Decizia nr. 1087 din 09.12.2009

09.12.2009


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 7.500 lei a S.C. DANYCOL-LORENT S.R.L.,
cu sediul în HUŞI, str. Eroilor nr. 6, bl. 15, sc. C, ap. 4, jud. Vaslui
CUI R : 841518

pentru postul de televiziune TV TOTAL
Localitatea Vaslui, str. Ştefan cel Mare, nr. 153, et. 2,
Casa de Cultură Constantin Tănase

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 09 decembrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, cu privire la modul în care a fost reflectată activitatea de campanie electorală a candidaţilor la funcţia de preşedinte al României, în emisiunea de promovare electorală „Ediţie specială”, difuzată de postul TV TOTAL, în ziua de 02 decembrie 2009.

Postul de televiziune TV TOTAL aparţine radiodifuzorului S.C. DANYCOL-LORENT S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 403/23.05.2006 şi decizia de autorizare nr. 1416.0/11.03.2008).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. DANYCOL-LORENT S.R.L. a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) lit. c) din Decizia CNA nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.

Potrivit dispoziţiilor invocate, radiodifuzorii au obligaţia să se asigure că în cadrul emisiunilor de promovare electorală, precum şi în conţinutul spoturilor şi al celorlalte materiale audiovizuale puse la dispoziţia acestora de către candidaţi este respectată condiţia de a nu conţine afirmaţii sau imagini care pot aduce atingere demnităţii umane, onoarei, vieţii particulare a persoanei, dreptului la propria imagine ori care sunt contrare bunelor moravuri.

În fapt, postul de televiziune TV TOTAL a difuzat, în ziua de 02 decembrie 2009, începând cu ora 20.12 şi, în reluare, în data de 03 decembrie 2009, de la ora 10.08, emisiunea de promovare electorală „Ediţie specială”, moderată de dl. Carmen Pleşu. Invitatul emisiunii a fost dl. Dan Marian, deputat PD-L şi susţinător al candidatului Traian Băsescu.

În cadrul emisiunii a fost prezentat un material de promovare a candidatului Traian Băsescu, precum şi un material filmat, preluat de pe internet, şi pus la dispoziţie de staful de campanie al Partidului Democrat-Liberal, în care apăreau imagini cu domnii Mircea Geoană - candidat la Preşedinţia României, Ion Iliescu, Ion Raţiu şi Petre Roman, pe fondul unor secvenţe filmate la Revoluţia Română din anul 1989 şi de la „mineriade”.

În succesiunea de imagini a apărut o siglă modificată a PNL, unde săgeata era înlocuită cu trei trandafiri, simbol al siglei PSD.

În partea de jos a ecranului au fost afişate imaginile domnilor Ion Iliescu şi Mircea Geoană peste care era scris mesajul „Crin, cui ne-ai vândut ?”, scris cu galben pe albastru, culorile folosite în sigla PNL.

Peste imaginile domnilor Mircea Geoană şi Crin Antonescu a fost scris mesajul : „Crin Antonescu îşi declară sprijinul necondiţionat pentru candidatura lui Mircea Geoană”.

A fost redat discursul d-lui Crin Antonescu susţinut în primul tur al alegerilor prezidenţiale, la adresa unuia dintre contracandidaţii săi, dl. Mircea Geoană.

Cităm din raportul de monitorizare :

Crin Antonescu : Mircea Geoană vrea să vorbească singur ! Mircea Geoană vrea să citească foile pe care i le dau alţii ! Îl chem pe Mircea Geoană să vorbim despre subvenţiile în agricultură care nu s-au dat un an de zile când Mircea Geoană a avut Ministerul Agriculturii ! Îl chem pe Mircea Geoană să vorbim despre medicamentele compensate, despre bolnavii acestei ţări, despre pensionarii amărâţi ai acestei ţări, într-un an de zile în care a avut Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii ! Îl chem pe mincinosul Mircea Geoană să vorbim de salariile profesorilor într-un an de zile în care a avut Ministerul Educaţiei !
Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, Dan Nica…..
Mircea Geoană : Dacă vine cineva acasă în guvernarea noastră,…această ţară de 2 lei,…20000 de euro bani cash de instalare…această ţară de 2 lei…
Crin Antonescu : Mircea Geoană e un mincinos, mincinos atunci, mincinos acum ! Ruşine domnule Geoană, gata cu minciuna ! Domnule Mircea Geoană nu putem învinge împreună, pentru că dumneata…”.

Moderatorul emisiunii a specificat că materialul difuzat de postul de televiziune TV TOTAL a avut ca sursă de informare internetul şi a invitat telespectatorii să caute şi să vizioneze aceste secvenţe care l-au avut în centrul atenţiei pe dl. Ion Iliescu, prezent la evenimentele din decembrie 1989 şi la mineriade, „atunci când Ion Iliescu le mulţumea minerilor pentru ordinea şi disciplina care i-a impus-o bucureştenilor.”.

Vizionând emisiunea de promovare electorală respectivă, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat grav dispoziţiile privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.

Având în vedere, pe de o parte, că Revoluţia din 1989 a fost un eveniment în care şi-au pierdut viaţa mulţi tineri români, iar pe de altă parte, caracterul controversat al mineriadelor, evenimente care au marcat istoria post-decembristă a României, de care a fost legat îndeosebi fostul preşedinte al României, dl. Ion Iliescu, asocierea imaginii acestuia, în calitate de susţinător al candidatului Mircea Geoană, a fost de natură să creeze impresia unei persoane controversate şi în ceea ce-l priveşte pe domnul Mircea Geoană.

Procedând astfel, radiodifuzorul nu a respectat obligaţia de a difuza emisiuni electorale în care imaginea şi demnitatea persoanelor, implicit a candidaţilor, să nu fie prejudiciate.

Postul a înţeles să preia de pe internet şi să difuzeze un material asimilabil unei forme de promovare electorală a candidatului Mircea Geoană, realizat într-o formă de natură a afecta imaginea acestuia, care nu constituia, în realitate, un material de promovare electorală a acestuia, în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale.

Or, promovarea electorală presupune ca materialele cu această destinaţie să fie puse la dispoziţie de staff-ul de campanie al candidatului respectiv, în interesul acestuia de a se face cunoscut electoratului.

Din acest punct de vedere, art. 5 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 853/2009 defineşte emisiunea de promovare electorală ca fiind cea în care candidaţii îşi prezintă şi promovează programele politice, activităţile de campanie electorală ori propria candidatură. Or, materialul referitor la candidatul Mircea Geoană nu se înscria în această tipologie.

În aceste condiţii, membrii Consiliului au apreciat că radiodifuzorul a difuzat un material audiovizual, care şi-a propus discreditarea unui candidat aflat în competiţie electorală, cu afectarea gravă a imaginii acestuia, precum şi, în subsidiar, influenţarea opţiunii de vot a electoratului.

Faţă de aceste aspecte, şi ţinând cont de faptul că, prin Decizia nr. 937/12.11.2009, radiodifuzorul a mai fost sancţionat cu somaţie publică pentru încălcarea dispoziţiilor privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. DANYCOL-LORENT S.R.L. cu suma de 7.500 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul dispoziţiilor art. 14 alin. (1) din Decizia CNA nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. DANYCOL-LORENT S.R.L. (titular al licenţei audiovizuale nr. TV 403/23.05.2006 şi al deciziei de autorizare nr. 1416.0/11.03.2008) pentru postul de televiziune TV TOTAL, se sancţionează cu amendă în cuantum 7.500 lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin. (2) lit. c) din Decizia CNA nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.


Către,

S.C. DANYCOL-LORENT S.R.L.,
Str. Eroilor nr. 6, bl. 15, sc. C, ap. 4,
HUŞI, jud. Vaslui CUI R : 841518

pentru postul de televiziune TV TOTAL
Localitatea Vaslui, str. Ştefan cel Mare, nr. 153, et. 2,
Casa de Cultură Constantin Tănase

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 1087/09.12.2009 privind amendarea cu 7.500 de lei a radiodifuzorului S.C. DANYCOL-LORENT S.R.L., şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-21.30, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune TV TOTAL cu amendă în cuantum de 7.500 de lei, întrucât în emisiunea de promovare electorală „Ediţie specială” din ziua de 02 decembrie 2009, în care a fost promovat candidatul Traian Băsescu, a fost difuzat un material preluat de pe internet, în care, alături de imaginea contracandidatului său, dl. Mircea Geoană, erau redate secvenţe filmate la evenimentele din decembrie 1989, precum şi de la mineriade.

Asocierea candidatului Mircea Geoană cu evenimentele menţionate, care nu au avut legătură cu persoana sa, au fost de natură a-i prejudicia imaginea şi de a influenţa opţiunea de vot a electoratului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.