Decizia nr. 113 din 12.02.2009

12.02.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE
cu sediul în BUCUREŞTI, Calea Dorobanţi nr. 191, sector 1

pentru postul de televiziune TVR 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 12 februarie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei nr. 1400/29.01.2009, privind emisiunea „Miezul zilei”, difuzată în data de 29.01. 2009, de postul TVR 1.

Postul public de televiziune TVR 1 aparţine SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE (licenţa audiovizuală nr. TV 340/03.11.2005, decizia de autorizare nr. 1268.0/15.03.2007).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii respective, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul Societatea Română de Televiziune a încălcat dispoziţiile art. 29 alin. (3) Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, comunicările comerciale audiovizuale cu conţinut comercial mascat sunt interzise.

În fapt, postul TVR 1 a difuzat în data de 29 ianuarie 2009, de la ora 12.10, emisiunea „Miezul zilei", prezentată de doamna Iuliana Marciuc.

Alături de domnii Radu Ştefănescu – astrolog şi Alexandru Jula, prezentatoarea emisiunii a mai avut-o ca invitată pe doamna Liliana Mincă, preşedinte, director general al Companiei Naţionale „Loteria Română” S.A., care a vorbit despre personalul acestei instituţii, despre măsurile de reorganizare şi restructurare adoptate, precum şi despre valoarea premiilor câştigate la loterie.

Pe parcursul desfăşurării emisiunii, doamna Liliana Mincă a prezentat trei dintre produsele Companiei Naţionale „Loteria Română”, în speţă „6 din 49”, „Joker”, „5 din 40” şi a îndemnat publicul să joace la loterie. Redăm din raportul de monitorizare :

„Liliana Mincă : Pot să spun cum erau ei ca oameni ...
Iuliana Marciuc : Exact ...
Liliana Mincă : înainte de a câştiga şi cum s-au prezentat în momentul în care au venit cu biletul la 6 din 49 sau la Jocker sau la 5 din 40
Iuliana Marciuc : Da ...
Liliana Mincă : cu acel bilet câştigător de categoria I.”
(...)
„Liliana Mincă : Să ştiţi că se joacă şi se câştigă.
Iuliana Marciuc : Chiar mâine. Voi juca pentru mâine. Sau când ? Când e reportul ăsta mare ?
Liliana Mincă : Jucaţi pentru joi
Iuliana Marciuc : Pentru joi ...
Liliana Mincă : Deci pentru joi
Iuliana Marciuc : Da. Pentru astăzi, adică.
Liliana Mincă : Astăzi, da. Trebuie să jucaţi la jocker şi la 5 din 40
Iuliana Marciuc : Da.
Liliana Mincă : pentru că premiile sunt atractive, să jucaţi pentru duminică la 6 din 49 şi la noroc pentru că premiul la 6 din 49 va atinge, la categoria I suma de aproximativ 2 milioane de euro.”
(...)
„Liliana Mincă : S-ar putea să aveţi şansa astăzi până la ora 2 la jocker sau duminică până la ora 2 la 6 din 49."

Membrii Consiliului au apreciat că, prin modalitatea de prezentare a emisiunii „Miezul Zilei”, radiodifuzorul a difuzat o comunicare comercială audiovizuală cu conţinut comercial mascat în favoarea Companiei Naţionale „Loteria Română” S.A.

Vizionând înregistrarea emisiunii menţionate, membrii Consiliului au constatat că prezentarea unor produse ale Companiei Naţionale „Loteria Română” S.A., respectiv „6 din 49”, „Joker” şi „5 din 40”, a depăşit cadrul unei informări generale, transformându-se în publicitate mascată, în condiţiile în care, datele furnizate pe parcursul emisiunii, referitoare la produsele loteriei, au condus la posibilitatea ca aceste date să fie folosite în scop comercial.

De asemenea, doamna Mincă a adresat un îndemn explicit telespectatorilor să achiziţioneze biletele puse în vânzare de companie.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea oricărei informaţii către publicul telespectator trebuie să se facă în mod obiectiv şi corect, cu respectarea principiilor ce guvernează o comunicare audiovizuală, fără transformarea acesteia într-una cu conţinut comercial mascat pentru bunurile, serviciile ori activităţile unui producător de bunuri sau furnizor de servicii.

În conformitate cu dispoziţiile art. 90 alin. (1) lit. c) şi lit. g) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE pentru postul TVR 1 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune TVR 1 cu somaţie publică, întrucât, în cadrul emisiunii „Miezul zilei”, difuzată în 29 ianuarie 2009, a făcut publicitate mascată în favoarea unei companii şi a produselor oferite de aceasta, fapt ce contravine prevederilor art. 29 din Legea audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.