Decizia nr. 1036 din 19.11.2008

19.11.2008


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. TV SAT 2002 S.R.L.
cu sediul în RÂMNICU SĂRAT, str. Costieni, bl. 8, et. 10, ap. 42,
jud. Buzău

pentru postul TV SAT 2002

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 19 noiembrie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiei înregistrate la CNA sub nr. 16896/17.11.2008, cu privire la emisiunea de dezbatere „Electoral 100%”, difuzată în ziua de 13 noiembrie 2008, de postul TV SAT 2002 din Râmnicu Sărat, jud. Buzău.

Postul de televiziune TV SAT 2002 din Râmnicu Sărat, jud. Buzău, aparţine radiodifuzorului S.C. TV SAT 2002 S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV-C 068/11.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 612.0/16.03.2004).

În urma analizării raportului menţionat, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 13 alin. 1) lit. a) şi e) din Decizia nr. 792/2008 privind reguli de desfăşurare a campaniei pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale.

Potrivit dispoziţiilor invocate, realizatorii şi moderatorii dezbaterilor electorale au obligaţia de a fi imparţiali şi să intervină atunci când invitaţii încalcă, prin comportament sau exprimare, regulile prevăzute la art. 12 alin. (1).

În fapt, în ziua de 13 noiembrie 2008, începând cu ora 19.00, postul TV SAT 2002 a difuzat emisiunea de dezbatere electorală „Electoral 100 %”.

Invitaţii emisiunii au fost d-na Cecilia Manolescu – candidat PD-L pentru Camera Deputaţilor şi domnii Ovidiu Anghel – candidat PD-L pentru Senat, Gigi Manole de la „Realitatea economică” şi Călin Gheţu de la postul TV Buzău, care a fost prezent în partea a doua a emisiunii.

În timpul emisiunii, răspunzând la întrebarea unui telespectator, candidatul Ovidiu Anghel a adus acuzaţii la adresa contracandidatului său dl. Ion Vasile din partea alianţei PSD+PC pentru Senat, care nu a fost prezent în emisiune.

Redăm din raportul de monitorizare :

Moderator : „Domnu’Anghel ?”

Ovidiu Anghel : „... Al doilea răspuns este că, tot câştigând încrederea oamenilor, vreau să nu se mai repete evenimentul de la Nehoiu ..., şi-aici revin la ceea ce discutam mai devreme, ..., unde un oraş mic a fost distrus prin falimentarea unei fabrici. Dacă v-aduceţi aminte ... celebrul Omar Hayssam, şi-aici mă leg de primul-secretar la care se referea antevorbitorul meu, ..., este vorba de Ion Vasile, foarte bine cunoscut prieten al teroristului Omar Hayssam, care, după părerea mea, împreună au distrus soarta şi destinul unui oraş falimentând acea întreprindere, lăsând pe drumuri 5000 de oameni şi o întreagă vale a Nehoiului. Eu mi-aş dori ca acest lucru să nu se întâmple şi cu municipiul Râmnicu Sărat, să intre pe mâinile unui senator care-l va falimenta..., ...şi eu cred că râmnicenii vor pune în balanţă : să repetăm eşecul, ce i s-a întâmplat oraşului Nehoiu, sau să mergem cu un om tânăr, de perspectivă, care vrea să facă ceva pentru această comunitate.”

Moderator : „Eu o să vă propun să luăm şi o scurtă pauză de publicitate. Revenim imediat.”

Analizând raportul menţionat şi vizionând înregistrarea emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radifuzorul a încălcat normele cu privire la obligaţia moderatorului de a fi imparţial, întrucât în timpul emisiunii „Electoral 100%”, acesta nu a avut nicio reacţie din care să rezulte că dezaprobă atitudinea invitatului său, candidat la alegerile parlamentare, care a adus acuzaţii nedovedite la adresa unui contracandidat, care nu era prezent în emisiune pentru a se apăra.

Prin lipsa de reacţie a moderatorului, publicul nu a beneficiat de o informare corectă, astfel încât să-şi poată forma liber propria opinie, fiind exprimat numai punctul de vedere al invitatului prezent, fapt ce a condus la încălcarea dispoziţiilor art. 13 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 792/2008 privind principiile şi regulile de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au constatat că lipsa de atitudine a moderatorului faţă de acuzele aduse unei persoane, a încurajat desfăşurarea emisiunii în afara cadrului legal.

Pentru aceste considerente, în conformitate cu dispoziţiile art. 20 din Decizia CNA nr. 792/2008 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TV SAT 2002 S.R.L., pentru postul de televiziune TV SAT 2002 din Râmnicu Sărat, jud. Buzău şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, următorul text :

,,Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TV SAT 2002 cu somaţie publică, întrucât, pe parcursul emisiunii de dezbatere “Electoral 100%”, difuzată în data de 13 noiembrie 2008, moderatorul acesteia nu a avut nicio reacţie prin care să stopeze acuzaţiile aduse de un invitat, candidat la alegerile parlamentare, la adresa unui contracandidat care nu era prezent în emisiune pentru a se apăra.

Potrivit prevederilor art. 13 din Decizia privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale, realizatorii şi moderatorii emisiunilor de dezbateri electorale au obligaţia de a fi imparţiali.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.