Decizia nr. 1050 din 12.10.2010

12.10.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 50.000 lei a S.C. TV ANTENA 1 S.A.
BUCUREŞTI, Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 1
Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1, BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 12 octombrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea « Acces direct », ediţiile difuzate de postul de televiziune ANTENA 1 în zilele de 6 şi 7 octombrie 2010.

Postul de televiziune ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării ediţiilor emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la prevederile art. 16 din Decizia 187/2006, precum şi prevederile art. 21^1 alin. (1) lit. b) şi art. 37 alin. (1 - 2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform dispoziţiilor art. 39 din Legea audiovizualului :

(2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Potrivit prevederilor Codului audiovizual, invocate :

Art. 21^1 (1) Pot fi difuzate numai în intervalul orar 23,00 - 6,00 producţiile audiovizuale care prezintă, în mod repetat :

(…)

b) scene de sex sau cu conotaţie sexuală, limbaj obscen ;

Art. 37 (1) Este interzisă difuzarea de imagini ale persoanei, filmate în propria locuinţă sau în orice alte locuri private, fără consimţământul acesteia.

(2) Este interzisă difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unei proprietăţi private, fără acordul proprietarului.

Postul de televiziune Antena 1 a difuzat în zilele de 06 şi 07 octombrie 2010, cu începere de la ora 17:00, emisiunea Acces direct, moderată de către Simona Gherghe. Unul dintre subiectele discutate în cadrul acestor ediţii a fost legat de un material filmat, material în care omul de afaceri Irinel Columbeanu apare în ipostaze erotice într-un jacuzzi, în compania unei tinere. Emisiunile au fost difuzate cu semnul de avertizare AP.

În ediţia din data de 06.10.2010, au participat, în calitate de invitate, pentru a discuta subiectul, Anca şi Flore, cele două fete care au fost în compania lui Irinel Columbeanu.

Pe parcursul discuţiilor s-au oferit detalii cu privire la momentele intime dintre participanţii la întâlnire. Pe ecran a fost titrat : Dezvăluiri şoc : Amantele lui Irinel. De asemenea, a fost difuzat de mai multe ori un fragment al înregistrării în care Irinel Columbeanu se află în jacuzzi împreună cu o femeie, în ipostaze intime (se sărută, se îmbrăţişează, se mângâie). În timpul difuzării imaginilor, pe ecran a fost afişată menţiunea : Cancan.

Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare :

Simona Gherghe : Da, da aţi văzut bine, respectabilul domn Columbeanu, în lipsa Monicăi şi-a făcut de cap cu două fete în jacuzzi, în patul conjugal, pe canapea şi în general în toată casa de la Izvorani. Cum s-au cunoscut, cum s-au împrietenit, aflaţi chiar acum povestea pe scurt, apoi vorbim cu fetele Flore şi Anca, iepuraşii lui Iri, vin la Acces Direct şi spun totul despre aventura de la Izvorani.

În cadrul emisiunii a fost difuzat un grupaj de imagini cu Irinel Columbeanu în mai multe ipostaze, în compania celor două fete - Flore şi Anca. Grupajul mai conţine şi declaraţii ale celor două fete despre întâlnirea pe care au avut-o cu Irinel Columbeanu, detaliate în direct, în timpul emisiunii.

Montajul a fost însoţit de următorul comentariu din off :

Voce din off : Vineri, 24 septembrie, un club din capitală. .... Alcoolul curge, muzica urlă în difuzoare. Nu mai este loc de vorbe. Fetele se unduiesc, decolteurile năucitoare încing imaginaţia lui Irinel. Nu mai poate asista de pe margine la show-ul ce se derulează sub ochii lui.
Anca : Am dansat, ne-am simţit bine, am băut câteva pahare de şampanie, după care, la insistenţele lui şi la propunerile lui ne-a făcut o invitaţie să mergem către Izvorani, către casa dânsului.
Voce din off : Le invită pe fete să-şi continue spectacolul, incluzându-l şi pe el, în vila de la Izvorani. Aici, inhibiţiile rămân la uşă.
...
Flore : ... Nu în a doua, după câteva ... a dispărut cred că 2 minute şi la un moment dat, eu şi Anca am rămas şocate pentru că el a apărut foarte relaxat...
Anca : ... Ce faceţi baby, cum sunteţi, cum rămâne ... dezbrăcat total, gol-goluţ !
Voce din off : Stăpâna casei, Moni este la mii de kilometri distanţă, atât de departe încât probabil i-a ieşit lui Iri şi din cap. Amatorul de aventuri dă startul petrecerii : Toată lumea în jacuzzi !
Anca : Am decis să preluăm noi controlul siuaţiei ...
Flore : M-a mângâiat, m-a pupat pe gât, ce să-mi zică, că mă vrea ...
Anca : El îi şoptea ei mai mult la ureche ca să intru şi eu ...
Flore : Că o vrea şi pe Anca înăuntru ...
Anca : Că mă vrea şi pe mine !
Flore : Şi dacă pot să o chem şi pe ea şi mă rog, îmi şoptea la ureche intimităţi : „Vreau să facem dragoste”, „te vreau”, mi-a spus că vrea să mă sărute pe sâni ...
Anca : Lui îi place să stai să îl priveşti, să-l admiri ...
Flore : Pe o scară de la 1 la 10, să nu faci comparaţie cu altcineva, să-i dau un 5, cu indulgenţă.
......
Voce din off : Moni era tot în America când soţul se lăfăia cu iepuraşii în patul conjugal.
Flore : Exact în camera lor, patul care se învârte, cu oglindă sus ...
Anca : El ar fi vrut să mai încingă puţin atmosfera ... A început să ne sărute pe amândouă. În patul conjugal pot să vă spun că ne-a ţinut numai în braţe. Chiar ne uitam la o emisiune televizată şi comentam....

După difuzarea acestui montaj, în studio au intrat Anca şi Flore care au comentat şi au oferit detalii cu privire la întâlnirea lor cu Irinel Columbeanu.

În cadrul emisiunii „Acces Direct” din 7 octombrie 2010, invitată în platoul emisiunii a fost Monica Columbeanu. Aceasta a vorbit despre călătoria ei în SUA, despre planurile ei profesionale şi despre dezvăluirile din presă cu privire la aventura soţului său cu cele două fete. În studio au sosit la un moment dat şi Flore şi Anca, cele două fete care s-au filmat cu Irinel Columbeanu.

Şi în această ediţie au fost reluate detalii despre întâlnirea fetelor cu omul de afaceri. Fetele au povestit despre faptul că Irinel Columbeanu le-a mângâiat, le-a sărutat şi că le-a şoptit intimităţi la ureche, ca de exemplu : „vreau să facem dragoste”, „te vreau”, sau că vrea să le sărute pe sâni.

De asemenea, au mai fost difuzate secvenţe din filmul cu scena din jacuzzi precum şi două înregistrări ale unor convorbiri telefonice dintre fete şi Irinel Columbeanu.

În timpul discuţiei dintre moderatoare şi Monica Columbeanu, pe ecranul splitat a fost difuzat o parte din filmul în care soţul invitatei se sărută în jacuzzi cu una dintre fete.

Simona Gherghe : Urmărim chiar acum ... o parte dintre imaginile care au fost furnizate presei de către cele 2 fete, sunt părţile difuzabile, pentru că mai sunt şi altele care nu sunt difuzabile, nu le dăm de dragul ştiu eu cărui scandal, ci pur şi simplu pentru că avem o controversă aici, nişte fete care aşa cum spuneai tu, ce urmăresc ele de fapt ?

Analizând cele două ediţii ale emisiunii „Acces Direct”, membrii Consiliului au constatat că subiectul, discuţiile, detaliile şi imaginile prezentate au fost total nepotrivite orei de difuzare, de natură a prejudicia dezvoltarea pshihică şi morală a minorilor.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că, raportat la conţinutul prezentat mai sus, radiodifuzorul a încadrat în mod greşit emisiunea ca fiind una ce poate fi vizionată de minori cu acordul părinţilor, întrucât această clasificare nu a ţinut cont de criteriile prevăzute de legislaţia în vigoare, difuzarea emisiunii fiind în contradicţie cu dispoziţiile legale.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul a apreciat că alegerea unui subiect cu evidente conotaţii sexuale, precum şi titlurile afişate şi imaginile difuzate nu pot da conţinutul unui program vizionabil de minori cu acordul părinţilor, aceştia fiind informaţi în mod eronat cu privire la acest conţinut.

De asemenea, criterii precum tipologia, psihologia personajelor prezentate în emisiune, dar şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, nu au fost luate în considerare de radiodifuzor.

Respectarea obligaţiei de a avertiza publicul cu privire la conţinutul programelor pe care le difuzează, prin afişarea pe ecran a unor simboluri, nu-l exonerează pe radiodifuzor, de corecta încadrare a producţiilor în funcţie de criteriile prevăzute în acest sens de legislaţia în vigoare, ori de obligaţia de a le difuza la ore la care minorii nu au acces direct, neîngrădit la televizor.

De altfel, utilizarea acestor semne de avertizare trebuie făcută în mod responsabil, întrucât de încadrarea făcută de radiodifuzor depind ora la care poate fi difuzat un program, precum şi posibilitatea părinţilor de a alege un program care să poată fi vizionat şi de copii, fără a prejudicia dezvoltarea lor psihică şi morală.

Consiliul a apreciat, având în vedere cele reţinute mai sus, că ediţiile din 6 şi 7 octombrie ale emisiunii „Acces Direct”, au fost, prin conţinutul lor (detalii şi imagini) şi prin titlurile afişate, de natură a prejudicia dezvoltarea psihică şi morală a copiilor, fapt ce contravine dispoziţiilor legale referitoare la protecţia acestora, în cadrul programelor audiovizuale.

Conform dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Membrii Consiliului au apreciat că, în conformitate cu prevederile art. 21^1 din Codul audiovizualului, astfel de producţii audiovizuale, care prezintă în mod repetat scene de sex sau cu conotaţie sexuală, ori limbaj obscen, pot fi difuzate numai în intervalul orar 23,00 - 6,00.

De asemenea, potrivit normelor audiovizuale, “interesul” pe care îl poate prezenta un subiect pentru publicul telespectator nu suplineşte lipsa acordului persoanei în cauză pentru difuzarea unor imagini privind viaţa intimă, ori proprietatea privată a acesteia şi nici nu minimizează impactul, influenţa şi efectele pe care le are televiziunea asupra publicului, adulţi şi copii deopotrivă.

În aceste condiţii, membrii Consiliului au apreciat că difuzarea imaginilor s-a făcut şi cu încălcarea dispoziţiilor art. 37 din Codul audiovizualului, dispoziţii potrivit cărora difuzarea de imagini ale persoanei, filmate în propria locuinţă sau în orice alte locuri private, fără consimţământul acesteia ori difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unei proprietăţi private, fără acordul proprietarului, sunt interzise.

Potrivit dispoziţiilor legale, responsabilitatea asupra conţinutului programelor audiovizuale difuzate revine furnizorului de servicii, astfel încât, indiferent de sursa unui program, radiodifuzorul este ţinut să respecte obligaţiile stabilite în sarcina sa, fiind lipsit de relevanţă faptul că, în speţă, materialul filmat a fost difuzat cu menţiunea “Cancan”, ori că acesta a fost oferit de cele două tinere, care îl realizaseră.

Având în vedere toate aspectele acestui caz, membrii Consiliului au apreciat, la vizionarea în şedinţă publică a programului, faptul că informaţia ilustrată cu imagini nu era de interes public justificat şi nu venea să satisfacă nicio necesitate informaţională de natură socială, economică, educativă, de divertisment etc. a publicului telespectator astfel încât difuzarea imaginilor fără acordul persoanei în cauză să constituie o excepţie prevăzută de norme.

Membrii Consiliului au apreciat că, indiferent de faptul că persoana în cauză tace cu privire la lipsa acordului sau chiar şi în situaţia în care şi-a exprimat exprimat acordul, raportat, de asemenea, şi la “interesul” public, difuzarea imaginilor, la o oră la care minorii au acces la programele de televiziune, a fost de natură a prejudicia dezvoltarea psihică şi morală a acestora.

Faţă de aceste aspecte, ţinând cont, de asemenea, şi de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat pentru încălcarea dispoziţiilor legale privind protecţia minorilor şi a celor privind protecţia demnităţii umane, membrii Consiliului au propus amendarea cestuia cu suma de 50.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (2), ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A., având licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994, pentru postul de televiziune ANTENA 1, se sancţionează cu amendă în cuantum de 50.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la prevederile art. 16 din Decizia 187/2006 şi a dispoziţiilor art. 21^1 alin. (1) lit. b), precum şi ale art. 37 alin. (1-2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către

S.C. TV ANTENA 1 S.A.
BUCUREŞTI, Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 1
Şos. Bucureşti Ploieşti nr. 25-27, sector 1
BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 1050/12.10.2010 privind amendarea cu 50.000 lei a radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. pentru postul de televiziune ANTENA 1 şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 1 cu amendă de 50.000 lei, întrucât ediţiile din 6 şi 7 octombrie 2010 ale emisiunii „Acces Direct”, difuzate de la ora 17.00, în care au fost prezentate imagini cu conotaţii sexuale, pe fondul dezbaterii unui subiect privind viaţa privată a unor persoane, au fost de natură să prejudicieze dezvoltarea psihică şi morală a copiilor.

Potrivit dispoziţiilor legale, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, minorii nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.