Decizia nr. 1057 din 27.11.2008

27.11.2008


envoyer l'article par mail title=

S.C. REALITATEA MEDIA S.A. C.U.I. 14080700
Piaţa Presei Libere nr. 1
Corp A4, etaj 2, camera 28, sector 1 BUCUREŞTI

Pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, corp A1 şi Nod A1-A2, corp C2, mezanin BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 noiembrie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la respectarea dispoziţiilor Deciziei CNA nr. 792/2008 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în cadrul emisiunii ,,Realitatea te priveşte’’, ediţia din data de 26.11.2008, de la ora 22.00, difuzate de postul Realitatea TV.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 30.1/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 şi de reautorizare nr. 447.1/17.02.2005).

Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SC Realitatea Media SA a încălcat prevederile art. 12 alin. (1) lit. a), c) şi ale art. 13 lit. a), d), e) din Decizia CNA nr. 792/2008 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

,,Art. 12 alin. (1) – Radiodifuzorii au obligaţia să se asigure că emisiunile de promovare electorală, precum şi spoturile şi celelalte producţii audiovizuale realizate de către candidaţi sau competitori electorali respectă următoarele condiţii :

a) nu conţin afirmaţii care pot aduce atingere demnităţii umane, dreptului la propria imagine sau moralei publice ;
c) nu conţin acuzaţii cu incidenţă penală sau morală la adresa altor candidaţi sau competitori electorali, fără a fi însoţite de dovezi.’’

,,Art. 13 – Realizatorii şi moderatorii dezbaterilor electorale au următoarele obligaţii :
a)să fie imparţiali ;
d) să asigure menţinerea dezbaterii în sfera de interes a campaniei electorale şi a tematicii emisiunii ;
e) să intervină atunci când invitaţii încalcă, prin comportament sau exprimare, regulile prevăzute la art. 12 alin. (1) ; în cazul în care invitaţii nu se conformează solicitărilor, moderatorul poate decide întreruperea microfonului sau oprirea emisiunii, după caz.

În fapt, în data de 26.11.2008, în intervalul orar 22.00-23.52, postul Realitatea TV a difuzat emisiunea ,,Realitatea te priveşte’’, declarată de radiodifuzor ca fiind de dezbatere electorală (conform adresei comunicate Consiliului, înregistrate sub nr. 16880/14.11.2008).

La emisiune, în intervalul orar 22.00-23.09, au fost invitaţi domnii George Becali, candidat PNG-CD şi Gheorghe Neţoiu, candidat PSD-PC.

Această ediţie a fost moderată de Andreea Creţulescu. Primul subiect l-a constituit situaţia financiară a domnului Becali şi posibilitatea ca acesta să vândă Clubul Steaua, al cărui patron este.

Un alt subiect abordat s-a referit la aspectele unui conflict dintre domnii George Becali şi Marian Vanghelie.

La ora 23.02, în emisiune a intervenit telefonic domnul Doru Giugula, candiat PSD-PC, prezentat de moderatoare ca fiind ,,un membru al organizaţiei PSD Bucureşti’’.

În dialogul purtat între domnii Becali şi Giugula au fost folosite cuvinte jignitoare şi au fost aduse acuzaţii, fără ca moderatoara să intervină categoric pentru a stopa o astfel de exprimare sau să solicite dovezi în susţinerea acuzaţiilor formulate.

În acest sens, redăm din raportul de monitorizare :

George Becali : Ce conduită să-mi spui domne dumneata mie, dacă dumneata intervii pentru Vanghelie ! Un om care dă mâna, care stă cu Vanghelie la masă, n-are cum să-mi spună mie conduită niciodată-n viaţa lui. Dacă stai cu Vanghelie la masă, pentru mine eşti nimeni şi cu asta, basta ! Probabil ai nişte afaceri...
George Becali : Infracţiuni, dacă vrei să vorbim, ai afaceri cu terenuri pe-acolo, pân Sectorul 5 şi voi faceţi infracţiunile, c-aveţi în fiecare săptămână câte-un dosar penal.. Şi dumneata, şi lui Vanghelie. Şi-o să vă duceţi voi la puşcărie şi la DNA, nu Becali !
Doru Giugula : Obrăznicia nu ţine loc de inteligenţă.
George Becali : Dar demnitatea, măcar, unde o aveţi ? (...)
George Becali :Păi, dacă stai cu Vanghelie la masă, un vagabond eşti şi dumneata, domne !
Moderatoarea : Vă rog frumos, domnule Becali !
George Becali : ... Mă, ce politeţe să ai tu, măi băiatule, dacă tu eşti prieten cu Vanghelie ?! ... Eşti un golan şi cu asta, basta !
Doru Giugula : ... Oamenii trebuie să vadă care este diferenţa dintre un intelectual şi un om care are bani...
George Becali :Ce intelectual eşti tu, mă ? .... Şi sunt sclavii lui Vanghelie, care nu ştie să conjuge verbul „a fi” ! Primarul care este ! Fi-v-ar ruşine să vă fie !!! Intelectuali d-ăştia dă doi lei. Dă muhaia !
Doru Giugula : Dacă discutăm pe un asemenea...
George Becali : Ai, nu ţi-e ruşine ?! Eşti un golan ! Eeea, de-aici !!! Nu ţi-e ruşine ? Eşti sclavul lui Vanghelie şi mai vrei să vorbeşti cu mine ! În loc să zici mersi că vorbeşti cu mine acuma.
Doru Giugula : Domnul Becali ...
Moderatoarea : Vă mulţumesc foarte mult...
George Becali : Golanule !
Moderatoarea : Acest dialog ...
George Becali : Sclavul lui Vanghelie care eşti !
Moderatoarea : ... poate, mă rog, continua la infinit...
Moderatoarea : Oricum, politica la noi se face încă într-un stil dâmboviţean.

Membrii Consiliului au constatat că intervenţia moderatorei a fost una pur formală, limitându-se la o reacţie timidă, neconvingătoare, fapt ce a permis desfăşurarea emisiunii în afara cadrului legal, respectiv cu încălcarea prevederilor art. 12 şi 13 din Decizia nr. 792/2008 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale.

Potrivit dispoziţiilor invocate, moderatorul emisiunilor electorale are obligaţia să intervină atunci când invitaţii încalcă, prin comportament sau exprimare, regulile de desfăşurare a campaniei electorale în cadrul emisiunilor, putând decide chiar întreruperea microfonului sau a emisiunii, de la caz la caz.

Totodată, radiodifuzorii au obligaţia să se asigure că în cadrul emisiunilor electorale nu se fac afirmaţii care pot aduce atingere demnităţii umane şi dreptului la imagine, astfel cum s-a întâmplat în cadrul ediţiei ,,Realitatea te priveşte’’, difuzată în ziua de 26 noiembrie 2008, de la ora 22.00.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 20 din Decizia 792/2008 şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A pentru postul de televiziune REALITATEA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul SC Realitatea Media SA, pentru postul Realitatea TV, are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

,,Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV cu somaţie publică, întrucât în cadrul emisiunii ,,Realitatea te priveşte’’, ediţia din data de 26 noiembrie 2008, de la ora 22.00, moderatorea acesteia nu a avut o intervenţie categorică atunci când unul dintre invitaţi a folosit expresii jignitoare la adresa interlocutorului său, fapt ce contravine prevederilor deciziei privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale.

Potrivit acestor dispoziţii, moderatorul are obligaţia să intervină atunci când invitaţii încalcă, prin comportament sau exprimare, regulile de desfăşurare a campaniei electorale, putând decide chiar întreruperea microfonului sau a emisiunii, de la caz la caz.

Totodată, radiodifuzorii au obligaţia să se asigure că în cadrul emisiunilor electorale nu se fac afirmaţii care pot aduce atingere demnităţii umane şi dreptului la imagine, astfel cum s-a întâmplat în cadrul acestei emisiuni.’’

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.