Decizia nr. 1073 din 09.12.2009
09.12.2009
privind somarea radiodifuzorului S.C. TELE M S.A.
cu sediul în Iaşi, str. Codrescu nr.6, jud. Iaşi
pentru postul TELE M IAŞI
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 9 decembrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de inspecţie, întocmit în baza reclamaţiilor înregistrate la C.N.A. cu nr. 17621/06.12.2009 şi nr. 17628/06.12.2009, cu privire la modul în care postul TELE M IAŞI a respectat, după încheierea campaniei electorale, prevederile Deciziei 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.
Postul TELE M aparţine radiodifuzorului S.C. TELE M S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 003.1/08.01.1993 şi decizia de autorizare iniţială nr. 017/12.05.1994 şi 017-1/12.05.1994). Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 8 din Decizia 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.
Potrivit normelor invocate :
“Cu 24 de ore înaintea votării şi până la închiderea urnelor sunt interzise difuzarea oricăror mesaje şi comentarii cu conţinut electoral, a emisiunilor şi spoturilor electorale, precum şi invitarea sau prezentarea în programe a candidaţilor şi a reprezentanţilor acestora şi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 9”.
În fapt, postul de televiziune TELE M IAŞI a difuzat, în ziua de 4 decembrie 2009, emisiunea de dezbatere electorală „Extemporal la democraţie”. Emisiunea a fost redifuzată partial în ziua de 6 decembrie 2009.
În cadrul acestei emisiuni, moderatoarea acesteia, doamna Georgeta Condur şi invitatul său, domnul Cîntec Florin - analist politic, au dezbătut confruntarea electorală televizată, difuzată în data de 3 decembrie 2009, dintre candidaţii din turul doi la funcţia de Preşedinte al României, domnii Traian Băsescu şi Mircea Geoană.
Spre exemplificare, redăm din raportul de monitorizare :
„00:40 Moderator : Însă poate cel mai important eveniment în această campanie pentru turul al doilea a avut loc ieri şi mă refer la dezbaterea, la confruntarea televizată, singura de altfel între cei doi candidaţi. Vom comenta ce s-a întâmplat în această campanie şi cine a cîstigat şi cine a pierdut, în urma dezbaterii de ieri, cu analistul Florin Cintec.
01:09 Moderator : Să începem cu dezbaterea, cine a cîstigat şi cine a pierdut.”
(...)
„03:22 Moderator : Totuşi cine a trecut şi cine a picat examenul ?
04:11 Cintec : Iar în ce priveşte substanţa, sentimentul meu a fost că este o mare diferenţă între preşedintele Băsescu şi domnul Geoană, în ceea ce priveşte informaţia şi în ceea ce priveşte profesionalismul cu care analizează această informaţie.
04:52 Cintec : Eu fac parte din acea categorie de oameni care, în urma dezbaterii, s-a decis pentru cine va vota duminică.
05:05 Cintec : Cîştigul principal pe care îl mai poate obţine Traian Băsescu, care pare totuşi că este cel care a cîştigat decisiv această întâlnire, cel puţin pentru oamenii care judecă lucrurile. În ceea ce priveşte profesionalismul cu care a răspuns şi capacitatea de a gestiona informaţia şi problemele pe care trebuie să le ştie un preşedinte ,ei bine dacă domnul Băsescu a cîstigat în mod real aceasta confruntare vom vedea totul duminică.
06:34 Cintec : Decisiv, duminică la vot va fi capacitatea partidelor, de fapt, de a, de a-şi mobiliza electoratul propriu. Acesta va face diferenţa. Eu personal mă îndoiesc sincer că maşinăria de partid a PNL va funcţiona cu adevărat duminica....şi că promisiunile date de Crin Antonescu vor fi onorate ca atare de toată masa de alegători liberali.
(...)
10:19 Cintec : În ce mă priveşte, aş spune că victoria lui Traian Băsescu asupra lui Mircea Geoană, victoria de ieri, a fost mai clară decît cea împotriva lui Adrian Năstase...”.
(...)
„14:05 Cintec : Mircea Geoană a fost bine pregătit pe un discurs general şi pe cîteva chestiuni de...reacţie. El s-a străduit să pară mai fioros decît este ca persoană. A încercat să-l hărţuiască pe Traian Băsescu, a încercat să rupă de cîteva ori discursul, dar experienţa preşedintelui în bătălii electorale, pe de o parte, şi, mai ales, în capacitatea de a-şi comunica discursul şi punctul de vedere, au fost decisive pentre ca Mircea Geoana, cu tot farmecul său personal şi cu toate calităţile pe care le are, neîndoielnic, ca persoană, totuşi, nu a fost, din punctul meu de vedere, nu a fost suficient de convingător, exact în ceea ce spuneaţi, în soluţiile pe care trebuia să le prezinte. Traian Băsescu a fost foarte abil aici şi de fiecare dată l-a hărţuit cu întrebări concrete...
16:24 Moderator : Traian Băsescu a venit cu nişte soluţii concrete.
16:56 Cintec : Traian Băsescu l-a adus într-un mod foarte abil în dezbaterea pe teme de politică externă,a adus în discuţie interesul naţional....Faptul că l-a adus între susţinători pe primarul liberal, în sensul larg al cuvîntului, al Chişinăului, a fost un avantaj al lui Traian Băsescu.
17:42 Cintec : ....în timp ce Mircea Geoană face o figură bună şi decentă şi civilizată în ceea ce priveşte limbajul diplomatic...Nu a fost greşit discursul lui Mircea Geoană, a fost un pic aerian.”
Faţă de cele reţinute în raportul de inspecţie, membrii Consiliului au constatat că reluarea unei părţi din emisiunea de dezbatere electorală „Extemporal la democraţie”, în data de 6 decembrie 2009, ziua votării, în cadrul căreia au fost făcute comentarii cu caracter vădit electoral, de natură a influenţa electoratul, a constituit o încălcare a dispoziţiilor art. 8 din Decizia 853/2009, dispoziţii potrivit cărora, prezentarea emisiunilor electorale, a comentariilor cu caracter electoral sau prezentarea în programe a reprezentanţilor partidelor sau alianţelor care susţin candidaţi este interzisă cu 24 de ore înaintea votării şi până la închiderea urnelor.
În aceste condiţii, membrii Consiliului au propus şi au votat sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.
În temeiul dispoziţiilor art. 14 alin. (1) din Decizia CNA nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TELE M S.A. pentru postul TELE M IAŞI.
Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată şi completată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TELE M IAŞI cu somaţie publică, întrucât în data de 6 decembrie 2009, ziua votării, a difuzat în reluare emisiunea „Extemporal la democraţie”, transmisă iniţial în data de 4 decembrie 2009, în cadrul căreia au fost făcute comentarii cu caracter vădit electoral, de natură a influenţa electoratul, fapt ce contravine prevederilor art. 8 din Decizia 853/2009.
Potrivit dispoziţiilor invocate, cu 24 de ore înaintea votării şi până la închiderea urnelor, este interzisă prezentarea emisiunilor electorale, a comentariilor cu caracter electoral sau prezentarea în programe a reprezentanţilor partidelor sau alianţelor care susţin candidaţi.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.