Decizia nr. 132 din 15.03.2012

21.03.2012


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 10.000 lei a S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., TÂRGU JIU, str. Alexandru Vlahuţă, bl. 1, sc. 1, parter, jud. Gorj CUI 14954665

 pentru postul ROMÂNIA TV BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 15 martie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţia nr. 53/05.01.2012, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţia de ştiri « Jurnalul orei 15:00 », difuzată în 04.01.2012 de postul ROMÂNIA TV.
 Postul de televiziune ROMÂNIA TV aparţine radiodifuzorului S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., (licenţa audiovizuală nr. S-TV 281.2/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-1/01.11.2011).
 În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării imaginilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

În fapt, postul de televiziune ROMÂNIA TV a difuzat în ziua de 04 ianuarie 2012, în cadrul programului de ştiri « Jurnalul orei 15:00 », următoarea ştire :
 « Titlul : »Iri, crai de Izvorani / Iri : mare crai, mare primar« -Prezentatoare : Vorbim acum despre o altă persoană care este în atenţia opiniei publice. Irinel Columbeanu a decis să se concentreze pe carieră după ce a rămas fără soţie. Va candida la Primăria Capitalei şi îşi pune mari speranţe chiar pe femeie. A avut lipici la ele, iar acum le cheamă şi la urne. Aventurile amoroase ale miliardarului au fost nu doar subiect de presă, ci şi parodiate de Viorica de la Clejani. Vedem despre ce este vorba şi comentăm imediat. »

A fost difuzată o înregistrare în care omul de afaceri Irinel Columbeanu şi o brunetă sunt protagoniştii unor scene de sex. Imaginile aveau inscripţionată sigla « CANCAN », iar fondul muzical era cel al unei melodii interpretate de Viorica din Clejani. Versurile melodiei au fost titrate pe ecran :
 Şi una, i-auzi, ia, i-auzi, ia, i-auzi, ia,
 Ca Monica pe englezeşte
 Uan, ciu, fri, for, Iri, Iri, Iri, Iri,.
 Foaie verde viorea, măi,
 Irinele, ascultă-ncoa, măi,
 Ştiu că-ţi place dragoste, măi
 Şi ţi-a zăpăcit mintea, măi.
 Of, ar zice Irinel acuma :
 Ai laic in muvi, muvi
 Ai laic in muvi, muvi
 Camon, sava.
 Câte una, câte două,
 Pă picior cu amândouă,
 I-auzi, Tudore.
 Prin cluburi tu te-ai plimbat, măi,
 Şi două gagici ţi-ai luat
 Le-ai chemat la tine acasă
 Să le arăţi viaţa frumoasă.
 Adică, să le arăţi cucu frumos
 Dacă mai ai ...
 Te-am văzut, măi Irinele,
 Cum te bălăceai cu ele,
 Băgai capu-n ţâţişoare
 Şi uşor lingeai la vale.
 Şi luai sfârc de ţâţă în gură ...
 Te-am văzut, măi nebunule,
 Cum trăgeai tu de ele în piscină acolo ...
 Şi-l trosneai ca pe o alună,
 Păi, sfârcul ţâţii roşior,
 Să tragi din el şi să mori,
 Să te dai pe pieptul gol,
 Să te dai de-a rostogol, măi ...

Ulterior acestui moment, au fost făcute comentarii în studio pe marginea acestui subiect.
 Analizând raportul de monitorizare şi vizionând imaginile, membrii Consiliului au constatat că, în cadrul emisiunii informative « Jurnalul orei 15:00 », difuzată de postul de televiziune România TV în data de 04.01.2012, a fost prezentată o ştire referitoare la decizia omului de afaceri Irinel Columbeanu de a candida la funcţia de Primar General al Capitalei. În acest context, a fost adusă în discuţie şi parodierea prin intermediul unui cântec (manea) a aventurilor amoroase ale omului de afaceri Irinel Columbeanu.

Atât ştirea, cât şi discuţiile care au urmat în platou au fost însoţite de imagini în care omul de afaceri Irinel Columbeanu şi o brunetă sunt protagoniştii unor scene de sex.

Imaginile din această emisiune au fost difuzate iniţial în emisiunea « Acces Direct », transmisă de postul de televiziune ANTENA 1 în zilele de 6 şi 7 octombrie 2010.
 Membrii Consiliului au considerat că imaginile care au însoţit atât ştirea, cât şi comentariile ulterioare din studio nu erau de natură să satisfacă vreo necesitate informaţională şi nici să susţină subiectul ştirii, respectiv intenţia d-lui Columbeanu de a candida la funcţia de Primar General al Capitalei.
 Însă prezentarea lor într-o ediţie informativă difuzată de la ora 15:00, oră la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea programelor de televiziune, a fost de natură să afecteze dezvoltarea mentală şi morală a acestora.

 Art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului prevede că difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective. Potrivit acestor dispoziţii, în raport de conţinutul programului audiovizual pe care îl transmit, radiodifuzorii trebuie să aibă în vedere intervalul orar de difuzare, ca măsură de protecţie a minorilor, astfel încât programele ascultate sau vizionate în familie sau numai de către copii, să nu afecteze dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora.

Or, în ceea ce priveşte ora de difuzare, postul de televiziune ROMÂNIA TV nu a luat niciuna dintre măsurile prevăzute de legiuitor în scopul asigurării protecţiei copiilor în cadrul serviciilor de programe difuzate.
 Pe fondul imaginilor în care omul de afaceri Irinel Columbeanu şi o brunetă sunt protagoniştii unor scene de sex, radiodifuzorul a difuzat şi o melodie cu conotaţii sexuale interpretată de Viorica de la Clejani.

Membrii Consiliului au constatat că postul ROMÂNIA TV nu numai că a difuzat acest cântec, dar a şi titrat versurile pe ecran (astfel încât acestea să fie şi mai explicite, dacă nu ar fi fost corect receptate de public de la interpretă !) şi, mai mult, chiar au făcut o « regie » la difuzarea cântecului, în sensul că au corelat versurile acestuia cu imaginile de sex. Consiliul a considerat ca fiind grav faptul că, deşi cunoştea conţinutul cu conotaţii sexuale atât ale imaginilor, cât şi ale melodiei transmise, radiodifuzorul a înţeles să le difuzeze în cadrul unei emisiuni informative prezentată publicului începând cu ora 15:00, oră la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea programelor audiovizuale, fapt de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a acestora. Respectarea principiului superior al copilului prevăzut în legislaţia audiovizuală trebuie să primeze în orice program audiovizual, întrucât nevoia de protecţie a copiilor are în vedere, în egală măsură, şi educarea acestora.

În calitatea sa de titular de licenţă audiovizuală, postul ROMÂNIA TV avea obligaţia de a lua toate măsurile legale astfel încât programele pe care le difuzează să fie în concordanţă cu cerinţele normelor din domeniul audiovizualului, fără ca publicul minor să fie afectat de conţinutul acestora. Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a propus amendarea S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. cu suma de 10.000 lei. Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul art. 90 alin. (1) lit. h) alin. (2) şi (4) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 281.2/09.06.2011, decizia de autorizare nr. 1779.0/09.06.2011 şi reautorizare nr. 1779.1-1/01.11.2011, este sancţionat cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ROMÂNIA TV cu amendă de 10.000 lei, întrucât, în cadrul emisiunii « Jurnalul orei 15:00 » din 04 ianuarie 2012, au fost prezentate imagini cu conotaţii sexuale însoţite de o melodie licenţioasă, fapt de natură să prejudicieze dezvoltarea psihică şi morală a copiilor. Potrivit art. 39 din Legea audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, minorii nu pot vedea emisiunile respective”.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.