Decizia nr. 106 din 10.02.2009

10.02.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE,
pentru postul de televiziune TVR 1

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE
Calea Dorobanţi nr. 191, sector 1
BUCUREŞTI

pentru postul de televiziune TVR 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 10 februarie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor înregistrate la CNA sub nr. 799, 802 şi 803/22.01.2009, privind emisiunea informativă „Jurnalul TVR”, difuzată în data de 21.01.2009, de la ora 19.00, de postul TVR 1.

Postul public de televiziune TVR 1 aparţine SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE (licenţa audiovizuală nr. TV 340/03.11.2005, decizia de autorizare nr. 1268.0/15.03.2007).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii respective, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul Societatea Română de Televiziune a încălcat dispoziţiile art. 32 alin. (1), art. 36 alin. (2) şi art. 42 alin (1-2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 32 alin. (1) din Codul audiovizualului prevede că nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vieţii private.

Conform art. 36 alin. (2) din acelaşi act normativ, este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.

Art. 42 prevede :
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.

În fapt, în data de 21.01.2009, de la ora 19.00, postul TVR 1 a difuzat emisiunea informativă „Jurnalul TVR« , în cadrul căreia a fost prezentată ştirea cu titlul „Profesori în acţiune » referitoare la atitudinea a două cadre didactice din Alba Iulia, la un bal de absolvire al studenţilor din anul 2008.

Ştirea a fost prezentată de domnul Mihai Constantin şi a avut următorul conţinut :

Mihai Constantin : Doi profesori ai Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia sunt cercetaţi de comisia de etică a instituţiei. Asta după ce pe internet a apărut un filmuleţ de la balul de absolvire al studenţilor, iar în imaginile respective cei doi dascăli au fost surprinşi dansând lasciv şi făcând streaptease. Mai mult unul dintre ei încearcă să-şi dezbrace şi partenera de dans. Cadrele didactice ocupă posturile de conferenţiar universitar cu specializarea sport, respectiv acela de lector la catedra de informatică. Amândoi sunt candidaţi în alegerile ce vor avea loc la finalul lunii pentru diferite funcţii în cadrul universităţii.

Ştirea a fost ilustrată cu imagini din filmuleţul postat pe internet (pe ecran a fost titrat : sursa Youtube), în care s-au putut vedea câteva momente surprinse la balul de absolvire al studenţilor. În plan apropiat, a apărut un bărbat cu bustul gol în timp ce dansa cu o tânără şi îşi scotea cureaua de la pantaloni, rotind-o deasupra capului, iar apoi, aruncând-o (reper 00:16 selecţie). După acest moment, în imagini a apărut un alt bărbat, care îşi trăgea cureaua de la pantaloni cu o mână, iar cu cealaltă trăgea de o tânără.

Vizionând ştirea respectivă, membrii Consiliului au constatat că difuzarea imaginilor s-a făcut fără acordul persoanelor care apăreau în acestea şi cu încălcarea dispoziţiilor audiovizuale care interzic în mod expres difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.

De asemenea, membrii Consiliului au apreciat că difuzarea acestor imagini a fost de natură a prejudicia dreptul la propria imagine al persoanelor în cauză.

Consiliul reiterează faptul că, potrivit prevederilor art. 41 din Codul audiovizualului, chiar şi în cazul în care radiodifuzorul apreciază că difuzarea unor imagini sau convorbiri ce ţin de viaţa privată a persoanei este de interes public justificat, astfel de materiale audiovizuale pot fi difuzate numai însoţite de punctul de vedere al persoanei în cauză, iar în situaţia în care persoana refuză să prezinte un punct de vedere, radiodifuzorul trebuie să precizeze acest fapt.

În conformitate cu dispoziţiile art. 162 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE pentru postul TVR 1 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, Societatea Română de Televiziune, pentru postul TVR 1, are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune TVR1 cu somaţie publică, întrucât în emisiunea informativă „Jurnalul TVR« din 21 ianuarie 2009, ştirea referitoare la balul de absolvire organizat de promoţia 2008 a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a fost difuzată cu încălcarea reglementărilor audiovizuale referitoare la dreptul la propria imagine al persoanei şi la interdicţia difuzării unor imagini din viaţa privată a persoanei fără a avea acordul acesteia. »

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.