Decizia nr. 159 din 27.03.2012

27.03.2012


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., pentru postul ROMÂNIA TV

S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. CUI 14954665
str. Democraţiei nr. 28A (spaţiul de lucru nr. 2, Construcţia C1), parter
Loc. Ploieşti Jud. Prahova Fax : 0353/410.478

pentru postul ROMÂNIA TV
BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 martie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiei înregistrate sub nr. 694/17.01.2012 şi nr. 3417/02.03.2012 cu privire la unele emisiuni informative şi de dezbatere difuzate de postul ROMÂNIA TV, în zilele de 28 decembrie 2011 şi 4 ianuarie 2012.

Postul de televiziune ROMÂNIA TV aparţine radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., (licenţa audiovizuală nr. S-TV 281.3/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. a încălcat prevederile art. 39 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

ART. 39 În cazul situaţiilor prevăzute la art. 33 alin. (4), art. 34 alin. (4), art. 35, 38 şi ori de câte ori se invocă interesul public justificat pentru a difuza producţii audiovizuale care pot aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale unei persoane, difuzarea trebuie însoţită de punctul de vedere al persoanei în cauză ; în situaţia în care persoana refuză să prezinte un punct de vedere, radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze acest fapt.

În fapt, postul de televiziune România TV a tratat, în cadrul mai multor emisiuni de ştiri şi de dezbateri, subiectul calităţii apei plate comercializate sub marca „Saguaro”, în hipermarket-urile Lidl din ţară.

Potrivit raportului de monitorizare, în cadrul grupajului informativ „România de la 09.00” din 28.12.2011 a fost difuzată o ştire cu titlul : ALERTĂ NAŢIONALĂ : APĂ INFESTATĂ ; APĂ INFESTATĂ ÎN 20 DE JUDEŢE.

Ştirea a avut următorul conţinut :

Prezentatoare : Alertă la nivel naţional. Apă plată infestată. Mii de litri au fost retraşi de la vânzare din 20 de judeţe. Produsul este îmbuteliat special pentru un lanţ de magazine din ţară, iar lotul cu probleme este cel cu bidoane de 5 litri. Corespondentul RTV, Raluca Curtanu a urmărit subiectul şi vine cu toate detaliile.
Corespondent RTV : Deocamdată nu avem niciun fel de reclamaţie din partea populaţiei, însă medicii spun că apa infestată poate fi foarte periculoasă, poate duce la boli grave sau chiar deces. Nu ştim însă despre ce microb este vorba, deoarece nici producătorul apei, nici reprezentanţii lanţului de magazine care distribuie această apă nu au vrut să dea detalii. Au spus doar că toată apa infestată a fost retrasă de pe piaţă. Trebuie să vă mai spun că primul caz a fost descoperit la Dorohoi, iar firma producătoare nu va păţi absolut nimic, deoarece ea singură a sesizat problema şi a alertat autorităţile.

În ştire a fost difuzat un material filmat cu „camera ascunsă” (filmarea a avut în colţul din stânga sus simbolul filmării cu camera ascunsă) care a surprins o discuţie între un reporter RTV şi casiera magazinului în care se realiza filmarea, în legătură cu nivelul calităţii apei comercializate.

Reporter : Despre apa asta e vorba ? Am înţeles că e un scandal la televizor, că producătorul şi-a retras apa. Ăsta e tipul de apă ?
Casieră : Celălalt la 5 litri. Saguaro, dar e altfel. Deci nu e apă minerală plată. Probabil chiuvetă, nu ştiu ce să vă spun. Oricum nu avea acelaşi gust ultimul lot. Probabil sticlele nu au fost spălate bine.
Reporter : Şi aţi apucat să vindeţi din ea ?
Casieră : Nu ştiu dacă s-au vândut 10 sticle. S-au retras imediat dimineaţă.
Reporter : Acum câte zile s-a întâmplat ?
Casieră : Ieri. Ieri de dimineaţă.
Voce din off : Deşi mii de litri de apă au fost retraşi de pe piaţă pentru că sunt un pericol pentru populaţie, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare susţin că nu sunt motive de panică.
(...)

De asemenea, în prima parte a emisiunii „Ultima oră”, ediţia difuzată în data de 04.02.2012, moderată de Cătălin Striblea, a fost dezbătut „scandalul apei infestate din magazinele Lidl”.

Şi în această emisiune a fost difuzat un alt material filmat cu camera ascunsă, realizat într-unul din magazinele Lidl din capitală, surprinzând o discuţie între reporter şi angajaţii magazinului.

Reporter : Zici că e bună ?
Angajat : Eu zic că da.
Reporter : Tu bei ? Ai curaj ?
Angajat : Nu am băut, Eu nu beau apă.
Reporter : Mă gândeam să cinstim pe cineva. Să-l punem să bea o sticlă în faţa noastră să vedem dacă păţeşte ceva. Angajat : Se duce repede. Moare. Moare repede. Păi dacă bea apă din asta ?!

Şi în cadrul grupajului informativ România de la 09.00 din 05.01.2012 a fost difuzată o ştire cu titlul : APĂ INFESTATĂ, LA VÂNZARE. Ştirea a cuprins acelaşi material filmat cu camera ascunsă de către reporterii România TV într-unul din magazinele Lidl din Bucureşti, difuzat în seara precedentă în emisiunea „Ultima oră”. Ştirea a mai fost reluată şi în grupajele informative de la orele 08.00, 11.00 şi 12.00.

În urma analizării raportului şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că difuzarea imaginilor înregistrate cu camera ascunsă s-a făcut fără a fi însoţită şi de un punct de vedere al reprezentanţilor supermarketului cu privire la aspectele aduse în atenţia publicului.

Consiliul a constatat că imaginile filmate cu camera ascunsă şi dialogul prezentat, ce veneau să ilustreze un subiect de interes public justificat, induceau ideea unui potenţial pericol pentru consumatori. Într-o atare situaţie, pentru respectarea drepturilor altor persoane, dar şi pentru o informare corectă şi obiectivă a publicului, care să nu producă în mod gratuit temeri în rândul consumatorilor, radiodifuzorul era obligat să ceară şi să prezinte şi un punct de vedere al reprezentanţilor magazinului în care a avut loc înregistrarea imaginilor cu camera ascunsă.

Potrivit dispoziţiilor Codului audiovizualului, ori de câte ori se invocă interesul public justificat pentru a difuza producţii audiovizuale care pot aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale unei persoane, difuzarea trebuie însoţită de punctul de vedere al persoanei în cauză.

De asemenea, în situaţia în care persoana refuză să prezinte un punct de vedere, radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze acest fapt.

Or, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a prezentat, în cadrul niciuneia dintre emisiunile în care a difuzat imaginile, un punct de vedere al reprezentanţilor magazinului cu privire la materialul realizat cu camera ascunsă, ori informaţia că ar fi solicitat un astfel de punct de vedere cu privire la conţinutul acestuia, însă reprezentanţii magazinului au refuzat să-l formuleze.

Faţă de aspectele constatate, ţinând cont de criteriile legale de individualizare a sancţiunii, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

În temeiul şi cu respectarea dispoziţiilor art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 281.3/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-2/01.11.2011, se sancţionează cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 39 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ROMÂNIA TV cu somaţie publică, întrucât în cadrul unor emisiuni de ştiri şi dezbateri, transmise la începutul lunii ianuarie 2012, au fost difuzate materiale înregistrate cu camera ascunsă fără să fie prezentat şi un punct de vedere al persoanei care a constituit obiectul unei astfel de filmări.

Potrivit Codului audiovizualului, ori de câte ori se invocă interesul public justificat pentru a transmite producţii audiovizuale filmate cu camera ascunsă, difuzarea acestora trebuie însoţită de punctul de vedere al persoanei în cauză ; în situaţia în care persoana refuză să prezinte un punct de vedere, radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze acest fapt.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.