Decizia nr. 133 din 15.03.2012

21.03.2012


envoyer l'article par mail title=

Către

SC ON AIR STUDIO SRL Bucureşti, sector 3, Str. Istriei nr. 4, bl. 21E, sc. 1, et.1, ap. 9

 Postul de radio ITSY BITSY FM

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 15 martie 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza sesizării înregistrate sub nr. 2149/13.02.2012 cu privire la unele spoturi publicitare pentru suplimente alimentare difuzate de postul de radio Itsy Bitsy FM. 
 În urma analizării raportului s-a constatat că unele spoturi publicitare pentru suplimente alimentare sunt transmise de postul de radio cu încălcarea dispoziţiilor art. 127 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Potrivit dispoziţiilor invocate :
 ART. 127 (1) Este interzisă difuzarea de publicitate pentru produse medicale, tratamente medicale sau suplimente alimentare în emisiuni destinate minorilor ori în pauzele publicitare care precedă sau urmează unor astfel de emisiuni.

În fapt, postul de radio Itsy Bitsy FM este dedicat copiilor, programele postului cuprinzând emisiuni pentru copii, pentru părinţi în legătură cu copii, şi muzică. Emisiunile conţin intervenţii telefonice ale copiilor, muzică şi publicitate. Grupajele de publicitate sunt separate de restul programului de un semnal muzical „Itsy Bitsy FM”.

În urma monitorizării programelor postului de radio Itsy Bitsy FM în perioada 14-17.02.2012, în intervalul orar 06.00-22.30, s-a constatat că în cadrul unor emisiuni precum : „Cu spatele în faţă”, difuzată între orele 07.00-09.00, „Zăpă contra Zăpă” (16.00-18.00), „Mingea cu bretele” (18.00-20.00), au fost difuzate spoturi publicitare pentru suplimentul alimentar „Redoxon Junior” şi produsele medicale „Bebicina”. Potrivit raportului de monitorizare spoturile au următorul conţinut : Spot publicitar REDOXON Junior, varianta cântecel

 Oare e o jucărie
 Vreun omuleţ de pe Marte
 Ce ar putea ca să fie
 Şi oare ce ne împarte ?
 Distracţie, protecţie,
 REDOXON Junior,
 Să fii voios şi sănătos
 E-n puterea tuturor.
 Zmeul, desigur, nu este
 Nici Făt Frumos, zău, nu e
 Dar tu eşti erou de poveste
 Doar cu vitamina C.
 Distracţie, protecţie,
 REDOXON Junior,
 Să fii voios şi sănătos
 E-n puterea tuturor.
 Distracţie, protecţie,
 REDOXON Junior,
 Să fii voios şi sănătos
 E-n puterea tuturor.

Spot publicitar REDOXON Junior, varianta dialog
 Voce copil : Are gust de portocală, dar nu e portocală. Voce adult : O clementină ? Voce copil : Nu ştiu ce e o clementină.
 Voce adult : O mandarină ? Voce copil : Nu chiar, deşi are vitamina C.
 Voce : REDOXON Junior este noua vitamină C de la Bayer. La distracţie nimeni nu întrece jeleurile jucăuşe cu gust de portocală. REDOXON Junior protejează sistemul imunitar al copiilor. Acesta este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie prospectul sau informaţiile de pe ambalaj.

Spot publicitar Bebicina
 Voce copil : Hi-po-po-tam... Ce se-ntâmplă cu vocea mea normală ?
 Voce : Luptă împotriva răcelii folosind produsele Bebicina. Gama conţine respiro libero care descongestionează căile nazale, apă de mare, apă de mare cu propolis, ser fiozioloiogic şi aspirator nazal. Recunoşti produsele Bebicina, după hipopotamul de pe cutii.
 Voce copil : Hipopotam...

PDF - 46.1 ko
Exemple de difuzare

De asemenea, în urma monitorizării s-a constatat că postul de radio Itsy Bitsy a difuzat în luna martie alte două spoturi publicitare pentru suplimentele alimentare „Minimarţieni Sirop” şi „Minimarţieni Gummy”.
 Aceste spoturi au fost difuzate în zilele de 02.03.2012, orele 08.20 şi 08.51, în data de 06.03.2012, ora 08.17 şi în data de 9.03.2012, ora 08.50 în emisiunea pentru copii „Cu spatele în faţă” şi la ora 08.52, în grupajul care a urmat emisiunii pentru copii „Cu spatele în faţă”. Spoturile au avut următorul conţinut :

Spotul publicitar Minimarţieni Sirop
 Voce copil : Mămico, studiile au dovedit o rată mai mică a îmbolnăvirilor la copiii care au luat minimarţieni.
 Complexul unic imunactiv din siropul Minimarţieni are grijă de sănătatea copilului tău şi îl protejează în sezonul rece. Asimilat rapid de organism, siropul conţine doar coloranţi naturali şi are un gust delicios.
 Pentru copii de peste un an. Acesta este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie prospectul.

Spotul publicitar Minimarţieni Gummy
 Voce copil : Mămico, complexul oase sănătoase din Minimarţieni Gummy conţine calciu şi vitamina D, pentru a sprijini creşterea sănătoasă a oaselor copiilor. Multivitaminele sub formă de jeleuri conţin doar coloranţi naturali. Acesta este un supliment alimentar. Citiţi cu atenţie prospectul.

În urma audierii acestor spoturi şi a analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că difuzarea lor s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 127 alin. (1) din Codul audiovizualului. Potrivit dispoziţiilor invocate, este interzisă difuzarea de publicitate pentru produse medicale, tratamente medicale sau suplimente alimentare în emisiuni destinate minorilor ori în pauzele publicitare care precedă sau urmează unor astfel de emisiuni.

Scopul normei invocate anterior este tocmai acela de a proteja minorii de efectele pe care publicitatea la astfel de produse o poate avea asupra acestei categorii de public, or, membrii Consiliului au constatat că prin conţinutul, prin mesajul pe care îl transmit unele spoturi, acestea chiar se adresează direct şi în mod special minorilor.

Astfel, ştiut fiind că minorii sunt uşor influenţabili comportamental şi nu au o reprezentare corectă a realităţii, a efectelor unei acţiuni, având în vedere capacitatea lor redusă de a discerne, dată de vârstă şi lipsa de experienţă, o publicitate precum cea analizată este de natură a afecta minorii, în condiţiile în care sunt cunoscute cazuri de copii care, rămaşi nesupravegheaţi, şi-au pus viaţa în pericol intoxicându-se prin ingerarea de medicamente, de exemplu.

În acord cu normele legale naţionale şi internaţionale, ţinând cont de interesul superior al copilului, în calitatea sa de garant al interesului public şi în temeiul obligaţiei sale de a asigura protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe, Consiliul a stabilit că în emisiunile destinate minorilor, ori în imediata apropiere a acestora, nu poate fi transmisă publicitate pentru medicamente, suplimente alimentare sau produse medicale.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune intrarea de îndată în legalitate în privinţa difuzării spoturilor publicitare „Redoxon Junior” „Minimarţieni Sirop”, „Minimarţieni Gummy” şi „Bebicina” difuzate de postul de radio Itsy Bitsy, în sensul ca acestea să respecte condiţiile specifice publicităţii la medicamente, suplimente alimentare şi produse medicale prevăzute de legislaţia audiovizuală.