Decizia nr. 104 din 10.02.2009
10.02.2009
privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.,
BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1 Corp A4, etaj 2, camera 28, sector 1
pentru postul de televiziune REALITATEA TV din ALBA IULIA
Str. Revoluţiei nr. 23A, Alba Iulia, jud. Alba
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 10 februarie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţiile nr. 799, 802 şi 803 din 22.01.2009 şi raportul de monitorizare privind emisiunea « Ştirile locale », difuzată în data de 21 ianuarie 2009, de postul de televiziune REALITATEA TV din Alba Iulia, de la orele 18.15 şi 21.15.
Postul de televiziune REALITATEA TV din Alba Iulia aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 216.4/06.06.2000 şi decizia de reautorizare nr. 470.2/20.11.2008).
Membrii Consiliului au vizionat înregistrările şi au constatat că au fost încălcate prevederile art. 42 alin. (1), art. 32 alin. (1), art. 36 alin. (1) şi (2) şi art. 37 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate :
art. 42 : « (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine ».
art. 32 : « (1) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vieţii private. »
art. 36 : "(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale.
(2) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau reportaje audiovizuale privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.« art. 37 : »(1) Este interzisă difuzarea de imagini ale persoanei, filmate în propria locuinţă sau în orice alte locuri private, fără consimţământul acesteia.« Postul de televiziune REALITATEA TV din ALBA IULIA a difuzat, în data de 21 ianuarie 2009, emisiunea »Ştirile locale« , de la orele 18.15 şi 21.15. În cadrul acestora, a fost prezentată ştirea »PROFESORI DANSATORI".
Redăm din Informarea întocmită de Serviciul Inspecţie :
Prezentator :...”Doi profesori de la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia au fost filmaţi la o petrecere de absolvire în timp ce se dezbrăcau în faţa studentelor. Imaginile au fost postate pe cunoscutul site – youtube. Cei doi profesori implicaţi şi-au spus punctul de vedere, afirmând că în spatele postării imaginilor pe net sunt persoane care vor sa-i discrediteze.” În ecranul următor apar două cadre, unul în dreapta jos unde se derulează înregistrarea de pe site-ul „www.youtube.com” şi unul în stânga sus, cu imaginea blurată a profesorului de sport, unde acesta declară :
Profesorul de sport : "... eram în timpul unui dans, nu mai erau studenţi, ei absolviseră, şi ne-au invitat, încă o dată repet, spre dimineaţă s-a facut concurs, era un concurs, deci de aceea am căutat noi să fim cât mai nu ştiu ce, să arătăm, şi într-adevăr sub influenţa.. Dar dacă aş fi făcut vreo hărţuire sau să fac propuneri indecente sau să spun, atunci, spuneam domnule da, dar nu se poate, dar dimpotrivă repet, studenta care a dansat cu mine ea m-a ales ca partener…”
În ecranul următor apar iarăşi două cadre, unul în dreapta jos unde se derulează înregistrarea de pe „www.youtube.com” şi unul în stânga sus cu imaginea blurată a profesorului de informatică unde acesta declară :
Profesorul de informatică : « ... bine, este un gest regretabil, deci nu se bisează aşa ceva, dar este echivalentul cu, dacă aş fi organizat o excursie la mare cu studenţii în timpul anului, şi la mare nu puteam să stau în frac, deci era cam tot aşa, aproximativ, nu chiar, dar nu mă disculp, deci nu e un gest onorabil, dar nebisabil, dar era într-o petrecere privată, deci nu era în incinta universităţii, nu avea nimic de-a face cu procesul de învăţământ ... »
Consiliul a considerat că difuzarea unei ştiri, însoţită de imagini preluate de pe internet, de la un eveniment privat (respectiv o petrecere de absolvire, desfăşurată într-un local), fără a exista un interes public justificat, a fost de natură să afecteze dreptul la propria imagine a unor persoane.
Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat, fără a exista un interes public justificat, un drept fundamental al omului, respectiv dreptul la viaţă intimă, familială şi privată, garantat de art. 26 din Constituţia României, precum şi de normele legale din domeniul audiovizualului.
Astfel, în condiţiile în care Codul de reglementare a conţinutului audiovizual prevede, ca regulă, în sarcina radiodifuzorilor, obligaţia respectării vieţii private a persoanei, membrii Consiliului au constatat că ştirea în discuţie a fost difuzată cu încălcarea acestei obligaţii, cu atât mai mult cu cât, pentru această situaţie, nu erau aplicabile prevederile alin. (3) al art. 36. Potrivit acestor dispoziţii, de la regula prezentată anterior există, ca excepţii, situaţiile în care sunt întrunite cumulativ următoarele condiţii : a) existenţa unui interes public justificat ; b) existenţa unei legături semnificative şi clare între viaţa privată şi de familie şi interesul public justificat. Nefiind îndeplinite cumulativ aceste condiţii, în cauză nu se punea problema existenţei vreunei excepţii de natură să justifice difuzarea ştirii.
Încercarea radiodifuzorului de a transforma un fapt care avea un caracter strict privat, într-o ştire de interes public, a însemnat eludarea prevederilor din legislaţia audiovizuală care interzic în mod expres difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.
De asemenea, Consiliul a apreciat ca fiind grav faptul că radiodifuzorul a încălcat şi prevederile art. 37 alin. (1) din Codul audiovizualului, în sensul că a difuzat pe post interviul luat unuia dintre profesori, în condiţiile în care acesta acceptase să-şi exprime punctul de vedere cu privire la imaginile postate pe internet, cu condiţia ca înregistrarea să nu fie transmisă pe postul de televiziune. Or, radiodifuzorul nu a ţinut cont de opţiunea profesorului, care nu şi-a dat consimţământul pentru ca imaginile şi comentariile care au însoţit interviul să nu fie transmise pe postul local de televiziune din Alba Iulia.
Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu somaţie publică.
În conformitate cu dispoziţiile art. 162 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul de televiziune REALITATEA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit Deciziei CNA nr. 52/2003, S.C. REALITATEA MEDIA S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul REALITATEA TV din Alba Iulia cu somaţie publică, întrucât, în emisiunea »Ştirile locale", din 21 ianuarie 2009, a difuzat o ştire, însoţită de imagini preluate de pe internet, referitoare la o petrecere de absolvire de la o universitate din Alba Iulia, ştire care nu prezenta un interes public justificat şi care a fost de natură să afecteze dreptul la propria imagine a unor persoane.
Încercarea radiodifuzorului de a transforma un eveniment cu caracter privat, într-o ştire de interes public, a însemnat eludarea prevederilor din legislaţia audiovizuală care interzic în mod expres difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.
De asemenea, postul a încălcat şi prevederile art. 37 alin. (1) din Codul audiovizualului, în sensul că a difuzat pe post interviul luat unuia dintre profesori, în condiţiile în care acesta acceptase să-şi exprime punctul de vedere cu privire la imaginile postate pe internet, cu condiţia ca înregistrarea să nu fie transmisă pe postul de televiziune. Potrivit dispoziţiilor invocate, este interzisă difuzarea de imagini ale persoanei, filmate în propria locuinţă sau în orice alte locuri private, fără consimţământul acesteia."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.