Decizia nr. 1203 din 09.12.2010

09.12.2010


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 09 decembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiilor înregistrate sub nr. 14394/04.11.2010 şi nr. 15911/07.12.2010 cu privire la spoturile publicitare pentru creditul de refinanţare de la ING ce a fost difuzat de posturile de radio.

Potrivit raportului de monitorizare, posturile de radio Kiss FM şi Radio Guerrilla au difuzat în grupaje publicitare spotul credit de la ING, în variante cu următorul conţinut :

• ING varianta 1

Bună ziua. Sunt actor şi o să vă interpretez artistic povestea.
– Păi, ce să vă spun, că aveam două credite şi o gaură mare la bani şi...
– Numai puţin să sumarizăm : O !, zeii care m-aţi blestemat să mă târăsc în mizerie, să-mi trăiesc viaţa ca un vierme !...
– L-am refinanţat cu un credit de la ING, că avea o dobândă foarte bună şi, domnule, am reuşit două dintr-o lovitură.
– ...Dar Cel de Sus mi-a scos minunea-n drum ! Creditule, să trăieşti o mie de ani ! Ce spuneaţi cu lovitura ?
– Păi, cei de la ING mi-au aprobat mărirea sumei creditului cu 10874 de lei şi, chiar şi aşa, rata lunară era cu 75 de lei mai mică. Adică, voi face o economie totală de 8100 lei.
– O !, blestemul a luat sfârşit. Sunt un nabab graţie creditului de la ING. Am bani să dau şi la alţii !
– Hei, nici chiar aşa.

Voce : Întrerupem acest dialog cu următorul anunţ : Cine doreşte să verifice cât de mult poate să economisească dacă îşi mută creditele la ING, e invitat în orice ING office sau pe ing.ro. Dacă vă mutaţi creditele la ING în perioada 11 octombrie - 5 decembrie, puteţi câştiga, prin tragere la sorţi, valoarea diferenţei dintre rata veche şi rata la ING pe întreaga perioadă a creditului nou. Regulamentul promoţiei pe ing.ro.

ING varianta 2

Domnişoara Ileana ? Bună ziua. Trebuie să jucaţi povestea doamnei Gela. E simplă, românească. A luat un credit, a venit criza, nu mai putea să plătească rata şi a decis să-l refinanţeze, cum zic ăştia de la bănci şi a luat un credit de la ING cu dobândă foarte bună. Mişcarea a fost un succes pentru că nu numai că i s-a suplimentat, la cerere, suma de bani cu vreo 21000, dar plăteşte o rată mai mică cu 143 lei pe lună, adică va face o economie totală cam de 11000.
– Serios ? Sau aşa e scenariul...
– Domnişoara, e poveste adevărată, happy end.
–Dar mi se pare foarte mare suma economisită. Cât ziceaţi ? 11000 sunt o cârcă de bani. Cât de mică este dobânda la ING ?
– Domnişoară, dumneavoastră concentraţi-vă la povestea femeii. Asta trebuie să jucaţi. Ieşirea la lumină...

Voce : Întrerupem acest dialog cu următorul anunţ : Cine doreşte să verifice cât de mult poate să economisească dacă îşi mută creditele la ING, e invitat în orice ING office sau pe ing.ro. Dacă vă mutaţi creditele la ING în perioada 11 octombrie - 5 decembrie, puteţi câştiga, prin tragere la sorţi, valoarea diferenţei dintre rata veche şi rata la ING pe întreaga perioadă a creditului nou. Regulamentul promoţiei pe ing.ro.

ING varianta 3

Deci, aveam credite la alte bănci. Să zic care.
– Nu, că ne amendează ăştia că facem publicitate comparativă.
– A !. Deci. Şi cineva mi-a zis că ăştia de la ING au credite cu cea mai bună dobândă.
– Probabil cea mai bună dobândă, că ne amendează ăştia, mă.
– Da’ e adevărul. E cea mai bună dobândă. Eu alta mai bună...
– E publicitate superlativă, n-avem voie.
– Bine, domnule. Deci. Eu mi-am schimbat toate patru creditele pe un credit la ING. Şi după ce că am primit cu 1046 lei în plus, asta pentru că am vrut eu, când mi-au calculat rata, să cad jos nu alta. Era mai mică cu 290 lei decât la ăilalţi. Adică, până când termin creditul, fac o economie totală de 20880 lei. O căruţă de bani. Deci, eu înţeleg că ăilalţi mă cam... Voce : Întrerupem acest dialog cu următorul anunţ : Cine doreşte să verifice cât de mult poate să economisească dacă îşi mută creditele la ING, e invitat în orice ING office sau pe ing.ro. Dacă vă mutaţi creditele la ING în perioada 11 octombrie - 5 decembrie, puteţi câştiga, prin tragere la sorţi, valoarea diferenţei dintre rata veche şi rata la ING pe întreaga perioadă a creditului nou. Regulamentul promoţiei pe ing.ro.

Conform monitorizării, postul Kiss FM a difuzat în data de 15 noiembrie 2010 la ora 07.30, varianta 1 a spotului, iar la ora 07.55 varianta 2 a acestuia. De asemenea, în 16 noiembrie la orele 07.35 – varianta 2 şi 07.56 – varianta 3.

Postul Radio Guerrilla a difuzat în ziua de 29 noiembrie 2010, la ora 07.25, varianta 2 a spotului, iar la ora 07.53, varianta 1 a acestuia.

În data de 24 noiembrie 2010, la ora 07.33, pe postul Kiss FM – a fost difuzată o altă variantă a spotului ING, cu următorul conţinut :

Voce : Sunt Marius B. din Ploieşti. Am avut două credite, le-am refinanţat la ING. Am cerut o suplimentare de 12.000 de lei, că aveam nevoie de bani. Şi chiar şi aşa, rata de la ING e mai mică decât suma celor două rate vechi cu aproape 150 de lei, adică economisesc în total peste 8.500 de lei. Şi a venit capac promoţia, adică am câştigat prin tragerea la sorţi exact economia pe care o fac mutâdu-mi creditele la ING. O să mobilez bucătăria pentru soţioara mea dragă şi-o să-mi iau şi o plasmă gigant pentru meciuri. (Cântă :) Refinanţare, vă spunem refinanţare / Refinanţare, la ING e cea mai tare. Perioada promoţiei : 11 octombrie-5 decembrie, Regulamentul promoţiei pe ing.ro.

Analizând raportul de monitorizare şi audiind spoturile publicitare pentru creditul de refinanţare de la ING, membrii Consiliului au constatat că varianta 3 a spotului a fost difuzată cu încălcarea prevederilor art. 107 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

- art. 107 : „Publicitatea şi teleshoppingul trebuie să servească interesul public prin respectarea regulilor informării şi ale unei competiţii corecte".

Consiliul a apreciat că, prin conţinutul său, spotul în discuţie este de natură să afecteze mediul concurenţial în domeniul bancar, având în vedere afirmaţia « cineva mi-a zis că ăştia de la ING au credite cu cea mai bună dobândă », precizată în mod repetat.

O astfel de promovare a serviciilor oferite de ING, care conţine afirmaţii ce nu pot fi verificate şi nici dovedite (precum cele menţionate în spot), poate prejudicia interesele financiare ale consumatorilor, cărora li se prezintă o informaţie a cărei veridicitate nu poate fi probată.

Membrii Consiliului au constatat, de asemenea, că, în contextul informaţiilor ce dau conţinutul spotului, menţiunea „... Deci, eu înţeleg că ăilalţi mă cam.. " este tendenţioasă şi afectează competiţia corectă pe piaţa serviciilor de credite bancare, întrucât induce ideea că alte bănci au un comportament necinstit, înşelător faţă de clienţi, în comparaţie cu banca ING care, prin acordarea unor rate mai mici, are un comportament onest.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului consideră că difuzarea variantei 3 a spotului publicitar pentru creditul de refinanţare ING a fost făcută cu încălcarea regulilor unei informări corecte a publicului şi ale unei competiţii corecte.

În temeiul şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Naţional al Audiovizualului a constatat că varianta 3 a spotului pentru creditul de refinanţare de la ING a fost difuzat cu încălcarea regulilor de difuzare a publicităţii în audiovizual şi dispune, ca, pe viitor, promovarea unor astfel de servicii să fie făcută cu respectarea normelor legale invocate.