Decizia nr. 1106 din 11.12.2008

11.12.2008


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 2.500 lei a S.C. TV ANTENA 1 S.A.
cu sediul în BUCUREŞTI, Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 1
Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 11 decembrie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia monitorizare cu privire la încălcarea normelor privind protecţia minorilor în cadrul emisiunii „Acces direct”, ediţiile difuzate de postul de televiziune Antena 1 în zilele de 4 şi 13 noiembrie 2008.

Postul de televiziune Antena 1 aparţine radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor emisiunii, ediţiile menţionate mai sus, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 raportat la art. 16 al Deciziei 187/2006 precum şi pe cele ale art. 30, art.32 alin. (1) art. 36 alin. (1) şi art. 43 alin. (1) lit. c) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

Conform prevederilor Deciziei 187/2006 :

Art. 30
Radiodifuzorii au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să nu profite de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.

Art. 32
(1) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vieţii private.

Art. 36
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale.

Art. 43
(1) Radiodifuzorii nu pot difuza :
c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane.

În fapt, postul de televiziune Antena 1 a difuzat, în cadrul emisiunii „Acces direct” din data de 04.11.2008, un interviu realizat în direct de Sorin Ovidiu Bălan la domiciliul unor bătrâni, din comuna Cobadin, judeţul Constanţa, victimele unui atac în cursul căruia bătrâna a fost violată sub privirile soţului. Pe ecran a fost afişat : „VOCEA SATULUI : MOARTE VIOLATORULUI DIN COBADIN”. Sorin Ovidiu Bălan i-a chestionat amănunţit cu privire la cele întâmplate, reconstituindu-se, practic agresiunea, cei doi bătrâni fiind aşezaţi în pat pentru o mai bună ilustrare a faptelor, apoi bătrâna, nana Lili, fiind pusă să povestească ce i-a făcut agresorul. Redăm din raportul de monitorizare :

Sorin Ovidiu Bălan : Hai să ne spună şi doamna Lili cum s-a întâmplat, dar încă o dată o să vă rog să nu mai folosiţi cuvinte triviale. Mădălin, oamenii nu înseamnă că sunt nepoliticoşi...
Mădălin Ionescu : Nu, înţeleg condiţia lor...
Sorin Ovidiu Bălan : Dar vorbesc exact cum vorbesc ei în fiecare zi. Hai, hai, doamnă...
Nana Lili : Care-i treaba...ne-am sculat, el m-a luat, m-a dezbrăcat în pielea goală, m-a pus capră...
Bătrâna este pusă de către reporter să se dea jos din pat.
S. O. Bălan : Vreau să spun că aici în mijlocul camerei încă mai sunt urme de sânge pe covor. Ia, hai, arată-ne, cum s-a întâmplat !
Nana Lili : M-a pus capră şi cu faţa-n jos, mi-a luat genunchii mi i-a pus pe umăr, a vrut să mă pună pe masă, când pe pat lângă barbatu-miu, când jos, când în cameră dincolo, când pi patul ăla dincolo, iar aici, iar îmbracă-te, iar mă dezbrăca, până mi-a rupt şi furoul de la spate, am avut un lănţişor la gât mi l-a rupt şi pe ăla şi pâna la 6 dimineaţa m-a chinuit şi-n stânga şi-n dreapta, mă punea şi într-o parte aşa, pi cant cum s-ar spune, alăturea cu el, şi m-a întrebat : ci ti duci la poliţie, zic nu mă duc ce să fac la poliţie, n-am ci cauta, dacă spui că te duci la poliţie, îţi iau gâtul acuma. Şi-o spus, zice : taci zice că-ţi dau un pumn în cap, ţinea pumnul aşa şi cuţitul mi l-a pus la gât. Vrei să te vezi acuma cu mărgele roşii la gât, zice, plec şi nu dă nimenea de mine, cine-o veni, vă găseşte morţi în casă. Până aici.

Membrii Consiliului au constatat că difuzarea acestui program, având ca subiect viaţa intimă a unor persoane, s-a făcut cu încălcarea art. 36 alin. (1) din Codul audiovizualului conform căruia, orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale.

Având în vedere toate aspectele acestui caz, membrii Consiliului au apreciat, la vizionarea în şedinţă publică a programului, că subiectul nu era de interes public justificat şi că nu există nicio legătură semnificativă şi clară între viaţa privată şi de familie a persoanei şi interesul public justificat şi că, în egală măsură, prezentarea lui a fost de natură a prejudicia minorii.

Consiliul a apreciat că, la realizarea acestui material, care reconstituia modul în care a avut loc o agresiune, au fost exploatate şi evidenţiate traumele şi traumatismele unor persoane şi s-a profitat de buna-credinţă a acestora, încălcându-se prin aceasta normele audiovizuale ce interzic aceste fapte.

De asemenea, normele audiovizuale prevăd că, în scopul asigurării protecţiei copiilor, radiodifuzorii au obligaţia de a ţine cont de criteriile generale de clasificare a producţiilor audiovizuale, protecţia minorilor realizându-se în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces la programele respective.

În acest sens, Consiliul a prevăzut în Codul audiovizualului criteriile generale de care radiodifuzorii vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale, criterii precum : caracterul gratuit al scenelor de violenţă, realismul prezentării, prezentarea actului sexual, calitatea şi tipologia limbajului, tipologia personajelor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă ; criterii în funcţie de care se va face şi alegerea intervalului orar de difuzare a producţiilor audiovizuale, astfel încât difuzarea acestora să nu afecteze minorii.

Or, mediatizarea unui astfel de subiect, având în vedere modul în care a fost prezentat, la ore la care copiii au avt acces la vizionarea programelor audiovizuale, a fost de natură a afecta minorii şi poate fi deosebit de nocivă pentru aceştia, ştiut fiind că discernământul copiilor este redus, că aceştia sunt uşor impresionabili şi că au tendinţa de a imita comportamentele adulţilor sau ceea ce văd sau aud la televizor.

În şedinţa publică din 11 decembrie 2008, membrii Consiliului au analizat şi ediţia din data de 13.11.2008 a emisiunii „Acces Direct”, ediţie în care au fost dezbătute subiecte din diverse domenii, de la cazuri sociale până la evenimente din lumea mondenă.

În cadrul acestei emisiuni a fost difuzată şi o rubrică de mondenităţi realizată şi prezentată de domnul Marian Dârţă. Reportajul a fost realizat la „Bucharest Fashion Week”, un eveniment din lumea modei, ce s-a desfăşurat în cursul săptămânii respective, în Bucureşti.

Redăm din raportul de monitorizare :

Marian Dârţă : Bună seara doamnelor şi domnilor. Ne aflăm la « Bucharest Fashion Week », un festival de modă internaţional unde au venit toate fiţele din Bucureşti, toate siliconatele, să zic aşa, intrusele, mai puţin sau mai mult spus.
Marian Dârţă : Ai silicoane ?
Domnişoară : Da, am silicoane. Da, am.
Marian Dârţă : Pot să pun şi eu degetul ?
Domnişoară : Mâna !
Marian Dârţă : Da, mâna. Ooo ! (acesta pune mâna pe sânii domnişoarei)

Urmează o un interviu cu altă participantă la prezentările de modă :

Marian Dârţă : Ai silicoane ?
Domnişoară : Crezi că am sau nu ?
Marian Dârţă : Dacă îmi dai voie să pun degetul ?
Domnişoară : Nu-ţi dau voie.

O intervievează şi pe cântăreaţa Nico, prezentă şi ea la evenimentul de modă.

Marian Dârţă : Se zvoneşte că ţi-ai pus silicoane, e adevărat ?
Nico : Că mi-am pus fund poate !
Marian Dârţă : Ia să vedem.
Nico : Ia uite !( se întoarce cu spatele, Marian Dârţă punând mâna pe posteriorul vedetei)
Marian Dârţă : Ce sâni superbi ! (i se adresează unei domnişoare fotomodel)
Fotomodel : Eeee, datorită rochiei.(camera focalizează pe sânii domnişoarei, ce se pot zări prin rochia transparentă). Cum măi, aşa micuţi şi să nu fie ai mei ?
Marian Dârţă : Am crezut că ţi-ai băgat 0,1 silicoane.
Fotomodel : Ei, acuma şi tu !

Marian Dârţă îl abordează şi pe Dani, coprezentator al emisiunii matinale “ Răzvan şi Dani”, aflat şi el la eveniment.

Marian Dârţă : Ce chiloţi ai pe tine ?
Dani : Vrei să ţi-i arăt ?
Marian Dârţă : Da.
Dani : Mi-am luat de babe, sunt mai bătrâneşti, pentru că...(în acest timp îşi deschide fermoarul de la pantaloni arătându-şi lenjeria intimă)

Un interviu cu un participant la eveniment :

Marian Dârţă : N-ai chiloţi ?
Participant : N-am chiloţi.
Marian Dârţă : N-ai chiloţi... poţi să ne arăţi ?
Participant : Ei, nu lasă, când mă schimb. Data viitoare, mă strâng pantalonii.

....După difuzarea materialului, în studio, Mădălin Ionescu afirmă următoarele :

Mădălin Ionescu : Din ciclul, “a ieşit şi Dârţă în lume”, el a pus mâna, noi n-am apucat să…(râzând)
Brianna Caragea : .....
Mădălin Ionescu : Fără invidie, el oricum pune mâna, nu ştiu dacă are şi alte reacţii...(...)

În urma vizionării înregistrării în şedinţă publică, membrii Consiliului au constatat că subiectul acestui reportaj, precum şi indiscreţia cu care au fost cerute ( şi arătate) detalii intime unor persoane, au depăşit limitele unui program ce putea fi difuzat la o oră accesibilă minorilor şi au fost lipsite de valoare educativă sau informaţională, fără a putea fi considerate divertisment. Aceste aspecte au condus la concluzia că materialul a fost total nepotrivit pentru ora la care s-a difuzat, iar conţinutul lui a fost de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a minorilor.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului cu suma de 2.500.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 162 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A. având licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994, pentru postul de televiziune Antena 1, se sancţionează cu amendă în cuantum de 2.500 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 raportat la art. 16 al Deciziei 187/2006, precum şi a celor ale art. 30, art. 32 alin. (1), art. 36 alin. (1) şi 43 alin. (1) lit. c) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,
S.C. TV ANTENA 1 S.A.
BUCUREŞTI, Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1

pentru postul de televiziune ANTENA 1
Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1
BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 1106/11.12.2008 privind amendarea cu 2.500 lei a radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. pentru postul de televiziune Antena 1 şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

,,Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune Antena 1 cu amenda în cuantum de 2.500 lei, întrucât în ediţia din data de 4 noiembrie 2008 a emisiunii „Acces direct”, a fost difuzat un reportaj care reconstituia modul în care a avut loc o agresiune, fiind exploatate şi evidenţiate traumele unor persoane, profitându-se de buna-credinţă a acestora, fapte ce contravin reglementărilor audiovizuale.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că, subiectul unui reportaj, difuzat în cadrul emisiunii “Acces direct” din data de 13 noiembrie 2008, precum şi indiscreţia cu care au fost cerute (şi arătate) detalii intime unor persoane, au depăşit limitele unui program ce putea fi difuzat la o oră accesibilă minorilor şi au fost lipsite de valoare educativă sau informaţională, fără a putea fi considerate divertisment.

Aceste aspecte au condus la concluzia că materialele au fost total nepotrivite pentru ora la care au fost difuzate, iar conţinutul lor a fost de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a minorilor.

Potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.