Decizia nr. 1038 din 03.12.2009
03.12.2009

privind somarea S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L.,
cu sediul în Braşov, Str. Traian Grozăvescu nr. 8, Jud. Braşov
pentru postul de televiziune rtt
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 3 decembrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, cu privire la modul în care radiodifuzorii au reflectat în emisiunile cu caracter electoral, difuzate în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie 2009, activitatea de campanie electorală a candidaţilor înscrişi în turul 2 pentru alegerea Preşedintelui României.
Postul de televiziune rtt aparţine radiodifuzorului S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 071/09.12.1993 şi decizia de autorizare nr. 086.1/04.03.2003).
În urma analizării rapoartelor de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 26¹ alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pe cele ale art. Art. 1 alin. (2) şi art. 3 alin. (1) din Decizia 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi dispoziţiile art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Conform art. 26¹ alin. (1) din Legea audiovizualului, pentru încurajarea şi facilitarea exprimării pluraliste a curentelor de opinie, radiodifuzorii au obligaţia de a reflecta campaniile electorale în mod echitabil, echilibrat şi imparţial.
Art. 1 alin. (2) din Decizia nr. 853/2009, prevede :
Campania electorală prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale se desfăşoară în condiţiile stabilite de Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, adoptat prin Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 187/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale prezentei decizii.
Art. 3 alin. (1) prevede că :
(1) Radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii :
a) echitate – toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului ;
b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale candidaţilor ;
c) imparţialitate - tratarea tuturor candidaţilor în mod obiectiv şi echidistant.
Conform dispoziţiilor art. 71 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului :
(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ;
Potrivit raportului de monitorizare, în perioada 27 noiembrie -1 decembrie 2009, în cadrul emisiunilor de dezbateri electorale difuzate de postul rtt, candidatul Traian Băsescu a beneficiat de 6 ore, 4 minute şi 34 de secunde, reprezentând 83,89% din timpul alocat acestui gen de emisiuni, în timp ce candidatul Mircea Geoană a beneficiat de o oră şi 10 minute, reprezentând 16,11% din timpul total al emisiunilor de dezbatere.
Consiliul apreciază că o astfel de abordare a emisiunilor de dezbatere electorală, în care timpul afectat fiecăruia dintre cei doi candidaţi nu a fost unul egal sau echilibrat, diferenţa fiind una semnificativă, a fost de natură a afecta reflectarea campaniei electorale a candidaţilor care participă în turul 2 al alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României.
În ceea ce priveşte emisiunile de promovare electorală, s-a constatat că, potrivit raportului de monitorizare, de acest tip de emisiune elctorală a beneficiat numai candidatul Traian Băsescu, căruia i-au fost alocate 4 ore, 7 minute şi 35 de secunde.
Faţă de aceste aspecte, Consiliul a constatat că, în perioada monitorizată, radiodifuzorul nu a asigurat, în cadrul emisiunilor de dezbatere difuzate, reflectarea desfăşurării campaniei electorale cu respectarea principiilor echităţii, echilibrului şi imparţialităţii reglementate de art. 3 din Decizia CNA nr. 853/2009.
Potrivit acestor dispoziţii, toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului, în condiţiile unei prezentări echilibrate şi echitabile.
Articolul 2 alin. (1) din Decizia nr. 853/2009, prevede că accesul la serviciile publice şi private de radio şi televiziune este egal şi gratuit, pentru toţi candidaţii la alegerea Preşedintelui României. Or, principiul accesului egal dă dreptul tuturor candidaţilor să beneficieze de o prezentare echilibrată şi de posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului.
De asemenea, conform dispoziţiilor art. 26¹ din Legea audiovizualului, radiodifuzorul are obligaţia de a reflecta campania electorală în mod echitabil, echilibrat şi imparţial, pentru a încuraja şi facilita exprimarea pluralistă a curentelor de opinie.
În aceeaşi şedinţă, Consiliul a analizat şi raportul de monitorizare întocmit în baza reclamaţiei înregistrate sub nr. 17064/25.11.2009 cu privire la emisiunea „Unda de şoc”, difuzată de postul rtt în data de 24 noiembrie 2009 în intervalul orar 18.30-19.00 şi reluată în aceeaşi, în intervalele 20.30-21.00 şi 22.30 – 23.00.
La emisiunea moderată de domnul Mihai Berariu a participat, în calitate de invitat, domnul Radu Jica, consilier local al municipiului Braşov. Pe ecran, în partea de jos a acestuia, a fost afişată tema emisiunii : ”Nu cred că liberalii vor vota cu Geoană”. Subiectele abordate în cadrul emisiunii au privit, în esenţă, turul I al alegerilor prezidenţiale şi înţelegerea dintre PNL şi PSD pentru spijinirea lui Mircea Geoană în turul II (Cine este în spatele lui Crin Antonescu ?, Cine sunt adevăraţii liberali la PNL Braşov ?, Candidatul Mircea Geoană şi cine este în spatele lui Mircea Geoană ? Caracterizare a PSD şi a lui Mircea Geoană, A existat sau nu un pact între PSD şi PNL pentru a intra în turul II, Mircea Geoană, Cu vine vor vota în turul II, adevăraţii liberali şi unde se vor duce voturile celor care au votat cu liberalii la Braşov).
Pe parcursul emisiunii, atât invitatul, cât şi moderatorul acesteia au făcut o serie de afirmaţii şi critici la adresa unor oameni politici din PSD şi PNL, poziţiile exprimate de invitat lăsând impresia că acesta vorbeşte în calitate de reprezentant PNL, fără a se preciza însă că şi-a pierdut această calitate, fiind exclus din partid.
Redăm, spre exemplificare, fragmente din raportul de monitorizare :
Radu Jica : „...Voturile se vor oferi pe tavă lui Geoană !...Este Greu de spus ! Sunt anumite personaje , pentru că nu pot să le spun personalităţi din anumite judeţe, chiar şi Braşovul, care sunt în spatele lui Crin Antonescu. Crin Antonescu ca şi persoană este în regulă ! Are anumite principii şi, mă rog, a încercat să le impună ! Însă din momentul ăsta lucrează altcineva pentru el !”
Mihai Berariu : „...A fost destul de umflată mingea Crin Antonescu, acuma sincer nu sunt ziarist de ieri, nu mă păcălesc băieţii cum vor ei ! E un parlamentar remarcat prin absenţe destule de la şedinţe ! ...Considerat cam leneş aşa ! Cei drept este o personalitate puternică ! Nu neg acest lucru ! Din punctul meu de vedere... a greşit foarte mult ! După ce ales preşedinte al PNL, a avut 2-3 luni în care nu s-a mai auzit nimic de el, a intrat într-un con de umbră ! Poate că dacă atunci ar fi jucat mai bine, ar fi fost el în turul II !
Radu Jica : „Da aşa e ! Deşi m-a surprins un pic , pentru că el trebuia să intre în turul II, pentru asta se bătea ! Nu se bătea pentru 20 % din voturi ! Iar dacă vrei să intri în turul II şi şti clar care îţi e adversarul...Mircea Geoană, atunci te baţi cu Mircea Geoană !...De asta spun că o oarecare înţelegere spun că a existat, între cei doi, şi poate nu neapărat între cei doi, că Mircea Geoană, e destul de greu să vorbească, el singur şi să nu fie influenţat ! Şi se pare că a existat o înţelegere, ca Mircea Geoană să intre în turul II şi să fie susţinut de PNL !”
Mihai Berariu : „Adică la un moment dat tabăra liberală, intră într-un fel de non-combat ? Aşa mai elegant dar nu aşa pe faţă !”
Radu Jica : „Atâta timp cât nu îl ataci pe Mircea Geoană, în campanie ci doar în ultimele două zile de campanie, ceva e suspect ! Când şti că el e adversarul tău principal pentru turul II !”
Mihai Berariu :„Şi la confruntare a venit o ţâră cam nepregătit !...”
.........
Mihai Berariu : „Asta voiam eu să vă întreb , domnule Jica, liderii PNL la nivelul judeţului, la nivelul municipiului Braşov, reprezintă de fapt liberalismul ? Ar merita ca electoratul liberal din Braşov, să urmeze sfatul...”
Radu Jica : „Cu mici excepţii, în momentul de faţă nu ! Categoric ! Nici nu se pune problema ! Adică oricând sunt dispus să sa stau de vorbă într-o emisiune cu cineva care susţine , din actuala conducere a PNL, care susţine că e liberal ! Şi care are şi dovezi în sensul ăsta !”
(...)
Analizând emisiunea, membrii Consiliului au constatat că difuzarea acesteia s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 71 alin. 1 lit. a) din Codul Audiovizualului, referitoare la asigurarea echilibrului informaţiei, imparţialităţii şi a favorizării liberei formări a opiniilor.
Astfel, faţă de modul în care s-a desfăşurat emisiunea, Consiliul a apreciat că era necesar ca la dezbatere, în care se discuta un subiect de interes general şi în cadrul căreia s-au adus critici la adresa unor partide sau oameni politici, pentru asigurarea unei pluralităţi de opinii şi puncte de vedere, era necesar să fie invitaţi sau să li se dea posibilitatea să se exprime şi persoanelor sau reprezentanţilor partidelor aduse în discuţie.
Or, o astfel de abordare, unilaterală, partizană, a fost de natură a influenţa percepţia publicului asupra calităţii în care invitatul emisiunii s-a exprimat în emisiuni şi a afectat posibilitatea publicului de a-şi forma în mod liber o opinie, în condiţiile în care opiniile invitatului şi ale moderatorului au fost preponderent negative.
Potivit reglementărilor în vigoare, în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte principiile
asigurării imparţialităţii, echilibrului şi favorizării liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.
De asemenea, în aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului au luat în discuţie şi raportul cu privire la difuzarea, de către postul de televiziune rtt, în data de 25 noiembrie 2009, în intervalul 17.30-17.54, a emisiunii de promovare electorală „Alege Preşedintele”. Conform raportului, pe durata difuzării materialului electoral, pe ecran au fost afişate textele „promovare electorală” şi „Traian Băsescu, candidat la preşedenţia României susţinut de PD-L”.
Membrii Consiliului au constatat că emisiunea a fost difuzată cu încălcarea dispoziţiilor art. 1 alin. (2) din Decizia 853/2009, respectiv, în afara cadrului legal privind campania electorală, întrucât la data de 25 noiembrie nu începuse în mod oficial campania electorală pentru turul II al alegerilor. Or, potrivit Legii 370/2004, campania electorală începe numai după validarea oficială a rezultatelor turului I de către Curtea Constituţională şi după comunicarea oficială a acestora.
În temeiul dispoziţiilor art. 14 alin. (1) din Decizia CNA nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României, ale art. 162 alin. (2) din Decizia 187/2006 şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. Radioteleviziunea Transilvania S.R.L pentru postul de televiziune rtt.
Potrivit dspoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, S.C. Radioteleviziunea Transilvania S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune rtt cu somaţie publică, întrucât în cadrul emisiunilor cu caracter electoral, difuzate în perioada 27 noiembrie - 1 decembrie 2009, nu a asigurat o prezentare echitabilă, echilibrată şi imparţială a campaniei electorale desfăşurate de candidaţii la funcţia de Preşedinte al României.
O altă încălcare a cadrului legal privind campania electorală, a constat în difuzarea unei emisiuni de promovare electorală în data de 25 noiembrie, dată la care nu începuse în mod oficial campania electorală pentru turul II al alegerilor.
Membrii Consiliului au mai constatat, de asemenea, că în emisiunea „Unda de şoc”, din data de 24 noiembrie 2009, la adresa unor persoane au fost aduse acuzaţii de natură morală, postul neasigurând echilibrul şi imparţialitatea, prin punerea la dispoziţia publicului şi a punctului de vedere al celor acuzaţi.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.