Decizia nr. 1045 din 06.12.2009

06.12.2009


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu suma de 5.000 lei a S.C. AXA MEDIA S.R.L.
cu sediul în localitatea Deva, Piaţa Victoriei nr.2, Clădirea IPH, et. 2, camera 201, Jud. Hunedoara, CUI R 18136898

pentru postul de televiziune UNU TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 6 decembrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, cu privire la modul în care postul UNU TV a respectat dispoziţiile Deciziei nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României, după încheierea campaniei electorale.

Postul de televiziune UNU TV aparţine radiodifuzorului S.C. AXA MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 114.7/13.02.1996, decizia de autorizare nr. 306.1-2/17.02.2004).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. AXA MEDIA S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 1 alin. (2) şi ale art. 8 din Decizia nr. 853/2009 privind nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

“Art. 1 alin. (2) - Campania electorală prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale se desfăşoară în condiţiile stabilite de Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, adoptat prin Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 187/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale prezentei decizii.

Art. 8 - Cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la închiderea urnelor sunt interzise difuzarea oricăror mesaje şi comentarii cu conţinut electoral, a emisiunilor şi spoturilor electorale, precum şi invitarea sau prezentarea în programe a candidaţilor şi a reprezentanţilor acestora şi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 9.”

În fapt, în data de 05 decembrie 2009, în intervalul orar 11.00 – 11.35, în cadrul emisiunii “Retrospectiva ştirilor”, postul de televiziune UNU TV a difuzat trei materiale informative în care au fost prezentate activităţile de campanie ale candidaţilor Mircea Geoană şi Traian Băsescu.

Ştirea intitulată „SĂ COLINDĂM” PENTRU ... MIRCEA GEOANĂ - CAMPANIE ELECTORALĂ ÎN SUNETUL COLINDELOR” a prezentat o informaţie cu privire discursurile politice prezentate de reprezentanţii PSD şi PNL hunedoreni, într-un spectacol de colinde în aer liber organizat de PSD Hunedoara.

Redăm din raportul de monitorizare :

„VOICE OFF : ...Colindătorii şi-au început deja urările în municipiul Orăştie, mai mult un spectacol de colinde în aer liber organizat de PSD Hunedoara, a constituit cel mai bun prilej pentru a-i scoate pe oameni din case ieri seară , în ciuda temperaturilor scăzute de afară. Numai că spectacolul a avut un scop bine stabilit acela de a strânge cât mai mullţi alegători în centrul oraşului astfel încât la apariţia lui M. Geoană numărul aşa-zişilor susţinători prezenţi să fie unul considerabil.”
(...)
„VOICE OFF : .....De pe scena spectacolului nu au lipsit discursurile politice ale social -democraţilor şi liberalilor hunedoreni. În loc să-şi prezinte programul electoral, M. Geoană a prezentat agenda electorală a contracandidatului său T. Băsescu.
MIRCEA GEOANĂ : ...A sosit domnul Băsescu azi în Gorj, în Valea Jiului, în partea de dincolo din Valea Jiului de aici din judeţul Hunedoara.... şi, de fapt, a fost acolo însoţit de acea trupă nefericită de căpuşe portocalii ... în frunte cu Manţog şi cu Videanu, care îşi bat joc de minerii din Valea Jiului ....şi care reprezintă cea mai perversă maşină de sifonat bani publici din România...”

În cadrul acestei ştiri au fost prezentate şi intervenţii directe ale susţinătorilor d-lui Mircea Geoană, respectiv ale domnilor Florin Cazacu, preşedinte al organizatiei PSD Hunedeoara şi Mircea Muntean, preşedinte al organizaţiei PNL Hunedoara.

Cea de-a doua ştire, având titlul „BĂSESCU : NIMENI NU ÎNCHIDE MINELE - ŞEFUL STATULUI S-A ÎNTÂLNIT CU MINERII DIN VALEA JIULUI”, a conţinut un discurs al preşedintelui Traian Băsescu despre programele guvernamentale privind creşterea producţiei de cărbune.

Redăm din raportul de monitorizare :

„VOICE OFF : ...Minele nu vor fi închise, iar programele guvernamentale prevăd creşterea producţiei de cărbune , nu scăderea ei, asta a afirmat şeful statului T. Băsescu la sfârşitul săptămânii trecute, când s-a întălnit cu minerii din Valea Jiului...
TRAIAN BĂSESCU :... dragii mei, eu vă asigur că în programele guvernamentale nu este scăderea producţiei de cărbune ci creşterea producţiei de cărbune... şi din acest punct de vedere vreau să fiţi liniştiţi şi convinşi că nimeni nu închide minele....... mai mult decât atât, de anul viitor, probabil, pentru prima dată în ultimii 15 ani, se va lansa o politică de angajare de tineri în minerit...”.
(...)
„TRAIAN BĂSESCU :... Guvernul Boc intenţionează organizarea a două companii mari de producere energie electrică . În momentul de faţă, separarea energiei hidro de cea de termocentrale face ca foarte mulţi băieţi deştepţi să cumpere energia de la hidro şi s-o vândă la preţ de termocentrală . Ceea ce eu vă promit că se va face este crearea a două companii care să aibă în interiorul lor fiecare dintre ele în mod echilibrat şi producţie pe hidro şi producţie pe termo...”.

Ştirea intitulată „ŢĂRĂNIŞTII ÎL SUSŢIN PE GEOANĂ - PNŢCD NU CREDE ÎN GEOANĂ DAR NU-L MAI VREA PE BĂSESCU” a conţinut informaţia privind susţinerea candidatului Mircea Geoană de către Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat.

VOICE OFF : ...Ţărăniştii hunedoreni şi timişoreni , aripa Radu SÂRBU îl susţin pe social -democratul M.GEOANĂ în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale........
Reper selecţie : 00:00:51 video_6
RADU SÂRBU (preşedinte PNŢCD) : ...hotărârea noastră este să votăm împotriva lui Băsescu , este o deosebire, noi nu am fost niciodată adepţii unor politici reactive , nu am vrut şi nu am făcut politică împotriva cuiva, aşa cum am urmărit interesul naţional am urmărit şi celelalte linii politiceşi am încercat să fim pentru ceva...”.

Analizând emisiunea respectivă, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat în mod flagrant dispoziţiile art. 8 din Decizia nr. 853/2009, dispoziţii potrivit cărora cu 24 de ore înainte de ziua votării sunt interzise difuzarea oricăror mesaje cu conţinut electoral, precum şi invitarea sau prezentarea în programe a candidaţilor.

În condiţiile în care campania electorală pentru alegerea Preşedintelui României se încheiase în data de 05 decembrie 2009 la ora 7.00 şi având în vedere dispoziţiile invocate, membrii Consiliului au apreciat că radiodifuzorul a difuzat informaţii cu caracter vădit electoral, după după încheierea campaniei electorale.

Având în vedere că radiodifuzorul a mai fost sancţionat cu somaţie publică pentru încălcarea dispoziţiilor referitoare la desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerea în funcţia de Preşedinte al României, membrii Consiliului au propus amendarea S.C. AXA MEDIA S.R.L. cu suma de 5.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul dispoziţiilor art. 14 alin. (1) din Decizia CNA nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. AXA MEDIA S.R.L., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 114.7/13.02.1996, decizia de autorizare nr. 306.1-2/17.02.2004, pentru postul de televiziune UNU TV, se sancţionează cu amendă în cuantum 5.000 lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 1 alin. (2) şi art. 8 din Decizia CNA nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.


Către,

S.C. AXA MEDIA S.R.L.
Piaţa Victoriei nr.2, Clădirea IPH, et. 2, camera 201,
Deva, Jud. Hunedoara
CUI R : 18136898

pentru postul de televiziune UNU TV

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 1045/06.12.2009 privind amendarea cu 5.000 de lei a radiodifuzorului S.C. AXA MEDIA S.R.L. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune UNU TV cu amendă în cuantum de 5.000 de lei, întrucât în cadrul emisiunii „Retrospectiva ştirilor”, din ziua de 05 decembrie 2009 a difuzat informaţii cu caracter vădit electoral, după încheierea campaniei electorale.

În condiţiile în care campania electorală pentru alegerea Preşedintelui României, pe posturile de radio şi televiziune, se încheiase în data de 05 decembrie 2009, la ora 07.00, o astfel de faptă contravine prevederilor art. 1 şi 8 din Decizia nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.