Decizia nr. 1034 din 18.11.2008

18.11.2008


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ABC PLUS MEDIA S.A.,
pentru postul de televiziune NAŢIONAL TV

S.C. ABC PLUS MEDIA S.A.
Str. Teatrului nr. 1-2
ORADEA Jud. Bihor

pentru postul de televiziune NAŢIONAL TV
Str. Fabricii nr. 46, sector 6
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 18 noiembrie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare cu privire la modul în care a fost prezentată tragedia de la mina Petrila, în cadrul emisiunilor informative difuzate de postul Naţional TV, în ziua de 16 noiembrie 2008.

Postul NAŢIONAL TV aparţine radiodifuzorului S.C. ABC PLUS MEDIA S.A. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 33/11.07.2001 şi decizia de autorizare nr. 524.0/08.09.2003).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunilor informative menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SC ABC Plus Media SA a încălcat prevederile art. 27 alin. (2), ale art. 43 alin. (1) şi ale art. 44 din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 27 alin. (2) din decizia invocată, avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie ; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.

La art. 43 alin. (1) din aceeaşi decizie se prevede :

,,Alin. (1) – Radiodifuzorii nu pot difuza :

a) imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia ;

b) imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei ;

c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane.’’

Conform dispoziţiilor art. 44 din Codul audiovizualului :

,, Alin. (1) – Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.

Alin. (2) – În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, radiodifuzorii au obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată.’’

În fapt, în ziua de 16 noiembrie 2008, în cadrul emisiunii informative ,,Ştiri’’, de la ora 18.30, postul Naţional a difuzat ştirea referitoare la tragicul accident ce a avut loc la mina Petrila.

În acest context, au fost transmise reportaje filmate la mina Petrila, la Spitalul de Arşi şi la Spitalul Floreasca din Bucureşti. În cadrul reportajelor a fost prezentat un interviu cu unul dintre minerii supravieţuitori, rănit şi spitalizat, care a relatat despre dramaticul accident din mină, imagini cu minerii răniţi transportaţi de echipajele de salvare pe targă, moment în care a fost surprins chipul unuia dintre răniţi, imagini cu rudele minerilor în timp ce plângeau.

Toate aceste imagini au fost difuzate, în mod repetat şi insistent, pe parcursul ediţiei informative, din ziua de 16 noiembrie, fapt de natură să accentueze drama familiilor acestora şi să genereze un impact emoţional negativ asupra telespectatorilor.

Membrii Consiliului au constatat că, pe timpul transmisiei reportajului având ca temă ştirea despre accidentul de la Petrila, radiodifuzorul nu a avertizat, în prealabil, publicul cu privire la faptul că imaginile cu minerii accidentaţi la mina Petrila, ce urmau să fie difuzate, vor avea un impact emoţional negativ.

Acest fapt contravine prevederilor art. 27 alin. (2) din Codul audiovizualului, potrivit cărora, avertizarea verbală a publicului este obligatorie, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ.

Totodată, membrii Consiliului au constatat că postul Naţional TV a difuzat în mod nejustificat imagini ale victimelor accidentului minier de la Petrila, precum şi cu rudele acestora aflate în momente de grea suferinţă legate de acest eveniment, fapt ce contravine prevederilor art. 43 şi 44 din Codul audiovizualului.

Potrivit acestor dispoziţii, radiodifuzorii nu pot difuza imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă şi nici imagini care scot în evidenţă traumele unei persoane.

Pentru toate aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ABC CLAS MEDIA S.A. pentru postul de televiziune NAŢIONAL TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C. ABC Clas Media SRL pentru postul de televiziune Naţional TV are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul NAŢIONAL TV cu somaţie publică, întrucât în cadrul ediţiei informative, difuzate în ziua de 16 noiembrie 2008, de la ora 18.30, ştirile referitoare la tragedia de la mina Petrila, ilustrate cu imagini ale victimelor şi ale rudelor acestora, aflate în momente de grea suferinţă, au fost difuzate fără ca publicul să fie avertizat verbal cu privire la impactul emoţional negativ al acestor imagini, fapt ce contravine prevederilor art. 27 din Codul audiovizualului.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că postul Naţional TV a difuzat ştirile menţionate fără a respecta dreptul la intimitate în momente dificile al rudelor victimelor accidentului minier, încălcând totodată şi obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată, fapte ce contravin prevederilor art. 43 şi 44 din Codul audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.