Decizia nr. 1098 din 09.12.2009
09.12.2009
privind somarea S.C. NOVA PRESS S.R.L.
cu sediul în Braşov, Str. Republicii, nr. 62, parter, cam. 25- 30
pentru postul de televiziune NOVA TV
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 9 decembrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie în baza sesizării înregistrate sub nr. 17505/04.12.2009, cu privire la emisiunea „Punctul pe I” difuzată de postul NOVA TV, în data de 1 decembrie 2009.
Postul de televiziune NOVA TV din Braşov aparţine radiodifuzorului S.C. NOVA PRESS S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 072.2/09.12.1993, decizia de autorizare nr. 149.3/04.01.2007).
În urma analizării raportului şi a vizionării emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) lit. c), d) şi alin. (3) lit. b), c) din Decizia nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.
Potrivit dispoziţiilor invocate :
Art. 3 (2) Radiodifuzorii au obligaţia să se asigure că în cadrul emisiunilor de promovare electorală, precum şi în conţinutul spoturilor şi al celorlalte materiale audiovizuale puse la dispoziţia acestora de către candidaţi sunt respectate următoarele condiţii :
c) să nu conţină afirmaţii sau imagini care pot aduce atingere demnităţii umane, onoarei, vieţii particulare a persoanei, dreptului la propria imagine ori care sunt contrare bunelor moravuri ;
d) să nu conţină acuzaţii cu incidenţă penală sau morală la adresa altor candidaţi, fără a fi însoţite de dovezi pertinente prezentate în mod explicit.
(3) Realizatorii şi moderatorii dezbaterilor electorale au şi următoarele obligaţii :
b) să intervină atunci când invitaţii încalcă, prin comportament sau exprimare, regulile prevăzute la alin. (2) ; în cazul în care invitaţii nu se conformează solicitărilor, moderatorul poate decide întreruperea microfonului sau oprirea emisiunii, după caz ;
c) să solicite dovezi explicite atunci când participanţii aduc acuzaţii cu incidenţă penală sau morală unor contracandidaţi, astfel încât publicul să îşi poată forma o opinie corectă.
În fapt, postul Nova Tv a difuzat marţi, 1 Decembrie 2009, în intervalul orar 18:38:20- 19:33:29, emisiunea de dezbatere electorală „Punctul Pe I”.
Moderatorul acestei emisiuni a fost domnul Dorin Dumitrele, iar invitatul emisiunii a fost domnul Răzvan Popa, purtător de cuvânt - PSD Braşov.
În cadrul emisiunii au fost difuzate imagini filmate la o manifestare desfîşurată în Braşov, în faţa clădirii Modarom, ca răspuns la mitingul ce avusese loc în aceeaşi zi, 1 decembrie 2009, la Timişoara. Imaginile au fost comentate negativ de moderator şi invitat, care au apreciat evenimentul ca fiind “penibil”, că “au jignit eroii revoluţiei”, participanţii fiind caracterizaţi ca “puţoi”, “golani”, “derbedei fără căpătâi”.
Pe tot parcursul emisiunii, domnul Răzvan Popa, susţinător al candidatului Mircea Geoană, a lansat critici la adresa candidatului Traian Băsescu şi a Partidului Democrat-Liberal. Moderatorul emisiunii, domnul Dorin Dumitrele, prin afirmaţiile făcute s-a constituit, de asemenea, într-un critic al candidatului Traian Băsescu şi al Partidului Democrat-Liberal.
Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare :
Dorin Dumitrele : „ ...El are dosarul informativ la Direcţia de informaţii a Armatei, iar aştia îi caută dosarul pe la Securitate, de nebuni, păi nu mă, n-a fost la Securitate a fost pe altă parte, el fiind şi reprezentant al misiunii Navrom la Anvers ! Păi domne’ poate să existe, ştiţi şi dvs. la vechimea care o aveţi şi aţi trecut prin viaţă, dom’le vreun reprezentant comercial român în străinătate, în anii „80, putea să nu aibă vreun dosar ? Că al lui nu există !... Ca să fi ciripitor cu băieţii !..”
Dorin Dumitrele : Aici ne-a întors Dictatorul Băsescu....Cancerul politicii româneşti din toate timpurile posibile...
Dorin Dumitrele : „Întâi Decembrie 1918...el face declaraţii...astăzi la unu Decembrie...Care mă la Unu Decembrie ? E vreun vecin de-al tău ? Aşa îl cheamă Unu decembrie ?”....
Dorin Dumitrele : ”Ce pretenţii să am de la un individ din ăsta ? Ca Preşedinte mi-e silă, mi-e scârbă, nici nu l-am votat nici nu o să îi votez în vecii vecilor ! Nici beat dacă ar fi ! Vorbeşte cu „structurle”...”valorle”...”pierderle” aşa vorbeşte el, şi de ce să nu spună şi Unu Decembrie...Domn’le cât de idiot, cretin şi nebun poţi să fii, că pensionar, că salariat, că şomer, că tânăr votant, proaspăt ca să te mai ducă mintea să mai pui ştampila pe un astfel de om, cât de bine a trăit pensionarul ăla în aceşti 5 ani ? cât de bine au trăit nepoţii lui...copiii care acum au servici mâine nu mai au ! zecile de mii de firme care s-au închis...salariaţii ăia cum pot să mai voteze cu aşa ceva ?...”
Dorin Dumitrele : „N-ar conta cât ar conta Preşedintele dar nu orice fel de Preşedinte, totuşi nu Băsesecu, oricine chiar şi o maimuţă în loc de el, cât va conta ce guvern va veni, ce Prim-Ministru va veni, să conducă ţara asta, vreme de 5 ani, să ne aducă la normalitate !”
Analizând raportul şi vizionând emisiunea, membrii Consiliului au constatat că aceasta s-a desfăşurat cu încălcarea normelor legale privind obligaţiile radiodifuzorului şi ale moderatorului de a asigura respectarea dreptului la imagine al persoanei în cadrul emisiunilor de dezbatere electorală.
Potrivit dispoziţiilor legale în domeniu, realizatorii şi moderatorii dezbaterilor electorale au obligaţia să intervină atunci când invitaţii încalcă, prin comportament sau exprimare, normele de conduită şi aduc atingere demnităţii umane, onoarei, vieţii particulare a persoanei ori dreptului la propria imagine. De asemenea, moderatorul trebuie să solicite dovezi explicite atunci când participanţii aduc acuzaţii cu incidenţă penală sau morală unor contracandidaţi, astfel încât publicul să îşi poată forma o opinie corectă.
Or, faţă de modul în care s-a desfăşurat emisiunea, membrii Consiliului au constatat că regulile au fost încălcate, în mod special, de moderator, care, contrar dispoziţiilor legale, nu a înţeles să rămână un arbitru imparţial, echilibrat şi obiectiv în discuţie, ci, prin comentariile sale, a adus acuzaţii cu incidenţă penală şi morală la adresa unui candidat şi a altor persoane, acuzaţii care nu au fost probate cu dovezi pertinente, prezentate în mod explicit.
Mai mult, moderatorul a utilizat un limbaj vulgar, depreciativ, la adresa unor persoane, limbaj nepotrivit pentru un program audiovizual.
Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus şi au votat sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.
În temeiul dispoziţiilor art. 14 alin. (1) din Decizia CNA nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României şi ale art. 91 alin. (1) şi alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. NOVA PRESS S.R.L. pentru postul NOVA TV.
Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată şi completată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune NOVA TV cu somaţie publică, întrucât în cadrul emisiunii de dezbatere electorală “Punctul pe I”, difuzată în data de 1 decembrie 2009, moderatorul acesteia a adus acuzaţii cu incidenţă penală şi morală la adresa unui candidat şi a altor persoane, acuzaţii care nu au fost probate cu dovezi pertinente, explicite şi a utilizat un limbaj vulgar, depreciativ, la adresa unor persoane, limbaj nepotrivit pentru un program audiovizual”.
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.