Decizia nr. 131 din 15.03.2012

19.03.2012


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. PRO TV S.A.,
 cu sediul în Bucureşti, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2

 pentru postul de televiziune PRO TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 15 martie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiei înregistrate la CNA cu nr. 808/18.01.2012, cu privire la emisiunea “Happy Hour”, difuzată în data de 17 ianuarie 2012, de postul PRO TV.
 Postul de televiziune PRO TV aparţine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 018.2/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-1/13.10.1994). În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. a încălcat dispoziţiile art. 40 alin. (3) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
 În fapt, în data de 17 ianuarie 2012, postul PRO TV a difuzat emisiunea „Happy Hour”, realizată de Cătălin Măruţă, având ca subiect „Lavric, la cuţite cu alt artist”. Invitată în studio a fost d-na Laura Lavric.
 La începutul emisiunii, realizatorul Cătălin Măruţă a afirmat că la sfârşitul anului trecut s-a iscat un mare scandal în muzica populară, scandal în care d-na Laura Lavric l-a acuzat pe tânărul său coleg Alexandru Recolciuc că i-ar fi furat piesele.
 La rândul său, acesta a spus că artista ar fi făcut zarvă degeaba şi a acuzat-o că l-a făcut „boul Sucevei”.
 Au fost difuzate în prim plan imagini dintr-un ziar, unde s-a putut citit titlul : „Înjurături ca la uşa cortului între Laura Lavric şi Alexandru Recolciuc. „Eşti boul Sucevei. F...ţi gâţii mătii”.
 Prin voce din off s-a afirmat că cei doi protagonişti ai scandalului s-au luat la harţă în studioul unui post de televiziune care promovează muzica populară. Laura Lavric l-a acuzat pe colegul Recolciuc (33 de ani) că şi-a început cariera cu furăciuni.
 Având ca sursă « Click.ro », au fost difuzate imagini cu dl. Alexandru Recolciuc, care a dezvăluit că linia melodică seamănă cu cea cântată de d-na Laura Lavric, dar că versurile sunt diferite. Au fost ascultate, pe rând, melodiile care au creat disensiunile dintre cei doi interpreţi. -Alexandru Recolciuc a afirmat că s-a supărat pentru faptul că d-na Laura Lavric l-a botezat „boul Sucevei”, că l-a făcut animal, prost şi l-a înjurat.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Voce din off : Tărăboiul a fost de pomină. Recolciuc a spus că Laura Lavric l-a botezat „boul Sucevei”, aşa că s-a simţit şi el dator să bombăne despre artistă, în toată presa.
 Imagine cu Alexandru Recolciuc (sursa Click.ro) - Voce din off : În loc să se calmeze, a început să mă înjure. M-a făcut „boul Sucevei”, animal, prost şi m-a înjurat. Mi-a zis tot felul de lucruri, că mi-e şi ruşine să le reproduc. Mi-a aruncat cu cana de vin în faţă, dar mai mult a dat pe pereţi. Am aflat că cei care au organizat spectacolul au fost nevoiţi să refacă zugrăveala a doua zi. Cei de acolo spuneau că era cel puţin „încălzită”, că altfel nu-mi explic înjurăturile ca la uşa cortului, pe care le-a spus de faţă cu alţi colegi.(...)
 Având ca sursă « Click.ro », au fost difuzate imagini cu Laura Lavric, care a vorbit în termeni injurioşi despre mai tânărul său coleg.

Cităm din raport :
 Voce din off : Beţivă aşa cum spune el nu sunt, pentru că nu aş fi ajuns niciodată unde sunt acum. Să nu uite că el spăla butoaiele de bere pe la berărie. Ce reprezintă el pentru Bucovina ? Nimic. Se hrăneşte numai cu furăciuni şi minciuni. Dar este o vorbă : prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul. Eu nu am nevoie să fac conversaţie cu el, că l-aş face vedetă dacă-i pronunţ numele. Oricum, minte într-un hal fără de hal. Că eu i-am mai spus de vreo 3 ori să nu-mi folosească melodiile. Dar el nu vrea să audă.” În studioul emisiunii a fost invitată d-na Laura Lavric care a povestit de la ce a pornit întreg scandalul dintre dumneaei şi dl. Alexandru Recolciuc, cum acesta i-ar fi copiat o piesă fără să-i ceară voie şi cum a pus alte texte pe diferite melodii cântate de alţi interpreţi. În acest context, invitata emisiunii a folosit expresii injurioase la adresa d-lui Alexandru Recolciuc, fără ca moderatorul emisiunii să intervină şi să nu-i permită acesteia să folosească un astfel de limbaj.

Redăm din raportul de monitorizare :
 Cătălin Măruţă : Chiar l-aţi făcut pe băiatul ăla „boul Sucevei” ?
 Laura Lavric : Da. Nu poate fi din breasla mea şi colegul meu, sub nici o formă. Dacă te uiţi la această figură, o mie de cuvinte sau o oră de comentarii, n-au nici o valoare. Te uiţi la faţa lui şi este clar.
 Cătălin Măruţă : Haideţi să luăm şi un loc..
 Laura Lavric : Chiar prea tânăr şi mai spune în ziar să-mi văd de bătrâneţe mele. Auzi, măi boule, un artist adevărat.. (...)
 Cătălin Măruţă : Trebuie să vă întreb conform normelor în vigoare, dacă aveţi probe.
 Laura Lavric : Cum ? Păi da n-ai văzut ce faţă are, nu-i destul probă ? Şi comportamentul. Las că... (...)
 Laura Lavric : .... Şi intră cârlanu ăsta, şi, „bună seara” şi dă mâna cu Herna, eu nici nu aveam de gând să provoc un scandal. (pe ecranul din spate, poză cu Alexandru Recolciuc) Uite ce frumos e, ca limba rusă. Cătălin Măruţă : Aicea e şi dovada că v-a furat piesa.
 Laura Lavric : Dă mâna cu Herna, eu fiind lângă ea şi fiind public acolo, bă, n-are nici un rost, că dacă l-am văzut pe cârlan că nu pricepe, dă-l dracului, nu mai zic nimic. (...)
 Laura Lavric : „Că eu am auzit-o nu ştiu unde”... Unde dracu, că dacă ai auzit-o la Suceava şi ăla la Suceava nu cânta nici el. Mă, eu cu tine n-am ce discuta, te rog pleacă din faţa mea. Pleacă din faţa mea şi lasă-mă-n pace. Mă, nu pleci, futu-ţi originile şi tă, ră, ră.
 Cătălin Măruţă : Staţi că trebuie să bag bip-uri de alea… M-aţi luat pe nepregătite.
 Laura Lavric : Şi am luat paharul de vin şi în loc să-l beau şi mi-a fost cel mai jale de paharul ăla şi l-am dat pe el şi pe pereţi. Şi acolo Bahmuţeanu numai ce văruise. Mă duc, Adriana vino-ncoace că ţi-am făcut o zugrăveală de n-am treabă. Numai trandafiri roşii ţi-am făcut pe aici.
 Cătălin Măruţă : Aţi aruncat cu vinul pe el ?
 Laura Lavric : Da. Pe cocostârcul ăsta şi pe perete. Mă, lasă-mă, că mă enervezi cu nervii.
 Cătălin Măruţă : Eu sau cocostârcul ăsta ? (...)
 Cătălin Măruţă : Ideea este că şi cei de acasă şi-au dat seama că Alexandru Recolciuc a furat..
 Laura Lavric : Nu-i mai pronunţa numele, lasă-l aşa cum l-am botezat eu.
 Cătălin Măruţă : Ideea e că se vede că a cântat piesele dvs. cap coadă, identic, au văzut şi cei de acasă. Da măcar cântă bine, ce părere aveţi ?
 Laura Lavric : Foarte frumos. Extraordinar… de ordinar. (...)
 Laura Lavric : Ei, vreau să spun, că dacă îşi cerea voie, da acuma îi pare rău, după ce a fost ameninţat de oficialităţile judeţului. La mine nu mai are trecere niciodată. În faţa mea rămâne tot cârlan şi boul din Suceava. (...)
 Cătălin Măruţă : Da credeţi că a vrut să-şi facă reclamă pe numele dvs ? (...)
 Cătălin Măruţă : Ideea e în felul următor : dacă vreţi să-i cântaţi piesele
 Laurei Lavric, trebuie să întrebaţi, sau oricărui alt artist, treceţi pe disc şi toată lumea vă ajută şi vă dă voie. Numai că el, practic, a furat o piesă de a dvs şi nu a recunoscut, că asta e. (...)
 Laura Lavric : Vai, lasă-mă. În viaţa mea nu am avut asemenea confruntare, măcar dacă aveam vreo confruntare cu un coleg care să fie pe aceeaşi treaptă profesională cu mine. Da cu aşa o dihanie, cu ăsta, cu dihania asta ? Acuma să nu creadă lumea că-s mahalagioaică, uite ce-i la gura mea, dar e munca mea, dar să nu mă fac eu, la 16 ani cântam la televiziune în direct şi am să cânt, să-mi spună să-mi văd de bătrâneţe, am să-mi văd de cântecele mele, iar tu te-ai născut deja bâtrân. Acuma l-am văruit pentru tot timpul, pe zimbrul ăsta, şti care e emblema, stema Bucovinei ? Zimbrul. Are cap de zimbru. S-a reâncarnat şi dă cu coarnele şi a mai îndrăznit să cânte. (...)
 Analizând raportul de monitorizare şi vizionând fragmente din emisiune, membrii Consiliului au constatat că realizatorul acesteia a permis invitatei Laura Lavric să folosească un limbaj licenţios, injurios la adresa d-lui Alexandru Recolciuc, fără să intervină pentru a stopa utilizarea unui astfel de limbaj care contravine obligaţiilor instituite în sarcina realizatorilor de emisiuni prevăzute de Codul audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor din Codul audiovizualului, realizatorului îi revenea obligaţia de a interzice invitatei sale, d-na Laura Lavric, să uitilizeze un limbaj licenţios, dar şi injurios la adresa d-lui Alexandru Recolciuc.
 Or, prin atitudinea adoptată, realizatorul emisiunii a încurajat atitudinea invitatei, adresând întrebări care conduceau inevitabil la răspunsuri de natură a afecta calitatea programului audiovizual şi tolerând folosirea de către d-na Laura Lavric a unui limbaj licenţios dar şi injurios la adresa d-lui Alexandru Recolciuc.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.
 Supusă la vot, propunerea de sancţionare cu somaţie publică a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 În temeiul art. 91 alin. (1) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 144 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Art. 1 : Radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 018.2/29.01.1993, decizia de autorizare nr. 084.0/13.10.1994 şi reautorizare nr. 084.0-1/13.10.1994 pentru postul de televiziune PRO TV, se sancţionează cu somaţie publică de intrare de îndată în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
 Art. 2 : În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3 : Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune PRO TV cu somaţie publică, întrucât în emisiunea “Happy Hour” din 17 ianuarie 2012, realizatorul acesteia a permis invitatei să folosească un limbaj injurios la adresa unei persoane, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 40 din Codul audiovizualului. Potrivit legislaţiei audiovizuale, moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios.” Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.