Decizia nr. 115 din 08.03.2012

12.03.2012


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. INTER-MEDIA S.R.L.,
 cu sediul în Suceava, Bd. Geroge Enescu nr. 1, bl. 8, Sc. A, et. 8, ap. 32, jud Suceava

 pentru postul de televiziune INTERMEDIA
 Suceava, Bd. George Enescu nr. 1, bl. T8, et. 9, judeţul Suceava

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 08 martie 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA cu nr. 56/05.01.2012, cu privire la emisiunea „De bun gust”, difuzată în data de 01.01.2012, de postul INTERMEDIA.
 Postul de televiziune INTERMEDIA aparţine S.C. INTER-MEDIA S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. TV 302.3/25.05.2004, decizia de autorizare nr. 904.0/25.08.2005 şi de reautorizare nr. 904.2-1/18.03.2008 eliberată la data de 23.02.2009).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. INTER-MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit dispoziţiilor invocate, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală. În fapt, postul de televiziune INTERMEDIA a difuzat în ziua de 01.01.2012, începând cu ora 11.20, emisiunea „De bun gust”, moderată de dna Oana Slemco şi avându-i ca invitaţi pe dl. Ovidiu Donţu, preşedinte Organizaţia municipală PSD Suceava, şi dl. Cătălin Nechifor, preşedinte Organizaţia Judeţeană PSD Suceava. Genul programului divertisment. În cadrul emisiunii, sub pretextul prezentării unor preparate culinare pregătite de invitaţii moderatoarei, discuţiile au vizat activitatea politică a celor doi invitaţi şi a Partidului Social Democrat, precum şi intenţia dlui Cătălin Nechifor de a candida la preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava. Exemplificăm din raportul de monitorizare : „Ovidiu Donţu : Eu inclusiv în activitatea politică îmi propun să nu mint pentru că intr-o zi tot te descoperă cineva şi dacă minţi azi, minţi mâine, nu mai eşti credibil şi chiar nu-mi propun să mint. Eu dacă aşa se întâmplă, aşa zic, nu are nici un rost să inventez.

 (...) Moderatoarea : Să trecem din registrul familiei, într-un alt registru al unei familii mai mari, cred eu că cei din PSD formează o familie, sunteţi vechi prieteni, vechi cunoştinţe şi mai ales, tu cu Ovidiu, care se află astăzi cu noi, aţi venit împreună la „De bun gust” spunea şi el, unul dintre voi este gălbenuşul unui ou , celălalt este albuşul, cum merg relaţiile între voi, unde v-aţi cunoscut, tu cu Ovidiu spre exemplu, cum aţi reuşit să închegaţi o relaţie, la un moment dat aţi fost şi contracandidaţi pentru funcţia de preşedinte al partidului ?
 (...) Moderatoarea : Pentru cei care nu ştiu, cei care nu locuiesc în municipiul Suceava, Ovidiu Donţu este şi consilier local în Consiliul Local Suceava, este unul dintre cei mai vociferi, dacă nu cumva chiar cel mai vocifer consilier local din opoziţie, atunci când au loc şedinţele, el are tot timpul ceva de spus de contestat.
 (...) Moderatoarea : Până se trage cărniţa la tigaie, am să te rog sa ne spui sau mai bine spus am să te provoc să ne vorbeşti un pic despre ce urmează să faci în anul 2012, va fi un an greu nu doar din punct de vedere material, cum va fi pentru toata lumea, pentru că aşa anunţă economiştii, ci şi din punct de vedere al candidaturii tale la Consiliul Judeţean, am inţeles că până la urmă tu eşti candidatul USL la Consiliul Judeţean Suceava”.
 Cătălin Nechifor : De la bun început, nu mai e o noutate.
 Moderatoarea : Nu vrei să ne vorbeşti deloc despre anul care tocmai a venit ?”
 Cătălin Nechifor : Ba da, ba da, e un an lung (...) la chestiunea asta nu au comasat nimic (...) va fi un an mai agitat, într-un fel e bine cumva ca nu va fi foarte mult politizat, în sensul că o să avem alegeri doar o singură dată, tot rău-i spre bine ce a decis Boc prin comasarea alegerilor locale cu parlamentare chiar dacă nu are legatura cu Costituţia, cu legalitatea, dar în mod categoric, nu va fi foarte multă politică, cea ce pentru români va fi în regulă, în ceea ce mă priveşte mi-am asumat lucrul acesta până la capăt şi-l duc, în sensul că voi candida la funcţia de preşedinte a Consiliului Judetean Suceava, până atunci vedem, să fim sănătoşi şi ne facem şi noi cărţile, treburile, aşa încât, oferta noastră politică să fie cunoscută de suceveni şi în mod categoric am dori forte mult şi să ne voteze.”
 Având în vedere conţinutul discuţiilor din timpul emisiunii, membrii Consiliului au apreciat că informaţiile prezentate au constituit, în fapt, un mesaj cu caracter politic, difuzat cu încălcarea prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului.

Conform acestor dispoziţii, publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală. Or, pentru ca astfel de mesaje cu caracter politic să poată fi difuzate în mod legal, acestea trebuie să respecte normele audiovizuale invocate potrivit cărora publicitatea politică este permisă numai în perioadele de campanie electorală, astfel încât, la data difuzării materialului audiovizual exemplificat mai sus, precum şi la momentul actual, în ţara noastră nu este programată desfăşurarea de campanie electorală pentru alegerile parlamantare, prezidenţiale ori locale.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 144 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1. Radiodifuzorul S.C. INTER-MEDIA S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 302.3/25.05.2004, deciziei de autorizare nr. 904.0/25.08.2005 şi de reautorizare nr. 904.2-1/18.03.2008 eliberată la data de 23.02.2009, pentru postul de televiziune INTERMEDIA, se sancţionează cu somaţie publică de intrare în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 139 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. INTER-MEDIA S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul INTERMEDIA cu somaţie publică, întrucât în emisiunea „De bun gust” din 01 ianuarie 2012 a difuzat mesaje cu caracter politic în afara perioadelor de campanie electorală, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 139 din Codul audiovizualului. Potrivit prevederilor invocate, publicitatea politică este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.