Decizia nr. 1152 din 25.11.2010

25.11.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L.,
cu sediul în BRAŞOV, str. Traian Grozăvescu nr. 8, jud. Braşov
CUI R 3046355

pentru postul de televiziune rtt

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică în ziua de 25 noiembrie 2010, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul InspecÅ£ie, în baza reclamaÅ£iilor înregistrate la C.N.A. sub nr. 13827/22.10.2010, nr. 14108/29.10.2010 ÅŸi nr. 14558/04.11.2010 cu privire la unele ediÅ£ii ale emisiunii „Jurnal RTT” difuzate de postul de televiziune rtt în perioada 07 octombrie – 04 noiembrie 2010 ÅŸi „Unda de ÅŸoc” din 07 octombrie 2010.

Postul de televiziune rtt aparţine S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 071.1/09.12.1993, decizia de autorizare nr. 086.0/03.11.1994 şi reautorizare nr. 086.1/04.03.2003).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând înregistrările emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform prevederilor invocate, în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte principiul asigurării imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

ÃŽn fapt, în cadrul emisiunilor informative „Jurnal RTT” transmise în zilele de 07 octombrie 2010, de la orele 18.00, 20.00, 21.00 ÅŸi 22.00, ÅŸi respectiv, 08 octombrie, de la orele 08.00 ÅŸi 09.00, postul de televiziune rtt a difuzat o ÅŸtire intitulată „Consiliul JudeÅ£ean încalcă de 8 ani legea care îl obligă să plătească factura la utilităţi pentru Spitalul JudeÅ£ean - acuză democrat liberalii braÅŸoveni”, ÅŸtire referitoare la situaÅ£ia financiară a Spitalului JudeÅ£ean BraÅŸov ÅŸi a Spitalulului Municipal FăgăraÅŸ.

ÃŽn cadrul ÅŸtirii au fost aduse acuzaÅ£ii PreÅŸedintelui Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov, respectiv d-lui Aristotel Căncescu, despre care postul rtt a afirmat că nu ÅŸi-a îndeplinit obligaÅ£ia de a asigura sumele necesare pentru cheltuielile de întreÅ£inere, gospodărire, reparaÅ£ii, consolidare, extindere ÅŸi modernizare a unităţilor sanitare publice, deÅŸi potrivit legii, aceste responsabilităţi “sunt în sarcina executivului judeÅ£ean”.

Materialul informativ a cuprins o intervenţie a d-lui Nicolae Vlad Popa – Prim-vicepreşedinte al PD-L Braşov care şi-a exprimat opinia cu privire la faptul că din anul 2002, Consiliile Judeţene aveau obligaţia de a plăti utilităţile pentru Spitalul Judeţean şi respectiv, pentru spitalele din municipiile judeţului Braşov, apreciind că aceste instituţii au încălcat legea pentru neplata acestor utilităţi.

Redăm din raportul de monitorizare :

Prezentatoarea Karla Titileanu : „Consiliul JudeÅ£ean încalcă de 8 ani legea care îl obligă să plătească factura la utilităţi, pentru Spitalul JudeÅ£ean-acuză democrat liberalii braÅŸoveni. Unitatea sanitară achită între 4 ÅŸi 8 miliarde de lei vechi pe lună numai pentru utilităţi, în condiÅ£iile în care aceÅŸti bani ar trebui folosiÅ£i pentru dotări ÅŸi medicamente. SituaÅ£ia gravă în care se găsesc Spitalul JudeÅ£ean BraÅŸov ÅŸi Spitalul Municipal FăgăraÅŸ, i-a făcut pe medicii de aici să depună memorii peste memorii !”
Voce Off : „PreÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov, uită de lege, atunci când acuză Guvernul pentru situaÅ£ia din spitale. OrdonanÅ£a 70 din 2002 aprobată de Legea 99 din 2004, îi obliga la articolul 4 pe PreÅŸedinÅ£ii Consiliilor JudeÅ£ene, să asigure sumele necesare pentru cheltuielile de întreÅ£inere ÅŸi gospodărire, reparaÅ£ii, consolidare, extindere ÅŸi modernizare a unităţilor sanitare publice. Prin urmare facturile la gaz, curent ÅŸi alte utilităţi, sunt în sarcina ÅŸefului executivului judeÅ£ean.”
Nicolae Vlad Popa-Prim-VicepreÅŸedinte PD-L BraÅŸov : „Din 2002 încoace, Consiliile JudeÅ£ene, trebuiau să plătească utilităţile, pentru Spitalul JudeÅ£ean, respectiv, spitalele din municipiile judeÅ£ului BraÅŸov, lucru care nu s-a întâmplat ! Toate aceste utilităţi au fost plătite din bugetele spitalelor în aÅŸa fel reducându-se suma care se cheltuie pe medicamente ÅŸi pe alte materiale ! Este obligat de lege să le plătească ! Faptul că nu le plăteÅŸte este o încălcare a legii !”.

Informaţiile aduse în atenţia publiculu, prin ştirea difuzată, s-au referit şi la amestecul politicului în actul medical, evidenţiindu-se faptul că la Spitalul Judeţean Braşov se discută despre desfiinţarea a două secţii de chirurgie existente şi funcţionale pentru a se înfiinţa alte două secţii, tot de chirurgie, lucru cu care unii medici intervievaţi de la Spitalul Judeţean Braşov şi Spitalul Municipal Făgăraş nu sunt de acord, sens în care aceştia şi-au exprimat nemulţumirea.

ÃŽn ziua de 07 octombrie 2010, de la orele 18.30, 20,30 ÅŸi 22.30, postul rtt a difuzat emisiunea “Unda de ÅŸoc” realizată de Mihai Berariu, avându-l ca invitat pe dl. Nicolae Vlad Popa, Prim-vicepreÅŸedinte al PD-L BraÅŸov.

Pornind de la ÅŸtirea difuzată în mai multe ediÅ£ii ale emisiunii informative “Jurnal RTT” sub titlul : „Consiliul JudeÅ£ean încalcă de 8 ani legea care îl obligă să plătească factura la utilităţi, pentru Spitalul JudeÅ£ean-acuză democrat liberalii braÅŸoveni”, atât realizatorul emisiunii, cât ÅŸi invitatul acesteia au acuzat conducerea Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov că nu asigură sumele necesare pentru întreÅ£inerea spitalelor din municipiul ÅŸi judeÅ£ul BraÅŸov ÅŸi că niciodată nu a fost respectată legea la BraÅŸov.

Cităm din raportul de monitorizare :

Mihai Berariu : „...Conducerea Consiliul JudeÅ£ean plânge, urlă pe toate gardurile, că nu sunt bani că nu îi interesează, că de vină este actualul Guvern, care nu dă bani Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov, să întreÅ£ină spitalele, până la un anumit punct are dreptate, însă fiecare poveste după cum bine ÅŸtiÅ£i, are mai multe laturi, aflăm adevărul astăzi despre modul în care ar trebui să se plătească cheltuielile de utilităţi, dotări, medicamente pentru spitalele din judeÅ£...”
(...) Unităţile sanitare sunt folosite în acest război politic...ÅŸi că de fapt puÅ£in îi interesează de pacienÅ£ii internaÅ£i prin spitale ...”
(...)
Mihai Berariu : „...PreÅŸedinÅ£ii de Consilii JudeÅ£ene, respectiv primarii care aveau spitale trebuie să asigure indiferent dacă unităţile sanitare erau sau nu sub tutela lor...Pentru că PreÅŸedintele Consiliul JudeÅ£ean vă poate spune acuma,...eu am preluat Spitalul JudeÅ£ean de exemplu, în iunie...”.
(...)
Nicolae Vlad Popa : „...Problema e următoarea : obligaÅ£ia aceasta, există sau subzistă din 2002, legală ÅŸi niciodată legea nu a fost respectată la BraÅŸov ! Niciodată legea, ÅŸi m-am interesat, mi-au spus doctorii de acolo, ÅŸi directorii care au fost, niciodată Consiliul JudeÅ£ean nu a avut rubrică la buget, ÅŸi n-a plătit utilităţile, deÅŸi încă o dată spun , nu e aÅŸa o sumă mare ! ...”

De asemenea, atât realizatorul, cât şi invitatul emisiunii au acuzat Consiliul Judeţean că, deşi are un buget de miliarde, nu au fost viraţi bani în contul spitalelor pentru a funcţiona în condiţii normale, ci s-au cheltuit pe diverse spectacole, călătorii în străinătate şi alte activităţi.

Realizatorul Mihai Berariu a afirmat că braşovenilor li se spun tot felul de minciuni în legătură cu aceste aspecte prezentate în cadrul emisiunii.

Redăm din raportul de monitorizare :

Mihai Berariu : „Liberalii aÅŸa susÅ£in, că Guvernul este obligat să acorde niÅŸte bani ÅŸi că lucrurile nu merg bine în Spitalul JudeÅ£ean, pentru că Guvernul nu dă bani, asta e !...”
N.V. Popa : „E uÅŸor să spui dacă ocoleÅŸti legea ! Legea este foarte clară ! DânÅŸii au un buget de miliarde, sigur că fac o sumedenie de spectacole, ÅŸi para spectacole, se dau niÅŸte sume imense pe călătorii în străinătate, se plătesc bani pentru tot felul de activităţi ... au plecat în China, se întorc din China, ... totul este o bătaie de joc ÅŸi anume banii ăştia se pot cheltui, nu se pot cheltui banii pentru utilităţi ca să funcÅ£ioneze Spitalul normal...”
Mihai Berariu : „...BraÅŸovenilor li se spun tot felul de minciuni, e timpul ca braÅŸovenii să afle adevărul, despre aceste chestiuni ! Părerea mea sinceră este că este o afacere ! Este un bussines ÅŸi anumiÅ£i oameni vor să profite ! ÃŽÅŸi numesc politrucii prin funcÅ£ii de conducere, rudele ÅŸi aÅ£i văzut, tactica de apărare este foarte bine pusă la punct ! Cum te-ai atins de ei, e control politic ! E război politic, au ceva cu mine ! Ei folosesc, politizează întregul sistem, dar dacă te atingi de ei, e politic !... AÅ£i văzut ce s-a întâmplat cu DirecÅ£ia de ProtecÅ£ia Copilului, unde actuala directoare... nu mai are ce să caute acolo ! O demisie de onoare ar fie extrem de necesară ! Cum au controlat ÅŸi au găsit deficienÅ£e, e politic ! La spitalul JudeÅ£ean la fel e politic !...”

Vizionând înregistrările emisiunilor, membrii Consiliului au constatat că acestea au fost difuzate cu încălcarea normelor privind respectarea principiilor imparţialităţii şi echilibrului în cadrul dezbaterii unor subiecte de interes public.

Consiliul a constatat că radiodifuzorul a difuzat o informaţie de interes public, cu încălcarea dispoziţiilor art. 71 din Codul audiovizualului care prevede obligaţia radiodifuzorilor ca, în programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, să respecte principiul asigurării imparţialităţii şi echilibrului, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Respectarea principiilor enunţate este o condiţie esenţială în desfăşurarea unui program audiovizual, având în vedere influenţa pe care o are televiziunea asupra publicului telespectator.

Astfel, atât în ÅŸtirea prezentată în cadrul emisiunilor informative monitorizate, cât ÅŸi în emisiunea „Unda de ÅŸoc” din 07 octombrie 2010, postul de televiziune rtt a afirmat despre conducerea Consiliului JudeÅ£ean, respectiv, PreÅŸedintele Aristotel Căncescu, că nu ar fi alocat anumite sume pentru întreÅ£inerea spitalelor din judeÅ£ul BraÅŸov, fără a-i da posibilitatea acestuia sau a reprezentanÅ£ilor Consiliului JudeÅ£ean să-ÅŸi exprime punctul de vedere cu privire la subiectul aflat în dezbatere publică.

Având în vedere faptul că radiodifuzorul a prezentat numai punctul de vedere al unei părţi, fără să precizeze că ar fi solicitat şi opinia celeilalte părţi la adresa căreia a fost formulată acuzaţia, membrii Consiliului apreciază că informaţia nu a fost una echilibrată, ci una părtinitoare, lipsită de obiectivitate şi de natură a influenţa opinia publicului cu privire la faptele prezentate.

Consiliul apreciază că pentru o informare corectă şi obiectivă a publicului, radiodifuzorul ar fi trebuit, ca atât în emisiunile informative, cât şi în cea de dezbatere, să prezinte şi punctul de vedere al reprezentanţilor Consiliului Judeţean Braşov, respectiv al Preşedintelui acestuia.

De asemenea, Consiliul a constatat că în emisiunea informativă “Jurnal RTT”, ediÅ£iile din 27 ÅŸi 28 octombrie 2010, postul rtt a prezentat ÅŸtirea “Aristotel Căncescu îşi pune angajaÅ£ii de la Consiliul JudeÅ£ean să facă muncă de partid”, în cadrul căreia au fost difuzate imagini filmate cu camera ascunsă, fără ca aceste materiale să fie însoÅ£ite de punctele de vedere ale persoanelor în cauză.

Potrivit art. 38 din Codul audiovizualului, este interzisă difuzarea de imagini şi sunete înregistrate cu microfoane şi camere de luat vederi ascunse, cu excepţia situaţiei în care materialele audiovizuale astfel obţinute nu puteau fi realizate în condiţii normale, iar conţinutul lor prezintă un interes justificat pentru public.

Membrii Consiliului au apreciat că, deşi subiectul prezentat a fost unul de interes public, potrivit dispoziţiilor art. 41 din Codul audiovizualului, materialul în cauză putea fi difuzat numai însoţit de punctul de vedere al persoanelor intervievate. În situaţia în care persoanele respective refuzau să prezinte un punct de vedere, radiodifuzorul avea obligaţia de a preciza acest fapt pe post.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. cu suma de 5.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, modificată.

În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, coroborate cu cele ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. având licenÅ£a audiovizuală nr. TV 071.1/09.12.1993, decizia de autorizare nr. 086.0/03.11.1994 ÅŸi reautorizare nr. 086.1/04.03.2003, pentru postul de televiziune rtt se sancÅ£ionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea dispoziÅ£iilor art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizual, cu modificările ÅŸi completările ulterioare.


Către,

S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L.,
str. Traian Grozăvescu nr. 8,
Loc. BRAÅžOV jud. BraÅŸov
CUI R 3046355

pentru postul de televiziune rtt

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 1152/25.11.2010 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. ÅŸi vă atenÅ£ionăm că, potrivit dispoziÅ£iilor art. 93^1 alin. (1) ÅŸi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveÅ£i obligaÅ£ia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puÅ£in 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ÅŸtiri, următorul text :

„Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a sancÅ£ionat postul de televiziune rtt cu amendă de 5.000 de lei, întrucât în ediÅ£iile informative ale emisiunii „Jurnal RTT” din 07 ÅŸi 08 octombrie 2010 ÅŸi în emisiunea „Unda de ÅŸoc” din 07 octombrie 2010, a fost prezentată o ÅŸtire referitoare la presupusa neplată a unor utilităţi pentru spitalele din judeÅ£ul BraÅŸov de către Consiliul JudeÅ£ean BraÅŸov, fără respectarea principiilor imparÅ£ialităţii ÅŸi echilibrului, în sensul că nu a fost prezentat ÅŸi un punct de vedere al reprezentanÅ£ilor Consiliului JudeÅ£ean BraÅŸov cu privire la aspectele prezentate, fapt ce contravine prevederilor art. 71 din Codul audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.