Decizia nr. 1055 din 27.11.2008

27.11.2008


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
cu sediul în BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1, corp A4, etaj 2, camera 28, sector 1

pentru postul de televiziune TELESPORT
Calea Floreasca nr. 167 bis, sect.1, Bucureşti

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 noiembrie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit, în urma reclamaţiei nr. 17392/24.11.2008, de Direcţia Monitorizare, privind respectarea principiilor şi regulilor de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, de către postul de televiziune TELESPORT.

Postul de televiziune TELESPORT aparţine radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 49.1/15.07.2003, decizia de autorizare nr. 528.0/16.09.2003 şi reautorizare nr. 528.0-1/16.09.2003).

În urma analizării raportului, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 2 alin. (2) şi art. 9 alin. (1) Decizia C.N.A. nr. 792/2008 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale.

Potrivit dispoziţiilor art. 2 alin. (2), accesul candidaţilor şi reprezentanţilor competitorilor electorali la serviciile private de radio şi de televiziune poate avea loc numai în emisiunile electorale definite la art. 8 (emisiuni electorale de promovare şi de dezbatere) ; accesul în emisiunile de promovare electorală prevăzute la art. 8 lit. a) va respecta condiţiile art. 38 alin. (3) din Legea nr. 35/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

În conformitate cu prevederile art. 9 alin. (1), în perioada campaniei electorale candidaţii au acces la posturile publice şi private de radio şi televiziune, inclusiv la cele prin cablu, numai în emisiunile electorale de promovare şi de dezbatere.

În fapt, postul de televiziune TELESPORT a difuzat, în ziua de 23 noiembrie 2008, de la ora 22:00, emisiunea pe teme de sport „Fanatik Show”.

Aceasta este o emisiune de dezbatere pe teme de sport şi nu a fost declarată de post ca având caracter electoral.

În ediţia emisiunii din data de 23 noiembrie 2008, moderatorul i-a avut ca invitaţi pe domnul Gigi Neţoiu, candidatul PSD-PC pentru alegerile parlamenatare din luna noiembrie 2008, precum şi pe actorii Romică Ţociu şi Cornel Palade.

În prima parte a emisiunii, domnul Gigi Neţoiu a prezentat demersurile sale şi ale echipei de campanie electorală în vederea informării electoratului cu privire la viitoarele acţiuni politice pe care le va desfăşura.

Pe parcursul emisiunii, în dialogul cu moderatorul, domnul Gigi Neţoiu a făcut declaraţii politice cu privire la proiectul său de campanie electorală. Redăm din raportul de monitorizare :

Moderatorul : „Problema lui Neţoiu este să distrugă acestă mafie. Asta e problema lui Gigi Neţoiu : să distrugă această mafie a celor care efectiv îi spoliază pe amărâţii ăia care deabea trăiesc. Că vedeţi în ce vremuri trăim .
Gigi Neţoiu : Am văzut în procent de 7, 8, 10% că trăiesc foarte bine fiind terenurile foarte scumpe în jurul Bucureştiului şi au vândut, iar un procent de peste 70, 80% trăiesc nu greu, foarte foarte greu. Nu au nici măcar bani pentru lemne în această iarnă.
Moderatorul : Le mai iei bieţilor oameni şi transportul !
Gigi Neţoiu : S-a terminat. Problema cea mai mare...
Moderatorul : Şi le rezolvaţi problema asta ?
Gigi Neţoiu : Da. Deci asta vroiam să închei discuţia. Dacă urgent nu se bagă eu am vorbit cu doi trei prieteni, cu societatea mea să subvenţionăm acest transport, iar tinerii, adică elevii, studenţii şi pensionarii vor avea 50% din cât era la stat iar pentru veteranii de război va fi gratis. Asta este problema pe care eu o am în capul listei de priorităţi. A doua problemă : în fiecare localitate voi deschide un birou parlamentar.”

După aceste declaraţii au fost difuzate imagini din campania electorală a candidatului, cu următoarea precizare a moderatorului :

„Avem imagini din cursul unei zile de campanie a lui Gigi Neţoiu ...”.

Având în vedere că într-o emisiune neelectorală a fost invitat un candidat la alegerile parlamentare, care şi-a prezentat programul electoral, membrii Consiliului au apreciat că radiodifuzorul a încălcat prevederile legale potrivit cărora în perioada campaniei electorale candidaţii au acces la posturile publice şi private de radio şi televiziune, inclusiv la cele prin cablu, numai în emisiunile de promovare şi de dezbatere electorală.

În conformitate cu dispoziţiile art. 20 din Decizia C.N.A. nr. 792/2008 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. - pentru postul de televiziune TELESPORT şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

,,Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TELESPORT cu somaţie publică, întrucât în emisiunea „Fanatik Show”, difuzată în ziua de 23 noiembrie 2008, care nu a avut un caracter electoral, a fost prezent un candidat la alegerile parlamentare din luna noiembrie 2008, încălcându-se prin aceasta prevederile art. 2 şi ale art. 9 din Decizia 792/2008 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale.

Potrivit dispoziţiilor invocate, în perioada campaniei electorale candidaţii au acces la posturile publice şi private de radio şi televiziune, inclusiv la cele prin cablu, numai în emisiunile electorale de promovare şi de dezbatere.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.