Decizia nr. 161 din 16.04.2013

16.04.2013


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L.
CUI 14954665
PLOIEŞTI, str. Democraţiei nr. 28A
(Spaţiul de lucru nr. 2, Construcţia C1), parter, jud. Prahova

pentru postul ROMÂNIA TV
BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 aprilie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizarea nr. 4024/03.04.2013, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediția emisiunii „România exclusiv”, difuzată de postul ROMÂNIA TV în ziua de 31.03. 2013, de la ora 22.00.

Postul de televiziune ROMÂNIA TV aparţine radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 281.2/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-1/01.11.2011). În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare şi a vizionării imaginilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile articolelor 40 alin. (2) şi 64 alin. (1) lit. b) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate :
-art. 40 (2) : Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.
-art. 64 (1) : În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii :
b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

În ziua de 31.03.2013, începând cu ora 22.00, postul ROMÂNIA TV a difuzat o ediție a emisiunii „România exclusiv”, în care a fost prezentat şi dezbătut subiectul sponsorizării de care a beneficiat ministrul Nicolăescu (la solicitarea sa), sponsorizare provenind de la o firmă particulară, ce deţine un spital privat în Bucureşti. Invitaţii ediției emisiunii au fost : Codrin Ştefănescu - PSD ; Doina Pârcălabu - PP-DD, Andreea Paul Vass - PDL ; Marius Nistor - Preşedintele executiv al Federației sindicale Spiru Haret ; Cristina Pocora - PNL ; Dana Nistoroiu - jurnalist - Evenimentul Zilei (prin telefon).

Titlurile emisiunii au fost : MINISTRU, SPONSORIZAT DE UN SPITAL PRIVAT ; MINISTRUL NICOLĂESCU ŞI RAED ARAFAT, SPONSORIZĂRI DUBIOASE.

Redăm din raportul de monitorizare :
"La începutul emisiunii a fost difuzat un material în care domnul ministru Nicolăescu arăta unor jurnalişti un birou precizând că aceasta este sponsorizarea. Întrebat dacă l-a obligat cu ceva sponsorizarea aceasta, ministrul a răspuns negativ.
Eugen Nicolăescu : N-am făcut decât... am cumpărat prin sponsorizare o masă şi 10 scaune, de la un spital privat, ca să n-avem niciun fel de problemă. Dovadă că ştiţi cât i-am protejat, adică le-am tăiat finanţările. Domnul ministru a insistat că sponsorizarea s-a făcut în nume personal.
Eugen Nicolăescu : O firmă privată spune : „Domnule, m-ai rugat să-ţi fac chestia asta”. Da, este în regulă, i-am spus. Fă-mi un document, un proces-verbal, pe numele meu. Când voi pleca de aici, masa şi scaunele ţi le voi da înapoi. Că aşa mi se pare corect. Trebuie să fie un document.
Jurnalist : S-au oferit ei sau aţi cerut dvs., pentru a avea un mediu cât de cât civilizat ?
Eugen Nicolăescu : Nu, eu l-am rugat. „Domnule, am nevoie de cutare lucru. Mă ajuţi ? Da”.

În material s-a făcut precizarea că ministrul a participat, cu câteva luni înainte, la inaugurarea spitalului Monza."

În timpul emisiunii, moderatoarea acesteia, Simona Gheorghe, împreună cu ziarista Dana Nistoroiu (care a intervenit telefonic), au afirmat despre secretarii de stat Raed Arafat și Adrian Pană că au obținut sponsorizări pentru dotarea birourilor.

Redăm din raportul de monitorizare :
"Moderatoare : Vreau să vă spun un lucru. Nu doar ministrul Nicolăescu a obţinut aceste sponsorizări. A obţinut şi secretarul de stat Raed Arafat şi secretarul de stat Adrian Pană. Deci, sunt sponsorizări în grup la Ministerul Sănătăţii.
A intervenit prin telefon Dana Nistoroiu, precizând că este imoral ceea ce a făcut ministrul şi că dotările sunt în valoare de câteva mii de euro.
Moderatoare : În cazul celorlalţi secretari de stat, că am înţeles că mai sunt doi secretari de stat care au acelaşi tip de mobilier, cum s-a obţinut acesta ? Tot prin sponsorizări ? Au fost reacţii pe acest subiect ? Au dat declaraţii cei doi secretari de stat, subordonaţii ministrului Nicolăescu ?
Dana Nistoroiu : Aşa este. Şi secretarul de stat Raed Arafat şi consilierul ministrului, Adrian Pană, şi-au dotat birourile cu mobilier nou. Dacă am face un top, domnul Raed Arafat are cea mai scumpă mobilă în biroul său. Până în acest moment nu am obţinut nicio informaţie cu privire la ce fel de, de unde s-au obţinut aceşti bani, dacă a fost vorba de o sponsorizare personală, între ghilimele, cum a spus domnul ministru. Chiar eu l-am întrebat pe domnul ministru de unde s-au obţinut banii şi pentru ceilalţi doi angajaţi ai ministerului şi nu a vrut să dezvăluie acest lucru.”
Doamna Cristina Pocora a specificat faptul că anumite imagini din materialul difuzat sunt din sala de consiliu, nu din biroul domnului ministru. Dana Nistoroiu a precizat că este vorba de dotarea biroului domnului ministru, dar şi a sălii de consiliu.
Moderatoare : Stai puţin, Dana Nistoroiu, că trebuie să ne lămurim. În cazul ministrului Nicolăescu vorbeam despre o mochetă. O mochetă cu steluţe pe care am văzut-o în imagine, o prezenta ministrul. În cazul domnului secretar de stat, depre ce vorbim, despre parchet ?
Dana Nistoroiu : Din sursele obţinute, din parchet din lemn masiv, covor şi mobilă, dar nu a vrut să spună de unde a obţinut aceşti bani pentru a-şi mobila, domnul Raed Arafat. Chiar am vrut să-l întreb şi a refuzat să-mi răspundă şi chiar m-a ignorat şi mi-a zis că mă aşteaptă la minister, doar atât a putut să-mi spună.
Moderatoare : Bun. Să sperăm că în zilele următoare, atât secretarul de stat Raed Arafat, cât şi Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu vor aduce lămururi în legătură cu aceste sponsorizări, vor arăta documentele pe baza cărora au luat aceste sponsorizări.
Codrin Ştefănescu : Raed Arafat, până acum era eroul naţiunii, s-au făcut mitinguri pentru el şi acum îl punem la zid că a primit o masă şi nişte scaune pentru o sală de consiliu. Că omul ăla chiar nu stă în sala de consiliu. Moderatoare : Ce legătură are una cu alta ?
Codrin Ştefănescu : Păi, omul ăla chiar nu stă în sala de consiliu. Pe omul ăla îl văd mereu pe elicopter nu ştiu unde.
Moderatoare : Păi şi atunci ce-i trebuia parchet de lemn masiv prin sponsorizare ? Dacă nu stă în sala de consiliu, ce-i trebuia parchet masiv din sponsorizare ?"

În legătură cu ediţia din 31 martie 2013 a emisiunii „România exclusiv”, dl. Raed Arafat, a sesizat Consiliul, precizând că i s-au adus acuzații nefondate în ce privește presupuse sponsorizări pentru obținerea mobilierului și a parchetului din biroul său, fără a i se cere în prealabil sau în timpul emisiunii un punct de vedere cu privire la subiectul adus în atenția publicului. Faţă de modul în care a fost tratat subiectul menționat, membrii Consiliului au constatat că moderatoarea emisiunii a prezentat informaţiile ca fiind certe, fără a le verifica în prealabil și fără a solicita punctul de vedere al celor implicați/nominalizați ca beneficiary ai unei eventuale sponsorizări.

Consiliul a considerat că radiodifuzorul nu a respectat obligaţia legală de a verifica anterior difuzării acesteia, informaţia privind o presupusă sponsorizare a domnului Raed Arafat, secretar de stat din Ministerul Sănătății, premisa legală fiind aceea că publicul trebuie să beneficieze de o informare corectă şi obiectivă.

Raportat la aspectele prezentate anterior, membrii Consiliului au apreciat că ediţia emisiunii „România exclusiv”, difuzată în ziua de 31 martie 2013, de la ora 22.00, de postul RTV, nu a respectat prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului, întrucât postul nu a verificat informaţiile și, mai mult, nu le-a prezentat într-un mod imparțial, lăsând impresia că există posibilitatea unor fapte sau acte ilegale, ceea ce a condus la dezinformarea publicului şi la afectarea nejustificată a imaginii persoanei avute în vedere.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că moderatoarea emisiunii nu a solicitat jurnalistei care a intervenient telefonic să probeze sau să indice probele în susținerea acuzațiilor formulate la adresa celor doi demnitari.

Raportat la aspectele prezentate anterior, membrii Consiliului au apreciat că în ediţia emisiunii „România exclusiv” difuzată în ziua de 31 martie 2013, de la ora 22.00, de postul RTV, radiodifuzorul nu a respectat nici prevederile art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului, fiind afectată astfel în mod nejustificat imaginea respectivelor persoane.

Consiliul a considerat că moderatorul emisiunii nu a respectat obligaţia legală de a solicita ferm jurnalistei care a intervenit telefonic să probeze afirmațiile acuzatoare sau să indice probele care le susțin, în legătură cu presupusa sponsorizare a unor secretari de stat din Ministerul Sănătății, premisa legală fiind aceea că publicul trebuie să beneficieze de o informare corectă şi obiectivă pentru a evalua cât de justificate sunt acuzațiile.

Pentru aceste considerente, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 5.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 281.2/09.06.2011, al deciziei de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-1/01.11.2011 pentru postul de televiziune ROMÂNIA TV se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor articolelor 40 alin. (2) și 64 alin. (1) lit. b) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ROMÂNIA TV cu amendă de 5.000 lei, întrucât, în ediţia emisiunii „România exclusiv” din 31 martie 2013, a difuzat o informaţie care nu a fost verificată şi prezentată în mod imparţial referitoare la o presupusă sponsorizare cu mobilier făcută la Ministerul Sănătăţii, faptă ce contravine prevederilor articolelor 40 alin. (2) și 64 alin. (1) din Codul audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.