Decizia nr. 1081 din 09.12.2009
09.12.2009
privind amendarea cu 30.000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591
pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS
Întrunit în şedinţă publică în data de 9 decembrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţiile nr. 17643, 17644, 17645, 17647, 17650, 17656, 17658, 17659, 17661, 17662, 17668, 17666, 17697, 17610, 17703 din 6 decembrie 2009, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la modul în care postul ANTENA 3 a respectat prevederile Deciziei C.N.A. nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României, în data de 6 decembrie 2009, ziua în care a avut loc turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005). Analizând raportul de monitorizare şi vizionând înregistrările, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 7 şi 8 din Decizia C.N.A. nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.
Conform prevederilor art. 7, prezentarea de sondaje de opinie cu conţinut electoral este permisă în condiţiile precizate la art. 19 din legea nr. 370/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
Alineatul 3 al art. 19 din Legea 370/2004 prevede că în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării.
Potrivit dispoziţiilor art. 8 din Decizia 853/2009, cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la închiderea urnelor sunt interzise difuzarea oricăror mesaje şi comentarii cu conţinut electoral, a emisiunilor şi spoturilor electorale, precum şi invitarea sau prezentarea în programe a candidaţilor şi a reprezentanţilor acestora şi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 9.
Consiliul a analizat emisiunile „Ediţie specială”, transmisă la ora 14.00, „Ediţie specială”, transmisă în intervalul orar 16.00-18.00, „Ştirile de la ora 18.00”, „Ştirea Zilei”-„Ediţie specială”, difuzate de postul ANTENA 3 în 6 decembrie 2009, ziua votării.
Potrivit raportului de monitorizare, în cadrul emisiunii „Ediţie specială” de la ora 14.00, difuzată de postul ANTENA 3, în data de 06 decembrie 2009, a fost invitată doamna Zoe Petre - fost consilier prezidenţial, susţinător declarat al domnului Crin Antonescu şi, implicit, al candidatului Mircea Geoană.
Postul de televiziune Antena 3 a difuzat, în data de 06.12.2009, în intervalul orar : 18.29-20.30, emisiunea „Ştirea zilei”, Ediţie Specială, moderată de doamna Gabriela Vrânceanu Firea, având ca temă de dezbatere alegerile prezidenţiale. Titlul afişat pe ecran a fost : Un vot pentru 5 ani. Invitaţii emisiunii au fost : Corneliu Vadim Tudor, Preşedinte PRM, Petre Roman, fost Prim-ministru, Victor Ciorbea, fost Prim-ministru şi Cristian Pârvulescu, Preşedinte Pro-Democraţia.
Pentru început, moderatoarea a întrebat spectatorii prezenţi în studioul emisiunii pentru ce au votat.
Reper orar : 18.33 (reper sel. 33.06- sel. 852)
Gabriela Vrânceanu Firea : Ai fost la vot ?
Bărbat : Sărut mâna, da.
Gabriela Vrânceanu Firea : Şi ai votat, pentru ce fel de viitor ?
Bărbat : Pentru un viitor mult mai bun.
Gabriela Vrânceanu Firea : Mă bucur. Dumneavoastră ?
Femeie : Da, am fost la vot şi aşteptăm să se producă schimbarea, care o aşteptăm încă de 20 de ani, o aşteptăm această schimbare, în bine, sperăm.
Gabriela Vrânceanu Firea : Toată lumea speră să fie o schimbare în bine, vă daţi seama că, doar nu mergem la vot, doar aşa, să votăm, să punem o ştampilă. Vrem să fie, de fiecare dată, mai bine. Ne iese, nu ne iese, ne lămuresc politicienii. Bună seara !
Analizând raportul de monitorizare, Membrii Consiliului au constatat că, în cadrul emisiunii, au fost transmise mesaje cu caracter electoral şi au fost făcute comentarii cu caracter electoral.
Redăm, spre exemplificare, din raportul de monitorizare :
Gabriela Vrânceanu Firea : Domnule Petre Roman, să fim noi acea naţiune care după 20 de ani de la revoluţie, să nu fim în stare să organizăm nişte alegeri libere, corecte, cinstite ?
Corneliu Vadim Tudor : Nu, un anumit partid organizează acuma.
Gabriela Vrânceanu Firea : Noi alegem conducătorii.
Corneliu Vadim Tudor : Un anumit partid.
Petre Roman : (...)Totuşi, motivaţia pe care eu o găsesc şi despre care am vorbit de multe ori, motivaţia importantă este ca România să iasă din zona asta de instabilitate politică, de ciorovăială, de scandal, care a făcut ca economia să se prăbuşească mai mult decât era cazul, un guvern, practic, fără nicio susţinere, care a continuat să conducă ţara, dar, evident, s-o conducă prost. Motivaţia pentru vot ar fi fost, în urma acestui vot, să avem, ceea ce se numeşte o conducere consolidată, adică Preşedintele, Parlamentul şi Guvernul trag România în aceeaşi direcţie şi anume a ieşirii din criză. Pentru mine asta e motivaţia cea mai importantă.
Gabriela Vrânceanu Firea : Teoretic, toţi trag la această căruţă, a ieşirii din criză. Mai contează şi rezultatele, pe care doar oamenii le ştiu şi le simt.
Petre Roman : Aşa cum am avut până astăzi, n-a fost. Am avut o perspectivă oferită, în sensul despre care vorbesc eu, această majoritate consolidată, Preşedintele, Parlamentul şi Guvernul să tragă în aceeaşi direcţie România, înspre ieşirea din criză. Asta este şansa şi pentru mine asta e şi motivaţia raţională, de ce să votăm într-un anume fel, ca să avem această şansă, să consolidăm situaţia de conducere a României.
Gabriela Vrânceanu Firea : Aşa este. Sunteţi mulţumiţi, domnule Ciorbea şi Pârvulescu de temele de campanie, cele care au fost abordate, pe care le cunoaştem sau chiar am auzit următorul text, de fapt, nu au fost nişte teme autentice de campanie electorală, foarte puţin, am aflat care sunt propunerile concrete ale candidaţilor, au fost mai degrabă atacuri de-o parte şi de cealaltă şi răspunsuri la aceste atacuri. Sunt convinsă că şi domnul Corneliu Vadim Tudor vrea să răspundă acestei întrebări.
Corneliu Vadim Tudor : Nu, de ce-am râs, un anumit candidat la faimoasa dezbatere de joi seara, s-a apucat să vorbească despre fermierul care se duce cu porcul la oraş (...). Asta nu-i temă de şef de stat, (...) se prăbuşeşte ţara pe noi, noi vorbim de porcul care se duce în transhumanţă mioritică, direct la oraş.
Reper orar : 18.50 (reper sel. 50.12, sel. 852)
Victor Ciorbea : (...) Pentru prima oară am sentimentul, că timp de 5 ani de zile, milioane de români au fost ţinuţi, în mod intenţionat, la un nivel sub limita sărăciei, tocmai ca să constituie o masă de manevră extrem de uşor de manipulat, de cumpărat, de asigurat prezenţă la vot şi de măsluit alegerile în ultimele momente. Pentru că aceşti oameni am văzut, că trăiesc de azi pe mâine, se bucură chiar şi de o găleată, într-o anumită culoare, nu mai vorbim de un litru de ulei sau un kilogram de carne (...). E prima oară, când am sentimentul că se face cu premeditare, treaba asta (...). Haideţi că pentru clientela noastră furăm, jefuim de nu se poate, iar pe amărâţi, 3, 4, 5, 6 milioane îi păstrăm la limita supravieţuirii şi-i controlăm cum vrem şi-i folosim ca masă de manervră....
Reper. 18.58 (reper sel. 57.52, sel. 852)
Victor Ciobea : Aş fi vrut să mai adaug un alt aspect şi anume faptul că s-au modificat temele de dezbatere în mod intenţionat, de către un anumit candidat, tocmai, pentru a nu se discuta nici despre ce-a făcut, nici despre ce vrea să facă, în următorii 5 ani. A fost în primul tur acel Referendum pus în aceeaşi dată cu alegerile prezidenţiale, care a parazitat complet şi a făcut pe foarte mulţi români să nu-nţeleagă, de fapt, pentru ce votează şi cum votează, iar pentru turul doi, s-a încercat să se prelungească această idee. Păi, cine e cel care v-a supus Referendumul cu mult hulita instituţie, ştim noi care, pe care trebuie să o reducem la o singură Cameră şi la un număr foarte restrâns ş.a.m.d...
........
Corneliu Vadim Tudor : Richard Nixon a fost debarcat, silit să-şi dea demisia, pentru o vină mult mai măruntă decât ce au făcut ei acuma...
Gabriela Vrânceanu Firea : Domnule preşedinte Corneliu Vadim Tudor, în ceea ce vă priveşte, credeţi că au influenţat anturajele candidaţilor decizia românului de a vota cu cineva sau cu altcineva ?
Corneliu Vadim Tudor : Ca să fiu drept până la capăt, voi spune, aşa cum s-a văzut poziţionarea celor două tabere joi seara, în spatele lui Mircea Geoană, inevitabil trebuie să pronunţăm nişte nume...
.....
Corneliu Vadim Tudor : Deci în spatele lui Mircea Geoană am văzut personalităţi autentice ale culturii şi sportului şi societăţii româneşti şi în spatele celuilalt am văzut echipa lui, unii oameni remarcabili, chiar prieteni ai mei, dar sunt cei care n-au avut soluţii, care aveau timp 5 ani să demonstreze că pot aduce schimbare şi ameliorarea nivelului de trai, că asta-i durerea românului, şi n-au făcut-o.
....
Interval selecţie 853 40:30 -41:10 (C. Vadim Tudor vorbind despre câini) :
C.V. Tudor : Da, am botezat-o Elodia. Dar am pe unul Traian Băsescu şi pe una Elena Udrea.
Firea : Păi atunci trebuie să aveţi şi Mircea Geoană.
V. Ciorbea : În legătură cu tema legată de Ion Iliescu aş spune iarăşi că cel mai şocant, şi iarăşi revin la atitudinea şi aceasta totalmente cinică, că să rămân la eufemism. Ei bine, aceste întrebări cine le-a pus, domnilor ? Un om care a fost ministru în unul sau două Guverne ale lui Iliescu, un om care l-avea model la un moment dat pe Ion Iliescu şi...
Firea : Şi avem o relatare de la PSD.
V. Ciorbea : A venit acum să se lupte şi să ne demonstreze marele antiiliescian.
Interval selecţie 853 56:08 – 56:26
C. V. Tudor : E târziu şi pierd tipografia.
Firea : Cu siguranţă trebuie să aibă un titlu incitant şi o poză atractivă, nu ? Aşa se întâmplă pentru orice ziar.
C.V. Tudor : Da, da. Ajutorul lui Vadim şi al PRM a fost decisiv. Geoană l-a zdrobit pe Băsescu.
Firea : Domnu Vadim Tudor, eu nu am aceste informaţii. ...
Membrii Consiliului au constatat că invitarea în emisiuni a persoanelor menţionate mai sus a fost de natură să încalce flagrant dispoziţiile art. 8 din Decizia nr. 853/2009, dispoziţii care interzic, în ziua votării, invitarea sau prezentarea în programe a candidaţilor şi a reprezentanţilor acestora, ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi, ori prezentarea de mesaje sau comentarii cu conţinut electoral, dispoziţia fiind expresă şi nelăsând posibilitatea unei conduite alternative, eventual derogatorii.
Or, radiodifuzorul, fără să ţină cont de aceste dispoziţii legale imperative, nu a reflectat în mod legal desfăşurarea scrutinului, în scopul informării electoratului, ci a permis exprimarea unor poziţii partinice, cu caracter de promovare electorală a unuia dintre candidaţi, fapt de natură a influenţa electoratul.
De asemenea, membrii Consiliului au constatat că, postul de televiziune ANTENA 3 a încălcat în mod flagrant şi interdicţia legală de a difuza, în ziua votării, sondaje realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării.
Astfel, membrii Consiliului au constatat că în cadrul emisiunii „Ediţie specială” difuzată în intervalul 16.00- 18.00, în timp ce moderatorul Paula Rusu prezenta neregulile apărute la vot pe parcursul zilei, pe ecran a apărut o bandă roşie pe care a fost titrat „News Alert”, după care, imediat, la ora 16.38, în dreapta-jos, deasupra siglei postului, au fost prezentate, timp de 7 secunde, rezultatele unui exit-poll în care domnul Mircea Geoană era prezentat cu un procent de 53,0% iar domnul Traian Băsescu având 47,0%.
Conform prevederilor art. 7 din Decizia 853/2009, prezentarea de sondaje de opinie cu conţinut electoral este permisă în condiţiile precizate la art. 19 din legea nr. 370/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
Or, potrivit alineatului 3 al art. 19 din actul normativ invocat, în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării.
Faţă de aspectele arătate anterior, membrii Consiliului au constatat că, deşi postul de televiziune a fost sancţionat anterior pentru încălcarea repetată a normelor legale referitoare la regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României, acesta a avut o atitudine de sfidare a normelor legale aplicabile în ziua votării.
Ţinând cont de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 30.000 lei.
Consiliul a luat, de asemenea, în considerare faptul că, în şedinţa publică a CNA desfăşurată în data de 6 decembrie 2009, anterior difuzării emisiunilor în care au fost încălcate prevederile legale, reprezentantului postului, precum şi radiodifuzorului, prin scrisoare de avertizare, li s-a transmis faptul că invitarea unor oameni politici sau susţinători ai unor candidaţi sunt de natură să conducă la derapaje de natură a influenţa opinia electoratului şi la o desfăşurare a emisiunilor în afara cadrului legal.
Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.
În temeiul prevederilor art. 14 alin. (1) din Decizia C.N.A. nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005 pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS), se sancţionează cu amendă în cuantum de 30.000 lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 7 şi 8 din Decizia C.N.A. nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.
Către
S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS
Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 1081/09.12.2009 privind amendarea cu 30.000 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu amendă de 30.000 lei, întrucât pe parcursul zilei de 6 decembrie 2009, în care a avut loc turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, a difuzat mai multe emisiuni în care au fost prezenţi oameni politici, în condiţiile în care, potrivit legii, cu 24 de ore înaintea de începerea votării şi până la închiderea urnelor este interzisă invitarea reprezentanţilor partidelor politice ce susţin candidaţi.
Astfel, între 18.29 şi 20.30, postul a difuzat, în direct, o emisiune la care au participat, în calitate de invitaţi, oameni politici precum domnii Victor Ciorbea, Petre Roman şi Corneliu Vadim Tudor, care au făcut comentarii cu caracter vădit electoral şi au formulat acuzaţii la adresa candidatului Traian Băsescu.
De asemenea, înainte de ora închiderii urnelor, la ora 16.38, postul a afişat pe ecran rezultatele intermediare ale unui sondaj cu caracter electoral, fapt interzis de legislaţia în vigoare.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.