Decizia nr. 1151 din 25.11.2010
25.11.2010
privind somarea S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.,
pentru postul de radio KISS FM
S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.
B-dul Dimitrie Pompei nr. 9-9A, clădirea 20, et. 8, sector 2
BUCUREŞTI
pentru postul de radio KISS FM
Splaiul Independenţei nr. 202 A, et. 12, sector 6
BUCUREŞTI
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 25 noiembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Cronica Cârcotaşilor”, ediţia din data de 01.11.2010, transmisă în intervalul orar 07.00-10.00, de postul KISS FM.
Postul de radio KISS FM aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-R 05.5/19.12.1995, decizia de autorizare nr. 176.0/18.06.1996 şi reautorizare nr. 176.0-1/18.06.1996).
Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la art. 16 alin. (1) şi (3) lit. k) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
Dispoziţiile art. 16 alin. (1) şi (3) lit. k) din Codul audiovizualului prevăd :
"(1) Criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
(3) Criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele :
k) calitatea şi tipologia limbajului."
În fapt, în data de 01.11.2010, în intervalul orar 07.00-10.00 postul de radio KISS FM a difuzat emisiunea „Cronica Cârcotaşilor’’, prezentată de Şerban Huidu, Mihai Găinuşă şi Oana Paraschiv.
În cadrul acestei ediţii, Şerban Huidu a abordat un subiect referitor la articolul cu titlul ,,Cu 1.000 de euro îţi faci << păsărica >> mai frumoasă« , publicat de ziarul „Libertatea », la rubrica „Love&Sex".
Pornind de la titlul şi conţinutul acestui articol, realizatorii/prezentatorii emisiunii au făcut comentarii cu conotaţii sexuale, fapt de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a minorilor.
Redăm din raportul de monitorizare :
Ş. Huidu (ora 7.25) : Lăsaţi-mă să vă povestesc despre cea mai tare operaţie din istoria omenirii... adică ar fi frumos să n-o spun, dar nu pot !... deci, în Libertatea în pagina 8, ... unde a făcut nişte poze, „Cu 1.000 de euro îţi faci, mă scuzaţi... operaţie estetică la... (îl ajută M. Găinuşă cu un termen ornitologic : la privighetoare) ...îţi faci privighetoarea mai frumoasă. Laura Andreşan a realizat pe site-ul ei un reportaj despre operaţia estetică a privighetorii. „Cu siguranţă mulţi vor fi şocaţi, dezgustaţi sau oripilaţi de subiectul pe care
Ş. Huidu : Tăierea ciocului. (continuă lectura) „Totul a pornit de la întâlnirea ei cu o tânără care avea nevoie să-şi corecteze... « privighetoarea », din punct de vedere estetic...
Ş. Huidu : Da, frate. Deci, doctorul e cu mâinile în... „privighetoarea” ei şi îi retează ciocul. Acuma sincer, asta e o prostie. Deci, după părerea mea, cu cât e ciocul mai interesant, cu atât e „priveghetoarea” mai frumoasă.
M. Găinuşă : Mă rog, nu e părerea ta. Aici nu contează părerea ta, ci a doctorului. Dacă doctorului îi plac „privighetorile” cârne, care e problema ta ?
Ş. Huidu : Da’ cine bagă ochiul la „privighetoare”, acuma sincer ? .
Ş. Huidu : „Ultima persoană a vrut să-i tai tot : şi alea mici, şi alea mari !”, m-am conformat frate. I-am lăsat o chestie ştirbă. „Un lucru este foarte important, pacienta să nu facă efort în următoarele două zile... mai frumos spus, tăierea perdeluţelor”... păi ălea-s tot farmecul, mă !!, mă rog.
Oana : Nu-mi vine să cred că se vorbeşte aşa ceva la radio... Este incredibil !
M. Găinuşă : Da’ de ce, mă ? este vorba despre privighetoare !
Oana : Ştim despre ce e vorba, gata !
Ş. Huidu : Privighetoarea un pic operată, ce-are, ce-i aşa grav, la chestia asta chiar nu vă înţeleg ?! Credeţi-mă, n-aş vrea să-i fac reclamă profei de sex, asta, Andreşan, mă, dar imaginile sunt bestiale, cum se uită aia la...
M. Găinuşă : A ! Sunt şi imagini, totuşi, e prea devreme pentru aşa ceva...
Ş. Huidu : Cum să se uite aia cu oglinda la ciocul ei în timp ce ăla o hărtăneşte în toate felurile ?!?
Ş. Huidu (citeşte) : „Dacă vrei să simţi mai mult, – asta e cea mai tare – injectează-te în « punctul G ». Dacă bagi nişte acid hialuronic în « punctul G », asta duce la mărirea punctului şi iată creşte presiunea « punctului G », îl excită, îl umflă. Injecţia se face fără anestezie.”
M. Găinuşă : „Pentru ceilalţi care nu ştiu ce înseamnă, – încerc să te acopăr dar nu reuşesc, – este vorba de G de la Graur. Este tot aşa o păsărică.” Hai că te-am scos şi de data asta !
Membrii Consiliului au constatat că această ediţie a fost difuzată cu încălcarea prevederilor care reglementează protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, întrucât în emisiune au fost făcute comentarii cu conotaţii sexuale, fapt de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a minorilor.
Sub acest aspect, prezentatorii înşişi au realizat că abordarea unui subiect pe teme sexuale (operaţii estetice ale zonelor genitale feminine), la o oră matinală, contravine prevederilor invocate anterior, dar, cu toate acestea, „tentaţia" de a expune acest subiect publicului a prevalat, cu consecinţa nerespectării legislaţiei audiovizuale.
Ş. Huidu (ora 7.25) : Lăsaţi-mă să vă povestesc despre cea mai tare operaţie din istoria omenirii... adică ar fi frumos să n-o spun, dar nu pot !...
Oana : Nu-mi vine să cred că se vorbeşte aşa ceva la radio... Este incredibil !
M. Găinuşă : A ! Sunt şi imagini, totuşi, e prea devreme pentru aşa ceva...
M. Găinuşă : „Pentru ceilalţi care nu ştiu ce înseamnă, – încerc să te acopăr dar nu reuşesc, – este vorba de G de la Graur. Este tot aşa o păsărică.” Hai că te-am scos şi de data asta !
Oana : Nu prea, nu prea ai reuşit !
Membrii Consiliului au constatat că, în raport de conţinutul emisiunii şi intervalul orar de difuzare a acesteia, respectiv între orele 07.00-10.00, atunci când copiii au acces neîngrădit la audierea programelor, emisiunea a fost de natură să afecteze dezvoltarea mentală şi morală a acestora.
Potrivit legislaţiei audiovizuale, toţi radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a publicului minor, iar difuzarea emisiunilor cu un asemenea conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât interesul superior al copilului să nu fie prejudiciat.
Potrivit prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, această protecţie se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin difuzarea acestora în intervale orare la care publicul minor să nu poată avea acces la programele respective.
Faţă de conţinutul acestei emisiuni, Consiliul a constatat că radiodifuzorul nu a ţinut cont nici de criteriile prevăzute la art. 16 din Codul audiovizualului, între care menţionăm calitatea şi tipologia limbajului.
Potrivit acestor norme, radiodifuzorii au obligaţia legală de a respecta criteriile de clasificare a producţiilor audiovizuale care au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
În scopul asigurării protecţiei copiilor, radiodifuzorii trebuie să ţină cont de intervalul orar de difuzare a programelor transmise, ca măsură de protecţie a minorilor, astfel încât programele ascultate sau vizionate în familie sau numai de către copii, să nu afecteze dezvoltarea mentală sau morală a acestora.
Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat şi prevederile art. 158 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit acestor prevederi, este interzisă orice formă de publicitate pentru furnizarea de servicii medicale publice, de stat şi privat. În data de 08.11.2010, la orele 07.36 şi 18.54, postul de radio KISS FM a difuzat, în cadrul grupajelor de publicitate, un spot de promovare a Centrului Medical Unirea, în care directorul general al acestui centru mulţumeşte colaboratorilor săi.
Spotul a avut următorul conţinut :
„Voce feminină : Domnule doctor Enayati, a sosit curierul Cargus.
Enayati : Acum 15 ani, Centrul Medical Unirea a luat fiinţă din dorinţa de a deveni un loc unde oamenii vin cu speranţa unei vieţi sănătoase şi unde primesc toate soluţiile necesare pentru aceasta. De aceea am nevoie mereu de o echipă de oameni dedicaţi din domenii diferite. Astfel de oameni sunt cei de la Cargus. În calitate de director general al Centrului Medical Unirea vreau să le mulţumesc pentru colaborarea de-a lungul anilor."
Membrii Consiliului au constatat că, prin inserarea în cadrul calupurilor publicitare a unui spot care a promovat Centrul Medical Unirea, radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile imperative ale art. 158 alin. (1) din Codului audiovizualului, care interzic difuzarea oricărei forme de publicitate pentru furnizarea de servicii medicale publice, de stat şi private.
Faţă de aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3), ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 162 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. pentru postul de radio KISS FM şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de radio KISS FM cu somaţie publică, întrucât în cadrul ediţiei emisiunii “Cronica Cârcotaşilor”, din 01 noiembrie 2010, difuzată între orele 07.00-10.00, realizatorii au făcut comentarii cu conotaţii sexuale de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a copiilor.
Potrivit art. 39 din Legea audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu pot avea acces la emisiunile respective.
De asemenea, radiodifuzorul a difuzat publicitate la un cabinet medical privat, fapt interzis de prevederile art. 158 alin. (1) din Codul audiovizualului.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.