Decizia nr. 153 din 09.04.2013

09.04.2013


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 30.000 lei a S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.
cu sediul în Bucureşti, b-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza, birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6 C.U.I. 18684823

pentru postul de televiziune KANAL D

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 9 aprilie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiilor nr. 2108/19.02.2013 şi 3513/ 21.03.2013 cu privire la conţinutul unor ediţii ale emisiunilor « Crezi că eşti normal ? » din 16 şi 17 februarie 2013 şi « Roata norocului » din 14 şi 20 martie 2013, difuzate de postul KANAL D.

Postul de televiziune KANAL D aparţine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 150.3/30.05.2006, decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1-2/18.08.2009).

În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea rapoartelor de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor emisiunilor menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale articolelor 18 lit. b) şi 19 alin. (2) lit. f) şi k) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, modificată.

Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Conform prevederilor din Codul audiovizualului :
- art. 18 alin. (1) lit. b) : Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă :
b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen ;
- art. 19 alin. (2) : Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii :
lit. f) : psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
lit. k) : calitatea şi tipologia limbajului ;

În fapt, postul de televiziune KANAL D difuzează sâmbătă seara, în intervalul orar 21.00-22.30, emisiunea concurs “Crezi că eşti normal ?”, genul programului “divertisment”, producţie marcată cu semnul de avertizare 12 şi prezentată de Tili Nicolae şi Escu.

Pe site-ul postului de televiziune Kanal D, emisiunea este descrisă ca fiind o producţie „difuzată în fiecare sâmbată, în prime time, se bazează pe un set de întrebări îndrăzneţe, referitoare la normalul au anormalul din viaţa noastră. Fiecare întrebare îşi găseşte în final răspunsul pe baza rezultatelor sondajelor de opinie, realizate de o companie specializată. „Crezi că eşti normal ?” este o emisiune concurs, în care o echipă formată din doi concurenţi, trebuie să răspundă la un număr de opt întrebări în „Runda Principală” si la trei întrebari în „Runda Bonus”. Întrebările sunt alese în funcţie de sondajele de opinie realizate în toata ţara, de către un institut specializat de sondare. Fiecare întrebare din „Runda Principala” valorează o anumită sumă, pe care echipă o poate câştiga răspunzând corect la întrebare.”

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că ediţiile emisiunii „Crezi că eşti normal ?” difuzate în zilele de 16 şi 17 februarie 2013 au conţinut un limbaj cu conotaţii sexuale, de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a minorilor.

În cadrul ediţiei din 16 februarie 2013, difuzată în intervalul orar 21.06-22.28 cu semnul de avertizare “12” au participat, în calitate de concurent, Raul Nan din Zalău (kinetoterapeut) şi coechipiera lui, Nicoleta Luciu.

Prezentatorul Escu i-a adresat concurentului Raul prima întrebare ce valora 100 de lei, întrebare ce a avut următorul conţinut : „Este normal să te epilezi total, în părţile joase ? (…) Raul, tu eşti epilat total în momentul ăsta ? Discuţia a continuat pe această temă, fiecare spunându-şi părerea cu privire la conţinutul întrebării.

A fost prezentat un sondaj efectuat pe stradă, în care întrebarea adresată oamenilor a fost următoarea : „Este normal să te epilezi total în “părţile joase” ? La această întrebare 77,56 % dintre respondenţi (femei) au răspuns afirmativ.

În aceeaşi emisiune, la categoria bune maniere, un telespectator fidel al postului KANAL D, Ana-Maria din Craiova, a pus următoarea întrebare legată de normalitate : „Este normal să te uiţi în şerveţel, după ce sufli nasul ?”.

Discuţiile din platou au vizat conţinutul acestei întrebări, prezentatorii cât şi concurenţii exprimându-şi opinia potrivit căreia este anormal să faci acest gest, însă 51% dintre cei chestionaţi au considerat că este perfect normal să te uiţi în şerveţel, după ce îţi sufli nasul.

De exemplu, Nicoleta Luciu a afirmat că este „scârbos” să ai o astfel de atitudine.

La secţiunea „sex”, prezentatorul Escu i-a adresat concurentului următoarea întrebare cu conotaţie sexuală : „Este normal să te filmezi făcând sex ?”, întrebare al cărei răspuns valora 1400 de lei.

Atât concurentul, cât şi partenera acestuia, Nicoleta Luciu, au afirmat că este anormal să te filmezi când faci sex.

Următoarea întrebare ce valora 2.000 de lei a constat în intuiţia concurentului bazată pe alegerea unei persoane dintre cele 10 care s-au filmat făcând sex în pădure. În raport de conţinutul întrebării, atât prezentatorii, cât şi Nicoleta Luciu şi-au exprimat opinia cu privire la persoana care s-a filmat făcând sex în pădure : Bogdan, Tudor sau Virgiliu. Spre sfârşitul emisiunii, prin voce din off, s-au făcut comentarii cu conotaţii sexuale.

Cităm din raport :
„Voce din off : Să-ţi faci un tatuaj în zona inghinală…
Liviu Mititelu : Deşi are un tatuaj ?
Femeie : E jaguar cu coada în sus sau cu coada în jos ?”

Ediţia din 17.02.2013 a fost difuzată în intervalul orar 16.50-17.16 cu marcajul AP şi a fost o reluare a emisiunii din 02.02.2013, transmisă în intervalul orar 21.00-22.30 cu acelaşi semn de avertizare AP.

În debutul ediţiei a fost difuzat următorul promo :
„Voce din off : Îţi miros şosetele, când te descalţi ? Ai făcut sex în avion ? Te scobeşti în nas, la volan ? Află dacă eşti normal sau nu, în emisiunea…”.

Concurentul acestei ediţii a fost Alexandru Stoica, şomer, absolvent al Facultăţii de Finanţe-Bănci, iar coechipierul acestuia, Dana Săvuică.

Şi în această ediţie, redifuzată într-un interval orar accesibil copiilor, respectiv 16.50-17.16, au fost adresate întrebări cu conotaţie sexuală, de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a minorilor.

Prima întrebare la categoria sex adresată concurentului a fost următoarea : „Este normal să mimezi orgasmul ?”, întrebare al cărei răspuns valora 100 de lei.

Prezentatorii cât şi concurenţii au purtat discuţii pe marginea acestei întrebări care se referea atât la femei, cât şi la bărbaţi, răspunsul final fiind că acest gest este normal.

A fost prezentat un sondaj în care 63 % dintre femei au răspuns că au mimat orgasmul, concluzie ce a condus la rezultatul final potrivit căruia în România se mimează orgasmul.

În continuare, la categoria narcisism, a fost adresată următoarea întrebare ce valora 200 de lei : „Este normal să-ţi iubeşti un sân, mai mult decât pe celălalt ?”

Provocaţi de conţinutul întrebării, cei doi concurenţi au răspuns că este anormal să ai o astfel de atitudine, discuţia continuând pe tema conţinutului întrebării.

O telespectatoare din Slatina a adresat următoarea întrebare : „Este normal să le povesteşti părinţilor tăi experienţele sexuale ?”, întrebare la care prezentatorii şi concurenţii au avut păreri împărţite, unii afirmând că este normal, alţii că este anormal.

În sondajul prezentat de către prezentator a reieşit că 7 % dintre bărbaţi şi 4 % dintre femei povestesc părinţilor experienţele sexuale. O altă întrebare ce valora 1200 de lei a fost următoarea : „Este normal să faci curăţenie în casă în pielea goală ?

Unul dintre concurenţi a afirmat că este normal, celălalt că este anormal să practici o asemenea activitate dezbrăcat.

A fost prezentat un scurt film cu o tânără dezbrăcată, care făcea curat prin casă, părţile intime fiind uşor blurate.

În sondajul prezentat s-a afirmat că 9 % dintre respondenţi nu fac curăţenie în pielea goală, motiv pentru care majoritatea decide : „Nu este normal să faci curat în pielea goală.”

Întrebarea pentru categoria bune maniere a fost următoarea : „Este normal să dai drumul la apă, ca să nu se audă că faci 3,14, 3,14, adică p…ipi, pipi.”.

Referitor la această întrebare s-au purtat discuţii în cadrul cărora s-a folosit un limbaj nepotrivit în raport cu ora difuzării, oră la care copiii au acces neîngrădit la vizionare.

În aceeaşi şedinţă publică a fost analizat şi raportul de monitorizare cu privire la emisiunea concurs „Roata norocului” difuzată de postul KANAL D, în zilele de 14 şi 20 martie 2013, constatându-se că, în raport de conţinutul lor, şi aceste ediţii au fost transmise cu încălcarea prevederilor privind protecţia minorilor.

Emisiunea „Roata noroculuI” prezentată de Liviu Vârciu, se difuzează de miercuri până vineri, în intervalul orar 20.00-22.00, cu semnul de avertizare AP.

Ediţia din 14.03.2013 a fost difuzată în intervalul orar 20.00-22.16, cu marcajul „12”, fiind transmisă şi în reluare în data de 16.03.2013, în intervalul orar 16.17-18.34, cu marcajul AP. La concurs au participat : Cristina, Mihai şi Nelu Ploieşteanu.

În această ediţie, prezentatorul Liviu Vârciu a folosit un limbaj cu conotaţii sexuale, de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a minorilor.

Redăm din raportul de monitorizare :
„Liviu Vârciu : Şi ochelarii cine ţi i-a dat, baba, care i-ai ghicit tu cum stă cu pensia sau cum stă cu libidoul.
(...)
Liviu Vârciu (uitându-se spre Ana-Maria, care şi-a pus mâinile în dreptul zonei intime) : (...) Ooo ! (...) Ia, stai, mă, nu mai ţine, ia mâna de-acolo ! Ia mâna ! Cum să zic eu, mă, pe-asta, mă, cum e vulpea pe spinare, aşa e Ana între picioare ! Ha ha, ha, ha ! Te doare, dacă te duci la epilat ? Stai, aşa, zici că suntem în eighties. Nu ştiam eu de ce eşti creastă, creaţă jos, creaţă sus.
(...)
Liviu Vârciu : Bulănos, bulănos, tu, că dacă te năşteai în altă ţară, nu prea (...) aşa fete frumoase.
(...)
Liviu Vârciu : Mai merge jucăria ?
Nelu Ploieşteanu : Mi-e ruşine să spun.
Liviu Vârciu (Nelu Ploieşteanu i-a spus lui Vârciu ceva la ureche) : Zi-i, bre, că-mi zici numai mie ! A, aşa mult ?
Nelu Ploieşteanu : Nu.
Liviu Vârciu : Aşa şi aşa, nu ?”

Persoanele aflate în studio au cântat :
„Liviu Vârciu : Am îmbătrânit şi nu mai pot...
Nelu Ploieşteanu : Nu mai îmi ia pistolul foc...
Emilia : M-aş duce la o vecină să-l cureţe de rugină.”

În continuare, invitatul Orlando, DJ la Radio 21 l-a parodiat pe dl. Corneliu Vadim Tudor, folosind la rândul său un limbaj licenţios.

În cadrul emisiunii din 20 martie 2013, difuzată în intervalul orar 19.56-21.50 cu semnul de avertizare AP şi reluată în 23 martie 2013, începând cu ora 16.30, s-a folosit un limbaj cu conotaţie sexuală, nepotrivit intervalului de difuzare, iar prezentatorul a avut un comportament indecent, de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a minorilor.

Cităm din raportul de monitorizare :
„Liviu Vârciu : De unde ai luat costumul ăsta ?
Ana-Maria : De-acasă.
Liviu Vârciu : Mai ai unu` ?
Ana-Maria : Ăsta e de la bunica, îţi aduc unu` de la bunicu`.
Liviu Vârciu : Nu de la bunicu`, că nu mă excită bunicu` pe mine (...).
(...)
Liviu Vârciu : Păi, stai, mă, să mă excit, dacă vrei fără...
Mihai Ghiţă : Păi, mai întâi, cu două mâini, asta e ideea ! Mai întâi cu mâinile ! (...) Hai, nişte muzică, să-i susţinem !

Ana-Maria s-a întins pe podea, iar Liviu Vârciu a început să facă flotări deasupra ei, sărutând-o, în tot acest timp, pe frunte.
(...)
„Liviu Vârciu : Cum face, mă, ăla acasă dragoste cu tine, cred că e grijuliu, nu ? Să nu te smucească, să-ţi rupă dracu’, vreo mână !”
Liviu Vârciu s-a aşezat pe maşina din studio, marca Suzuki (obiect care făcea parte din premiile emisiunii) şi a afirmat :
„Liviu Vârciu : O maşină. Nici nu poţi să stai pe ea, nici dragoste nu poţi să faci pe asta, mă ! E elastică, ca un balon, ai înţeles ?
(...)
Liviu Vârciu : În pat, ce-ţi mai place în pat !
Ana-Maria : Mai ales minunile din pat !
Liviu Vârciu : O ştii pe aia : Criţă, te-aştept diseară la fundiţă, pe oliţă, să facem pipi împreună (...). N-aveam rimă la oliţă.
Liviu Vârciu : A fost mult timp, de când n-ai mai stat în pat, lângă un bărbat ?
Magda : Au, nu întreba asta !
Liviu Vârciu : A trecut ceva, da` şi când s-o întâmpla...
Magda : Au, au, au !
Liviu Vârciu : Ies scântei. Să-i rupi cuiu’, cum a zis cu cuiu’ (...) !

În studio a intrat cântând Orlando, care l-a parodiat pe Mircea Solcanu. Acesta a dansat şi şi-a mişcat fundul, cu spatele la cameră.

„Orlando (l-a pupat pe Liviu Vârciu) : La naiba, în puii mei, bună, Liviule, te pup !
Liviu Vârciu : Ce-i, mă, aicea, mă, spital de nebuni ?
Orlando : Nu, dragă !
Liviu Vârciu : Cine-i, Codrene, ăsta ?
Orlando : Sunt Mircea (bip !) Solcanu, care-i place ciocanu`, colega Anei de sală.
Liviu Vârciu : Colegă cu cine ?
Orlando : Cu Ana.
Liviu Vârciu : E colega ta, dragă ?
Ana-Maria : Da.
Orlando : Da, dragă, da, care-i problema ?
Liviu Vârciu : Păi şi dacă eşti colega, unde-s ţâţele ?
Orlando : Nu se vine cu ele la sală, dragă, să ştii.”

În timp ce coprezentatoarea Ana-Maria a început să facă exerciţii de streching, la podea, prezentatorul a folosit un limbaj licenţios de natură a afecta publicul minor.

„Liviu Vârciu : Uite-o, mă, că face streching acuma, sau cum se numeşte ? Streching se numeşte ?
Ana-Maria : (...) Pilates.
Liviu Vârciu : Pilates ?
Mihai Ghiţă : Pare mai degreabă că vine dintr-o sectă.
Liviu Vârciu : Da. (...) Epilatu’ ăsta nu se face la un salon de cosmetică ? Te freci, aşa, până-ţi cade păru’ ?
Ana-Maria : Pilates, Liviu.
Liviu Vârciu : Cum ?
Ana-Maria : Pilates.
Liviu Vârciu : A, eşti pilates de tot.
Liviu Vârciu : Auzi pedeapsă, auziţi pedeapsă : recunoaşte al cui e fundu’ ?
Mihai Ghiţă : Fundu’ cui ?
Liviu Vârciu : Fundu’, eu ştiu cui ? (...) Vino-ncoa, Magda ! Eu îţi aduc câţiva bărbaţi şi tu-i pipăi pe cur (...).

În continuare, Magda, una dintre concurente, a fost legată la ochi şi i s-a cerut să recunoască posterioarele câtorva dintre bărbaţi (cu ajutorul mâinilor).

După acest moment, prezentatorul a afirmat :
„Liviu Vârciu : Bravo, sunteţi foarte tari în cur !”

În timp ce Orlando l-a întrebat pe toboşarul trupei dacă nu ar vrea să facă sport, respectiv flotări cu el în spate, coprezentatoarea Ana-Maria i-a spus lui Liviu Vârciu să-l dea afară pentru că se uită la fundul acesteia atunci când face flotări.

Discuţiile purtate au conţinut un limbaj licenţios, nepotrivit cu ora difuzării.
„Orlando : Toboşarule, nu vrei să faci un pic de sport, că ai nevoie ? Uite, îţi recomand, flotări cu mine-n spate. Dacă faci flotări cu mine-n spate, o să cânt şi eu cu tine după aia ! Adică, tu scoţi flautu` şi eu suflu în el. Uhu ! De ce nu, de ce nu, hai vino (...), brută mică !
Ana-Maria : Liviu, dă-l afară, pe ăsta, că nu port să mă concentrez la exerciţii, că se uită la fundul meu.
Orlando : Nu la fundul tău, fă, cum să mă uit la fundul tău, nu mă uitam la fundul tău, da ?
Ana-Maria : Da`, atunci unde te uitai ?
Orlando : La fundul lui Liviu, mai întoarce-te odată ! Fundul lui Liviu !”

În urma vizionării imaginilor, membrii Consiliului au apreciat că cele 4 ediţii ale emisiunilor „Crezi că sunt normal ?” şi „Roata norocului” difuzate în zilele de 16 şi 17 februarie 2013, respectiv 14 şi 20 martie 2013, au conţinut un limbaj licenţios cu conotaţii sexuale, nepotrivit în raport de ora difuzării, fapt de natură a prejudicia dezvoltarea psihică şi morală a minorilor.

Consiliul consideră că în raport de conţinutul emisiunilor difuzate, atitudinea radiodifuzorului este contrară dispoziţiilor legale în materie de protecţie a minorilor, ştiut fiind că vizionarea unui program cu un astfel de conţinut poate fi deosebit de nocivă şi periculoasă, ţinând cont de lipsa lor de maturitate care le afectează capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, precum şi curiozitatea sau tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita comportamentul adulţilor.

Membrii Consiliului apreciază că fapta radiodifuzorului este cu atât mai gravă, cu cât, deşi cunoştea că ediţiile respective sunt înregistrate, acesta nu a luat toate măsurile tehnice ce se impuneau pentru ca minorii care vizionează astfel de emisiuni să fie protejaţi, ci din contră le-a difuzat în reluare, la ore la care copiii au acces neîngrădit la vizionare.

Mai mult decât atât, Consiliul consideră că atitudinea indecentă pe care prezentatorul a manifestat-o în cadrul ediţiei emisiunii „Roata noroculuI” din 20 martie 2013 a fost de natură a afecta minorii, întrucât astfel de scene nu reprezintă un model de educaţie în dezvoltarea armonioasă a minorului, ştiut fiind că educaţia este o dimensiune importantă a personalităţii copilului, iar conduita morală prezintă un factor deosebit în educare pentru că încorporează modul de adaptare la cerinţele şi relaţiile sociale sau ceea ce văd la televizor.

În scopul asigurării protecţiei copiilor în programele audiovizuale, legiuitorul a instituit, la art. 39 din Legea audiovizualului, norme speciale potrivit cărora această protecţie se realizează, numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie nu pot auzi sau viziona emisiunile respective.

De asemenea, Codul audiovizualului a prevăzut în mod expres la art. 18 alin. (1) lit. b) că astfel de producţii audiovizuale care conţin limbaj sau comportament obscen nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00.

Având în vedere conţinutul emisiunilor difuzate în care s-a folosit un limbaj licenţios şi cu conotaţii sexuale, membrii Consiliului consideră că radiodifuzorul avea obligaţia de a ţine seama şi de criteriile generale prevăzute de legislaţia din domeniu, precum şi de restricţiile orare de difuzare a unor astfel de materiale, astfel cum prevăd reglementările în vigoare.

Consiliul apreciază că radiodifuzorii au obligaţia ca atunci când aleg să difuzeze un program audiovizual, să ţină cont de criteriile de clasificare prevăzute de art. 19 alin. (2) din Codul audiovizualului, îndeosebi cele cu privire la reperele morale pe care personajele le oferă copiilor sau adolescenţilor şi la calitatea şi tipologia limbajului, astfel încât minorii aflaţi la vârste la care nu au încă suficient discernământ şi nu deţin destule informaţii şi cunoştinţe, să nu considere că folosirea unui limbaj cu conotaţii sexuale reprezintă o variantă de comportament pe care îl pot copia de la o vârstă fragedă.

Deşi nu difuzează programe destinate exclusiv minorilor, radiodifuzorul trebuie să aibă permanent în vedere faptul că printre potenţialii privitori ai programelor difuzate pot fi şi minori şi că un astfel de conţinut ca cel reflectat în rapoartele de monitorizare să fie prezentat cu responsabilitate pentru a nu afecta dezvoltarea mentală şi morală a publicului minor.

Membrii Consiliului consideră că toţi radiodifuzorii au obligaţia să asigure o protecţie reală a publicului minor şi că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut, care pot oferi modele de comportament pentru copii, trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât aceştia să nu fie expuşi unor riscuri psihice şi/sau morale.

Având în vedere aceste aspecte şi ţinând cont de faptul că radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. a mai fost sancţionat pentru încălcarea prevederilor privind protecţia minorilor, precum şi de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancţionarea acestuia cu amendă în cuantum de 30.000 lei. Supusă la vot, propunerea de amendare a S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. pentru încălcarea dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 18 alin. (1) lit. b) şi 19 alin. (2), lit. f) şi k) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Lege audiovizualului.

În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (2) şi (4) şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 150.3/30.05.2006, decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007 şi reautorizare nr. 1239.1-2/18.08.2009, se sancţionează cu amendă în cuantum de 30.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale articolelor 18 alin. (1) lit. b) şi 19 alin. (2), lit. f) şi k) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune KANAL D cu amendă de 30.000 lei, întrucât în unele ediţii ale emisiunilor „Crezi că sunt normal ?” şi „Roata norocului” difuzate în zilele de 16 şi 17 februarie 2013, respectiv 14 şi 20 martie 2013, în intervale orare accesibile tuturor categoriilor de public, s-a folosit un limbaj licenţios, fapt ce contravine dispoziţiilor legale privind protecţia copilului.

Potrivit legii, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, se asigură faptul că minorii nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.

PREŞEDINTE,

LAURA GEORGESCU