Decizia nr. 141 din 25.02.2014

28.02.2014


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.
 Bucureşti, B-dul Dimitrie Pompei, nr. 9-9A, clădirea 20, et. 8 sector 2, C.U.I. 4747298 Tel : 021/318.80.00

 pentru postul de televiziune PRIMA TV

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 25 februarie 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizările nr. 10488/03.10.2013, 13126/27.11.2013, 11733/31.10.2013, 13704/11.12.2013, precum şi rapoartele de monitorizare cu privire la conţinutul unor ediţii ale emisiunilor « Iubiri secrete » şi « Schimb de mame », difuzate de postul PRIMA TV în lunile octombrie-noiembrie 2013.
 Postul de televiziune PRIMA TV aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală TV nr. 040.7/25.06.1993 şi decizia de autorizare nr. 101.1-1/10.02.2011).
 În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea rapoartelor de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 12, 18 lit. a) şi b), 9 alin. (1) teza a 2-a din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Conform prevederilor din Codul audiovizualului :

  • art. 12 (1) : Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricţionată printr-un sistem de acces condiţionat.
     (2) : În lipsa unui sistem de acces condiţionat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcţie de conţinutul acestuia.
  • art. 18 : Nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00-23.00 producţii care prezintă :
     a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat ;
     b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen ;
  • art. 9 (1) : Este interzisă difuzarea de programe al căror scop principal este exploatarea aspectului fizic al minorului sau expunerea acestuia în ipostaze nepotrivite vârstei.

 Conform raportului de monitorizare, postul de televiziune Prima TV difuzează de luni până miercuri, în intervalul orar 19:30-20:30, serialul « Iubiri secrete », genul programului « Dramă », cu marcajul « AP ».
 Unul dintre episoadele (ep. 12) ce a fost obiect al raportului menţionat s-a difuzat în data de 02.10.2013, în intervalul orar 19:30-20:28.

 Redăm din raportul de monitorizare :

" - Voce din off : De când s-a instalat în post, Iani n-are parte decât de probleme, mai precis, pentru el sunt adevărate enigme. Iani : Eu zic că ăştia 5 milioane, e ok. Eugen Mariş : Da, Iani, e ok, dar, nu-i ok cum trebuie, nu e ok, pentru că este pe minus. Sunt pierderi. 5 milioane pierderi. Tu ştii ce înseamnă asta ? Înseamnă că primăria pe care tu o conduci, are datorii 5 milioane, 5 milioane, Iani, datorii. Iani : Bre, bre ! Tauru : Nea, părinte, ia stai, bre, să-mi explici un pic şi mie ! Asta ce înseamnă ? Că primarul are de dat 5 milioane, nu ? Iani : Da, dobitocule ! Tauru : Păi, ia fiti atenţi ! Punem 500 de lei, de-ăştia noi şi am terminat cu datoria. Iani : Cred că mă-ta, aici de faţă, n-aş avea parte de tine, te-a scăpat în cap de câteva sute de ori, când erai mic. Aristotela : Adică, ce vrei să spui, mă, tâmpitule, că tu nu l-ai scăpat niciodată ? Tauru : Am dureri de cap. Aristotela : Ai dureri de cap ? Iani : Sunt 5 milioane, de-ăştia noi, dobitocule ! Noi. Femeie : Las, că-ţi dă mama, îţi dă mama Maia, îţi dă 100 de euroi şi faci tu ce vrei cu ei. Iulia : Dar, de ce nu facem noi un credit bancar ? Iani : Un credit bancar ? Bună întrebare. Şi cu ce puzu meu vrei să girăm ? Cu primăria ? (...) Cu mă-ta ? Cu cine ? Tânără : Papi, am eu o idee. Hai să cerem taxele de la ţărani (...) !« (...) » - Voce din off : Daniel a făcut şi el noaptea albă, doar că în postul său de observaţie, din faţa hotelului, apariţia lui Mădălin, îl face să turbeze. Daniel : Cu ăsta, cu ăsta eşti tu combinată ? Pentru ăsta vorbeşti tu cu mine urât, Zuleya ? O să-ţi pară rău, o să-ţi pară rău ! Aş fi putut să te fac fericită, dar tu l-ai ales pe nenorocitu` ăsta. Daniel şi-a îndreptat pistolul spre recepţionerul hotelului. Daniel : Dacă nu-mi spui acum în ce cameră a stat individul care a ieşit adineauri din curte, îţi zbor creierii înainte să chemi paza, poliţia, pompierii sau pe cine mai vrei tu să chemi ! Voce din off : A fost o noapte de neuitat pentru Zuleya, dar acum e momentul ca nemiloasa şefă a mafiei să revină la vechile ei planuri."

 Un al doilea episod (ep. 35), ce a fost obiect al raportului menţionat, s-a difuzat în data de 26.11.2013, în intervalul orar 19:31-20:27 ; într-una din scene, ce i-a avut ca protagonişti pe Zuleya şi Mădălin, acesta din urmă s-a năpustit asupra femeii, a început s-o strângă de gât şi a ameninţat-o cu moartea.

 Redăm din raportul de monitorizare : " - Voce din off : Este pentru prima oară când Mădălin atacă o femeie, vrând să-i curme viaţa. Tânărul pare să-şi fi pierdut minţile de furie. Mădălin : Mi-ai distrus familia ! Tu mi-ai terorizat-o şi nu te-ai lăsat până n-ai rămas însărcinată cu mine ! Nenorocito, sunt nepotul tău ! Taci, să nu mai aud ! Să nu mai aud ! Zuleya : Nu sunt mătuşa ta ! Mădălin : Taci din gură, nu vreau să mai aud o minciună din gura ta ! Zuleya : Nu te mint, Mădălin ! Mădălin : În momentul ăsta, o să te omor şi pe tine, o să omor şi copilul nostru, după care o să mă sinucid, pentru că eu n-o să pot să mai trăiesc, după tot ce s-a întâmplat ! Zuleya : Jur, jur pe viaţa copilului meu, nu sunt mătuşa ta, n-avem nicio legătură de sânge ! Te iubesc şi pe tine şi copilul nostru ! Trebuie să mă crezi ! Mădălin : O altă miniciună, nu-ncetezi, cum aş putea să te mai cred pe tine, după toate minciunile pe care mi le-ai spus până acum ? Zuleya : Jur pe viaţa copiilor mei ! Nu te mint ! Nu suntem rude, Mădălin ! Mădălin : Dacă mă mai minţi o singură dată, simt că mi se-ntoarce lumea-n cap ! Zuleya : Mădălin, crede-mă (...).« -Episodul 41 din serialul »Iubiri secrete" a fost difuzat în data de 10.12.2013, în intervalul orar : 19.27-20.27, cu marcajul AP, genul programului : Dramă şi a conţinut numeroase scene de violenţă fizică şi verbală.
 Trei dintre protagoniştii serialului au folosit arme de foc (pistolale şi puşcă mitralieră). Daniel şi-a răpit propria soră, pe Sunia, pe care a dus-o iniţial într-un depozit, cu gând s-o omoare prin împuşcare. Mădălin (iubitul Suniei) şi Capone au ajuns şi ei în depozitul respectiv, ca s-o salveze pe aceasta. Eroii serialului (Daniel şi Mădălin) aveau asupra lor arme de foc şi se ameninţau reciproc cu moartea. Ulterior, Daniel şi-a dus sora în pădure, ca s-o omoare.
 Următoarea scenă i-a adus în prim-plan pe Daniel, care şi-a răpit sora, pe Sunia, ţinând-o captivă într-un depozit şi ameninţând-o cu moartea prin împuşcare.

 Redăm din raportul de monitorizare : "Voce din off : Daniel s-a dovedit de-atâtea ori a fi un criminal cu sânge rece, iar acum, are un motiv foarte întemeiat, pentru ceea ce vrea să facă. Sunia : Nu mi-e frică de tine ! Daniel (ţinând arma îndreptată spre Sunia) : Curajoasă, curajoasă, surioară ! Sunia : Eşti la fel de negru, ca şi mama, la suflet ! Daniel : Ha, ha, mulţumesc ! Ăsta e un compliment, îl accept. Acuma, te rog frumos, închide ochii ! Sunia : De ce ? N-ai curajul să te uiţi în ochii unui om, în timp ce îl omori ? Daniel (a început s-o strângă de gât pe Sunia, pe care a trântit-o la pământ) : O să vezi tu, de ce sunt în stare ! O să mă uit în ochii tăi şi am să văd, cum se scurge fiecare clipă din viaţă şi-o să te văd şi-o să mă bucur de fiecare secundă, ai înţeles ? O să mori încet şi sigur ! Sunia (a început să ţipe) : Ajutor ! Daniel : Încet şi sigur o să mori !
 În depozitul în care se aflau Daniel şi Sunia au intrat Mădălin şi Capone, care au îndreptat armele spre Daniel. În tot acest timp, Daniel ţinea pistolul îndreptat spre capul lui Sunia. Mădălin : Sunia, eşti bine ? Daniel : E foarte bine, nu-i aşa, păpuşică ? Mădălin : Ţi-a făcut vreun rău ? Sunia : Mădălin, ai venit, în sfârşit ! Mădălin : Nimic pe lumea asta nu mă ţine departe de tine ! Daniel : Vai, câtă vrăjeală ai, Mădăline ! Mădălin : Te omor, nenorocitule, dacă te mai atingi de un fir de păr ! Daniel : Ce-o să faci, mă, ce-o să faci ? Mădălin : Dane, te execut în momentul doi ! Daniel : Am auzit ! Am înţeles. Mădălin : Lasă arma jos, că te omor ! Daniel : De-o mie de ori le-am auzit, Mădăline ! Nu eşti în stare de nimic, băiatule ! Mădălin : Tu, de-aici, nu scapi ! Lasă arma imediat jos ! Daniel : Dacă eu mor, moare şi iubiţica ta ! Deci, cum vrei să fie, îî ? Cum vrei să fie ? Sunia : Lasă, Mădălin, n-are curaj ! Daniel : Taci, dracu, din gură !« -În raport de conţinutul acestor episoade, în care a fost prezentat un comportament agresiv (ameninţări cu moartea) şi au fost folosite expresii jignitoare, vulgare, membrii Consiliului au considerat că respectivele ediţii ale emisiunii »Iubiri secrete" au fost difuzate la o oră accesibilă publicului minor, fapt de natură că contravină prevederilor legale referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe. Art. 39 din Legea audiovizualului prevede că difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot vedea emisiunile respective.
 De asemenea, potrivit art. 18 (lit. a şi b) din Codul audiovizualului, producţiile care prezintă violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat, ori scene de sex, limbaj sau comportament obscen nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00-23.00.
 Or, difuzarea episoadelor menţionate la o oră la care copiii au acces la vizionare, respectiv între orele 19.30-20.30, a fost de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a acestora, ştiut fiind că vizionarea unui astfel de program de către minori poate fi deosebit de nocivă şi periculoasă pentru aceştia, ţinând cont de o serie de factori care le afectează capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, cum ar fi lipsa maturităţii, curiozitatea sau tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita comportamentul şi faptele adulţilor. Consiliul a apreciat că un astfel de comportament nu poate reprezenta un model de educaţie în dezvoltarea armonioasă a minorului, educaţia fiind o dimensiune importantă a personalităţii copilului şi mai apoi a adultului, iar conduita morală a adulţilor reprezintă un factor deosebit în educarea minorului, pentru că încorporează modul de adaptare la cerinţele şi relaţiile sociale.

 În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au analizat şi raportul de monitorizare referitor la emisiunea « Schimb de mame », ediţia din 27.10.2013. Genul producţiei - încadrat de post : Reality Show. Conform raportului de monitorizare, în timpul emisiunii, tatăl minorului a avut iniţiativa ca fiul său minor, în vârstă de 5 ani, să conducă un tractor, pe capota căruia se aflau tatăl, sora mai mare a copilului şi « mama de schimb ».

 Redăm din raportul de monitorizare : « Tatăl : Hai condu, mai încet măi,mai încet ! »
 Tatăl copilului, sora mai mare şi mama ‘’de schimb’’ se află pe capota tractorului amuzându-se.
 Tatăl, urcat pe capota tractorului, dă următoarele indicaţii minorului aflat la volanul autovehiculului : "Tatăl : Băi, du-te pe drum, mă, pe drum ! Gata mă, mai încet, mă, mai încet ! Matei, încet ! Redu viteza, redu viteza ! ‘’Mama de schimb’’ : « Pe drum Matei ! » La sfrârşitul acestei secvenţe, ‘’mama de schimb ‘’ declară următoarele : « A fost super, senzaţional, şi chiar ne-am distrat foarte bine ! »

 Raportat la prevederile art. 9 alin. (1) teza a 2-a din Codul audiovizualului, potrivit cărora este interzisă difuzarea de programe al căror scop principal este expunerea acestuia în ipostaze nepotrivite vârstei, membrii Consiliului au constatat că norma invocată nu a fost respectată de către radiodifuzor atunci când a difuzat imagini cu minorul ce conducea un tractor, ipostază care este, fără echivoc, nepotrivită cu vârsta fragedă a acestuia. Pornind de la nevoia de protecţie şi de îngrijire specială a copiilor, generată de lipsa acestora de maturitate fizică şi intelectuală, Consiliul, în calitatea sa de garant al interesului public, a constatat că obligaţia instituită de legiuitor în sarcina radiodifuzorilor, prin norma invocată, respectiv o interdicţie expresă de a difuza astfel de programe, nu a fost respectată de către postul de televiziune PRIMA TV.
 Faţă de aceste aspecte, Consiliul a decis, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, sancţionarea radiodifuzorului SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

 În temeiul art. 90 alin. (1) lit. g), alin. (2) şi (4) şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. 040.7/25.06.1993 şi al deciziei de autorizare nr. 101.1-1/10.02.2011, pentru postul de televiziune PRIMA TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale articolelor 12, 18 lit. a) şi b), 9 alin. (1) teza a 2-a din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.

 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 "Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune PRIMA TV cu amendă de 10.000 lei pentru încălcarea art. 39 din Legea audiovizualului, întrucât trei episoade ale serialului „Iubiri secrete” din lunile octombrie-decembrie 2013, difuzate în intervalul orar 19.30-20.30, au conţinut scene de violenţă fizică şi limbaj jignitor, elemente de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a minorilor. De asemenea, în ediţia din 27.10.2013 a emisiunii ”Schimb de mame« , radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 9 din Codul audiovizualului, în sensul că a difuzat imagini cu un minor ce conducea singur un tractor, deşi legiuitorul interzice expunerea copiilor în ipostaze nepotrivite vârstei. »

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate