Decizia nr. 163 din 16.04.2013
16.04.2013

privind somarea S.C. ETNO FOLCLOR MEDIA S.R.L.
cu sediul în BUCUREŞTI, Şos. Dudeşti Pantelimon nr. 2-4-6, parter, sector 3
pentru postul de televiziune ETNO TV
Întrunit în şedinţă publică în data de 16 aprilie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiilor înregistrate la CNA sub nr. 1877/12.02.2013, 1909/13.02.2013 şi 2211/20.02.2013 cu privire la emisiunea „Sănătate înainte de toate”, ediţiile din 12, 13 şi 19 februarie 2013, difuzate de postul ETNO TV.
Postul de televiziune ETNO TV aparţine radiodifuzorului S.C. ETNO FOLCLOR MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 40.2/14.10.2002, decizia de autorizare nr. 511.0/22.07.2003 şi reautorizare nr. 511.0-2/22.07.2003).
În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ETNO FOLCLOR MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale articolelor 103 alin. (1) şi 128 lit. c), d) şi f) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor din Legea audiovizualului, comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii :
a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise ;
Conform prevederilor din Codul audiovizualului :
- art. 103 alin. (1) : Este interzisă difuzarea de emisiuni, altele decât teleshoppingul, în care sunt promovate bunuri sau servicii individualizate care pot fi identificate de public prin marcă, producător ori prin modalităţi de comercializare.
- art. 128 lit. c), d) şi f) : Este interzisă menţionarea în publicitate sau în teleshopping a unor indicaţii terapeutice referitoare la boli precum :
c) alte boli infecţioase grave ;
d) cancer şi alte boli tumorale ;
f) diabet şi alte boli metabolice.
În fapt, în ediţia din 12 februarie 2013 a emisiunii „Sănătate înainte de toate”, au fost invitate doamnele : Raluca Enache, medic specialist ORL şi Florica Munteanu, Director General al Centrului German de Sănătate şi Frumuseţe Dermavital.
Pe ecran au fost afişate următoarele titluri : Polipii corzilor vocale ; Biorezonanţă germană Bicom Optima.
La începutul emisiunii, moderatorul Iulian Niculae Jul, a prezentat concursurile emisiunii constând în următoarele premii : un voucher de 400 lei din partea clinicii Dermavital, un voucher de 100 de euro de la clinica AMA Optimex şi un voucher de 400 lei de la magazinul on-line Aroma Plant Bonchis Bihor (tratament pentru reumatism pe baza diferitelor plante). Moderatorul a îndemnat telespectatorii să trimită SMS la 1203.
În prima parte a emisiunii, d-na Raluca Enache, medic specialist ORL a vorbit despre polipii corzilor vocale.
În partea a doua a emisiunii, după ce moderatorul a reamintit telespectatorilor în ce constau premiile concursurilor acestei ediţii, d-na Florica Munteanu, Director General al Centrului German de Sănătate şi Frumuseţe Dermavital, a prezentat o serie de servicii pentru tratarea unor boli cu biorezonanţă Bicom Optima, a vorbit despre latura ştiinţifică a acestui program de tratament şi a explicat modul în care funcţionează procedura de tratament care a fost prezentată într-un film ce se derula în partea dreaptă a ecranului partajat.
În acest context, invitata emisiunii a nominalizat o serie de boli care se pot vindeca prin programul de tratament prezentat, precum : bronşite, sinuzite, conjunctivite, glaucom, cataractă, hepatite de orice fel, diabet, lombosciatică (... omul vine cocoşat şi pleacă drept, ca un brad ... după o şedinţă), multiplă scleroză, epilepsii, toate formele de alergii, tiroide cu noduli, tiroide dezechilibrate, dureri de cap, migrene, căderea părului, eliminarea corpului de metale grele, adenom de prostată, prostată dereglată etc.
Redăm din raportul de monitorizare :
Florica Munteanu : Depunerile de pe vase, acea ateroscleroză (…), bronşite, sinuzite, răceli dese, pentru că aici este vorba de imunitate, conjunctivite, glaucom, cataractă, degenerare maculară, probleme ale inimii, cu dureri, până la dureri, aritmii, inimă nervoasă, (…) hepatite de orice fel şi foarte bine merg hepatitele, foarte bine se reface funcţionalitatea ficatului, diabet2, colon iritabil, aciditate (…) colite, constipaţii (…) dureri cervicale, migrene, dureri pe coloană. Asta vorbind de cronice, dar avem cazuri acute : avem lombosciatică, unde omul vine cocoşat şi pleacă drept, ca un brad, de la noi din centru, după o şedinţă.
Iulian Niculae Jul : deci vine, cum s-ar zice, în cârje şi pleacă pe picioarele lui.
Florica Munteanu : Da, absolut. (...) multiplă scleroză, rezultatele sunt bune, aici trebuie puţină răbdare (…). În concluzie, putem lucra pe orice organ al corpului, condiţia este ca să avem succes să existe încă celule sănătoase în organul respectiv, deci să nu fie complet degenerat. (…), epilepsii ...”.
Prefaţând grupajul de publicitate care urma, moderatorul a afirmat următoarele : „Un spot din care veţi afla mai multe informaţii şi numere de telefon şi adrese de site şi de mail unde puteţi să sunaţi, unde puteţi să găsiţi pe doamna Munteanu şi pe colaboratorii dânsei pentru a afla tot ceea ce vă interesează.”
A urmat un grupaj publicitar ce a conţinut un spot pentru produsul Mesundra, promovat de clinica Dermavital, precum şi un spot de prezentare a acestei clinici, spoturi difuzate şi în grupajul publicitar de la sfârşitul emisiunii.
Pe ecran au fost prezentate imagini cu o cutie şi un blister cu comprimate de Mesundra, precum şi cu ingredientele din componenţa produsului. Mesajele prezente pe ecran pe toată durata spotului au conţinut site-ul : www.dermavital-med.ro şi nr. de telefon : 0371 147 702/ 0731 277 833/0731 739 93.
În ediţia din 13 februarie 2013 au fost invitaţi, Gheorghe Burnei, profesor universitar doctor, şeful Clinicii de Chirurgie Pediatrică de la Spitalul
Marie Curie şi dr. Iosif Balint.
Titluri afişate pe ecran : Ortopedia pediatrică în România ; Complex revoluţionar de plante la Oxford.
La începutul emisiunii, moderatorul Iulian Niculae Jul a prezentat concursurile emisiunii ce aveau ca premii : un voucher de 400 de lei pus la dispoziţie de către clinica Dermavital, un voucher de 100 de euro de la clinica Ama Optimex şi un voucher de 400 de lei de la Aroma Plant Bonchis Bihor, constând într-un tratament pentru reaumatism în care se folosesc diferite plante. Moderatorul a îndemnat telespectatorii să trimită SMS la 1203.
Această prezentare a fost reluată atât după prima pauză de publicitate cât şi la sfârşitul emisiunii.
În prima parte a emisiunii, profesorul universitar doctor Gheorghe Burnei a vorbit despre ortopedia pediatrică în România, iar în partea a doua a emisiunii, doctorul Iosif Balint a vorbit despre suplimentul alimentar HRI-vitalion.
Timp de aproape 30 de minute, în studio s-a discutat despre modul în care a luat naştere produsul HRI-vitalion, afecţiunile pe care acesta le poate trata, modul de administrare şi felul în care acest complex de plante, vitamine şi minerale se adaptează la stilul de viaţă actual. La un moment dat, moderatorul a nominalizat câteva din afecţiunile în care acest produs este indicat, respectiv : „... reduce nivelul glicemiei din sânge şi stabilizează regenerarea pereţilor vasculari, face bine la rinichi, face bine la ficat, funcţionează creierul mai bine, reduce ateroscleroza şi ajută la regenerarea peretelui vascular”, iar interlocutorul său a precizat că HRI-vitalion ajută în „două mari grupe de afecţiuni : de circulaţie arterială şi venoasă şi afecţiunile sistemului osos, sistemului scheletal. În momentul în care vorbim, în prima fază, de sistemul de circulaţie sanguină, putem spune doar trei lucruri : infarct miocardic, accident vascular cerebral şi arteriopatiile obliterante a membrelor inferioare.”
Pe parcursul discuţiei, pe ecran a fost afişat telefonul emisiunii, iar la ora 17.47, moderatorul a făcut o introducere a grupajului de publicitate, astfel :
„Să luăm un moment de publicitate, pentru că vreau să afle telespectatorii noştri mai multe informaţii despre dumneavoastră, numere de telefon, adresă de site, de mail”, tot ceea ce este necesar pentru a vă putea contacta.”
După acest moment a fost difuzat spotul HRI-vitalion, singurul spot din grupaj, spot care s-a difuzat şi în grupajul publicitar de la sfârşitul emisiunii.
În timpul difuzării spotului, pe ecran au fost afişate următoarele informaţii : artroză, ateroscleroză, osteoporoză, varice, hiperglicemie, adresa de site : www.hrivitalion.ro şi tel : 0744882422.
În cadrul emisiunii „Sănătate înainte de toate”, ediţia din 19 februarie 2013 au fost invitaţi : dl. Dorin Munteanu, medic dermatolog şi d-na Florica Munteanu, Director General al Centrului German de Sănătate şi Frumuseţe „Dermavital”.
Pe ecran au fost afişate următoarele titluri : Acneea, o problemă care nu ţine cont de vârstă ; Mesundra = „Sănătate contagioasă”, terapie germană.
La începutul emisiunii, moderatorul Iulian Niculae Jul, a prezentat concursurile emisiunii ce aveau ca premii : un voucher de 400 de lei pus la dispoziţie de către clinica Dermavital ; un voucher de 100 de euro de la clinica AMA Optimex şi un voucher de 400 de lei de la Aroma Plant Bonchis Bihor, constând într-un tratament pentru reumatism folosind diferite plante. Moderatorul i-a îndemnat pe telespectatori să trimită SMS la numărul 1203. Această prezentare a fost reluată şi la sfârşitul emisiunii.
În prima parte a emisiunii, invitatul Dorin Munteanu, medic dermatolog, a vorbit despre acnee, iar în partea a doua, d-na Florica Munteanu a vorbit despre suplimentul alimentar Mesundra.
La începutul discuţiei, moderatorul a precizat că la sfârşitul emisiunii se va face extragerea premiului pentru concursul Dermavital, constând într-un voucher în valoare de 400 lei, prilej cu care invitata emisiunii a menţionat că beneficiarul acestuia îşi va putea alege unul dintre serviciile clinicii.
În acest context s-a afirmat despre suplimentul alimentar Mesundra că este un antibiotic natural, antiviral natural, antireumatic, anti-cancerigen, antialergic, lucrează pe orice formaţiune malignă sau benignă, are efecte benefice asupra persoanelor cu hepatite, ciroză hepatică etc.
Înainte de pauza de publicitate, moderatorul a informat telespectatorii că pe ecran se află un număr de telefon afişat pe tot parcursul emisiunii la care pot afla mai multe informaţii despre produsul Mesundra şi despre serviciile clinicii Dermavital.
În timpul discuţiei, pe ecran partajat, au fost prezentate imagini ale organelor ce pot beneficia de efectul benefic al produsului Mesundra, având marcate punctele cuantice prin care acesta acţionează, precum şi imagini ale ingredientelor care intră în compoziţia unei capsule.
Vizionând înregistrările celor trei ediţii ale emisiunii „Sănătatea înainte de toate”, membrii Consiliului au apreciat că, prin modalitatea de prezentare a serviciilor şi produselor sau tratamentelor în cadrul acestora, radiodifuzorul a făcut publicitate mascată în favoarea unor clinici medicale printr-o legătură realizată între momentele publicitare şi discuţiile din studio ce au vizat serviciile pe care aceste firme le pot oferi pacienţilor pentru tratarea unor boli.
Consiliul consideră că promovarea firmelor respective în această manieră, în scop publicitar nedeclarat, poate induce în eroare publicul cu privire la natura acestei comunicări.
Potrivit dispoziţiilorart. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului, comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise.
Membrii Consiliului au mai constatat că în cadrul acestor emisiuni au fost promovate o serie de servicii prestate de clinicile Dermavital şi Ama Optimex, precum : “eliminarea metalelor grele din organism, căderea părului, oxigenarea organismului” etc., fapt ce contravine dispoziţiilor art. 103 alin. (1) din Codul audiovizualului, care prevăd interzicerea difuzării de emisiuni, altele decât teleshoppingul, în care sunt promovate bunuri sau servicii individualizate.
De asemenea, Consiliul a constatat că şi în ediţia din 19 februarie 2013 a emisiunii „Sănătatea înainte de toate”, s-a făcut referire la efectele antitumorale ale suplimentului alimentar Mesundra care a fost prezentat în emisiune, afirmându-se că este un antibiotic natural, anti-cancerigen, lucrează pe orice formaţiune malignă sau benignă, are efecte benefice asupra persoanelor cu hepatite, ciroză hepatică etc.
Or, potrivit art. 128 lit. c), d) şi f) din Codul audiovizualului este interzisă menţionarea unor indicaţii terapeutice referitoare la boli infecţioase, boli tumorale sau alte boli metabolice.
În calitate de garant al interesului public, Consiliul apreciază că difuzarea oricărei informaţii către publicul telespectator trebuie să se facă în mod obiectiv şi corect, cu respectarea tuturor prevederilor legale privind regimul difuzării publicităţii în cadrul serviciilor de programe.
Faţă de aceste considerente, ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus şi au votat sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.
În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3) şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. ETNO FOLCLOR MEDIA S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 40.2/14.10.2002, al deciziei de autorizare nr. 511.0/22.07.2003 şi reautorizare nr. 511.0-2/22.07.2003 pentru postul de televiziune ETNO TV, se sancţionează cu somaţie publică pentru încălcarea dispoziţiilor art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale articolelor 103 alin. (1) şi 128 lit. c), d) şi f) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.
Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ETNO TV cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 29 din Legea audiovizualului, întrucât în cadrul emisiunii “Sănătatea înainte de toate”, ediţiile din 12, 13 şi 19 februarie 2013, a fost făcută publicitate mascată unor clinici medicale, fapt interzis de prevederile invocate.
De asemenea, postul a fost sancţionat şi pentru încălcarea dispoziţiilor art. 103 şi 128 din Codul audiovizualului, întrucât în cadrul aceloraşi emisiuni au fost promovate o serie de servicii medicale şi au fost menţionate indicaţii terapeutice referitoare la unele boli infecţioase, boli tumorale sau alte boli metabolice, fapt interzis de normele menţionate.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.