Decizia nr. 1113 din 16.12.2008

16.12.2008


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.,
Bucureşti, B-dul Dimitrie Pompei nr. 9-9A, clădirea 20, etaj 8, sector 2

pentru postul de radio MAGIC FM
Bucureşti, Splaiul Independenţei nr. 202 A, etaj 12, sector 6

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 decembrie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor înregistrate la C.N.A. sub nr. 16891/17.11.2008, 17053/18.11.2008, 17113, 17114 şi 17115 din 19.11.2008, cu privire la emisiunea « Mondenii Radio Show », difuzată în zilele de 17 şi 18 noiembrie 2008 de postul MAGIC FM.

Postul de radio MAGIC FM din Bucureşti aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. R015.5/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr.044.2/08.03.2005).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

În fapt, în zilele de 17 şi 18 noiembrie 2008, postul de radio MAGIC FM a difuzat emisiunea matinală „Mondenii Radio Show”, în intervalul orar 06.00-09.00, în cadrul căreia cei patru prezentatori, respectiv : Angel Popescu, Mihai Bendeac, Andreea Gramoşteanu şi Mirela Zeta, au citit şi au comentat mesaje, au discutat cu radioascultătorii şi au organizat top-uri.

Redăm din conţinutul raportului de monitorizare :

17.11.2008-ora 07:06
"Mihai Bendeac : Până una alta avem Top 5 Mondeni, care se vrea o rubricuţă plină de tâmpenii adunate într-un top 5. Foarte simplu, nu ? Aţi înţeles ideea
Dan : Adică noi, Mondenii suntem tâmpiţi.
Mirela Zeta : Voi citi eu cu Deea, voi doi băieţi comentaţi. : Cinci motive pentru care e mai bine să trimiţi un e-mail decât să faci dragoste.
Andreea Gramoşteanu : Pe locul 5. E-mail-urile imense nu rănesc şi chiar şi cele mici pot satisface.
Angel Popescu : Cu ataşament sau fără ?
Angel Popescu : Da, este într-adevăr această legendă că femeile se feresc de mătărângile foarte, foarte mari. Întrebat de netrebnicul mădular, care e foarte mare, ca să zic aşa, am întrebat şi eu de-a lungul timpului câteva prietene şi mi-au spus că da, da, se feresc de astea mari şi toate mi-au spus că : „a ta e perfectă, e potrivită.”
Andreea Gramoşteanu : Poţi trimite un e-mail verişoarei tale mai mici fără să fie considerat un pervers sau să fie arestat ?"
(...)

18.11.2008-ora 07.07
"Mihai Bendeac : Ce ne mai scriu ziarele de astazi ? ... Şi tot un fel de blasfemie am şi în Jurnalul Naţional de unde aflăm că : Făcăleţul nu mai este la modă, se face sex cu ţeava de eşapament.
Andreea : Bine că nu-şi dau foc, după aia să explodeze."
(...)

"Angel Popescu : A propos de ciclu ?
Mirela Zeta : Evident că e a propos de asta. Menstruaţie. Din han de-acolo de unde vine. Se dă cu apă şi trece.
Angel Popescu : Eu nu înţeleg de ce oamenii nu fac sex şi atunci când femeia este la menstruaţie.
Mirela Bendeac : Pentru că s-ar consuma prea multă pastă de dinţi...
Andreea Gramoşteanu : Locul I. Cel mai bun motiv pentru care preferi să trimiţi un mail mai degrabă decât să faci dragoste, este că nu vei fi niciodată dezamăgit de primul mail pe care-l vei trimite."

În urma audierii înregistrărilor în şedinţă publică, membrii Consiliului au constatat că, în ediţiile din zilele de 17 şi 18 noiembrie 2008 ale emisiunii matinale „Mondenii Radio Show”, a fost folosit un limbaj licenţios şi vulgar, la o oră la care copiii au acces neîngrădit la audiţia programelor de radio.

Or, un program audiovizual cu un astfel de conţinut nu putea fi transmis decât în condiţiile prevăzute de art. 39 din Legea audiovizualului, în sensul că intervalul orar de difuzare trebuia să fie ales astfel încât minorii să nu aibă acces la programul respectiv.

Impunerea unei astfel de măsuri are în vedere respectarea principiului interesului superior al copilului, interes care trebuie să primeze în orice program audiovizual, având în vedere nevoia de protecţie şi de îngrijire specială a copiilor, generată de lipsa acestora de maturitate, ca şi de comportamentul pe care îl pot adopta.

Conform normelor legale invocate, această protecţie se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea emisiunilor ce pot afecta minorii în intervale orare la care aceştia nu au acces la programele respective.

Membrii Consiliului au considerat că subiectele alese, precum şi comentariile licenţioase şi vulgare care au fost prezentate pe parcursul acestor emisiuni au depăşit limitele decenţei şi ale umorului subtil, fiind lipsite de valoare educativă sau informaţională.

Pentru aceste considerente, în temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. pentru postul de radio MAGIC FM şi dispune intrarea de îndată în legalitate, în sensul respectării prevederilor referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. pentru postul de radio MAGIC FM din Bucureşti are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de radio MAGIC FM cu somaţie publică, întrucât, în ediţiile din zilele de 17 şi 18 noiembrie 2008 ale emisiunii matinale „Mondenii Radio Show”, a fost folosit un limbaj licenţios şi vulgar, la o oră la care copiii au acces neîngrădit la audiţia programelor de radio, fapt ce contravine prevederilor art. 39 din Legea audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor invocate, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.