Decizia nr. 1051 din 12.10.2010

12.10.2010


envoyer l'article par mail title=

În şedinţa publică din data de 12 octombrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare cu privire la difuzarea spotului publicitar pentru “Salinele Roman”, pe postul de televiziune B1 TV.

Spotul are următorul conţinut :

„Voce din off : Astmul afectează persoanele de toate vârstele, în prezent fiind cea mai importantă boală cronică a copilului. Salinele Roman ! O metodă garantată de a preveni şi a trata bolile respiratorii, aproape de tine. Vino la salinele Roman şi relaxează-te sănătos. Singurele saline de suprafaţă cu brevet de invenţie. Salinele Roman ! Recunoscute internaţional şi multiplu medaliate cu aur. Salinele Roman, preţul cel mai mic pentru sănătatea ta ! Acum şi în Craiova !”.

Imaginile conţin titrarea : „Astmul afectează persoanele de toate vârstele, în prezent fiind cea mai importantă boală cronică a copilului” şi „SALINELE ROMAN, str. Dr. Pasteur, nr. 45, sector 5, Bucureşti, rezervări la telefon : 0771.76.04.02 www.salineleronam.ro.

Sediul pentru care se face publicitate este filmat atât din exterior, cât şi din interior.

Accesând adresa de site afişată pe ecran, se poate constata că acesta promovează servicii medicale prestate prin “salinoterapie”, ce constau în ameliorarea şi vindecarea unor boli respiratorii, precum astmul.

Site-ul conţine informaţii cu privire la efectele aplicării acestei terapii, cum ar fi : eliminarea focarelor de infecţie ale tractului respirator, ameliorarea afecţiunilor respiratorii şi ORL, prevenirea răcelii şi gripei, curăţarea căilor respiratorii de particulele din fumul de ţigară, creşterea imunităţii, detoxifierea organismului, mineralizarea şi hidratarea celulelor, îmbunătăţirea funcţionării aparatului digestiv, regenerarea pielii şi reducerea ridurilor, eliminarea sforăitului, etc.

În urma analizării spotului, membrii Consiliului au constatat că acesta promovează servicii de natură medicală în tratarea unor maladii respiratorii, publicitate care, potrivit art. 158 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă.

Conform dispoziţiilor invocate, este interzisă orice formă de publicitate pentru furnizarea de servicii medicale publice, de stat şi private.

Pentru aceste considerente, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune, în temeiul şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului, intrarea de îndată în legalitate, în sensul respectării tuturor condiţiilor de difuzare a publicităţii în domeniul audiovizual.