Decizia nr. 1031 din 18.11.2008

18.11.2008


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. CLAS MEDIA S.R.L.,
pentru postul de televiziune N24

S.C. CLAS MEDIA S.R.L.
Str. Teatrului nr. 1-2,
ORADEA Judeţul Bihor

pentru postul de televiziune N24
Str. Fabricii nr. 46 B, sector 6
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 18 noiembrie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare cu privire la modul în care a fost prezentată tragedia de la mina Petrila, în cadrul emisiunilor informative difuzate de postul N24, în zilele de 16 şi 17 noiembrie 2008.

Postul de televiziune N24 aparţine radiodifuzorului S.C. CLAS MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr S-TV 52/22.07.2003 şi decizia de autorizare nr. 719.0/01.09.2004).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunilor informative menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul SC Clas Media SRL a încălcat prevederile art. 27 alin. (2), ale art. 43 alin. (1) şi ale art. 44 din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 27 alin. (2) din decizia invocată, avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie ; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.

La art. 43 alin. (1) din aceeaşi decizie se prevede :

,,Alin. (1) – Radiodifuzorii nu pot difuza :

a) imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia ;

b) imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei ;

c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane.’’

Conform dispoziţiilor art. 44 din Codul audiovizualului :

,, Alin. (1) – Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.

Alin. (2) – În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, radiodifuzorii au obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată.’’

În fapt, în ziua de 16 noiembrie 2008, în cadrul emisiunilor informative, postul N24 a difuzat mai multe ştiri referitoare la tragicul accident ce a avut loc la mina Petrila.

În acest context, au fost transmise reportaje filmate la mina Petrila, la Spitalul de Arşi, la Spitalul Floreasca din Bucureşti. În cadrul acestor reportaje au fost prezentate interviuri şi imagini cu unii dintre minerii supravieţuitori ai accidentului din mină, internaţi în spital, care au relatat despre cele întâmplate.

De asemenea, în mod repetat şi insistent au fost difuzate imagini cu minerii răniţi şi transportaţi de echipajele de salvare, fie la Spitalul de Arşi, fie la Spitalul Floreasca din Bucureşti, imagini în care a fost surprins chipul unuia dintre mineri în timp ce era transportat pe targă de către corpul medical de specialitate.

Subiectul despre accidentul de la mina Petrila a fost prezentat şi în cadrul ediţiilor informative difuzate în cursul zilei de 17.11.2008. Astfel, în cadrul reportajului cu titlul ,,Se roagă pentru cei dragi’’, postul N24 a difuzat imagini dramatice, filmate la o capelă unde se afla depusă una dintre victimele decedate ale accidentului minier, imagini cu rudele şi cunoştinţele acesteia, marcate de suferinţa celor întâmplate.

Toate aceste imagini au fost difuzate, în mod repetat şi insistent, pe parcursul ediţiilor informative din zilele de 16 şi 17 noiembrie, fapt de natură să accentueze drama familiilor acestora şi să genereze un impact emoţional negativ asupra telespectatorilor.

Membrii Consiliului au constatat că, la difuzarea reportajelor şi ştirilor, având ca temă ştirea despre accidentul de la Petrila, radiodifuzorul nu a avertizat, în prealabil, publicul cu privire la faptul că imaginile, ce urmau să fie difuzate, vor avea un impact emoţional negativ.

Acest fapt contravine prevederilor art. 27 alin. (2) din Codul audiovizualului, potrivit cărora, avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie.

Totodată, membrii Consiliului au constatat că postul N24 a difuzat în mod nejustificat imagini ale victimelor accidentului minier de la Petrila, precum şi cu rudele acestora aflate în momente de grea suferinţă, fapt ce contravine prevederilor art. 43 şi 44 din Codul audiovizualului. Potrivit acestor dispoziţii, radiodifuzorii nu pot difuza imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă şi nici imagini care scot în evidenţă traumele unei persoane.

Pentru toate aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. CLAS MEDIA S.R.L. pentru postul de televiziune N24 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei C.N.A nr. 52/2003, radiodifuzorul S.C. Clas Media SRL pentru postul de televiziune N24 are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul N24 cu somaţie publică, întrucât în cadrul emisiunilor informative transmise în zilele de 16 şi 17 noiembrie 2008, ştirile referitoare la tragedia de la mina Petrila, ilustrate permanent cu imagini ale victimelor şi ale rudelor acestora, aflate în momente de grea suferinţă, au fost difuzate în mod repetat, fără ca publicul să fie avertizat verbal cu privire la impactul emoţional negativ al acestor imagini, fapt ce contravine prevederilor art. 27 din Codul audiovizualului.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că postul N24 a difuzat ştirile menţionate fără a respecta dreptul la intimitate în momente dificile al rudelor victimelor accidentului minier, încălcând totodată şi obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată, fapte ce contravin prevederilor art. 43 şi 44 din Codul audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.