Decizia nr. 1027 din 18.11.2008

18.11.2008


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. TV ANTENA 1 S.A.,
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
CUI R 1599030

pentru postul de televiziune ANTENA 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 18 noiembrie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la modul în care a fost prezentată tragedia de la mina Petrila, în emisiunea “Observator”, ediţia din 16 noiembrie 2008, difuzată de postul ANTENA 1.

Postul de televiziune ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025/14.06.1994).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 27 alin. (2), ale art. 43 alin. (1) şi ale art. 44 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit prevederilor invocate :

  • art. 27 alin. (2) : “Avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie ; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă” ;
  • art. 43 alin. (1) : “Radiodifuzorii nu pot difuza :

a) imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia ;

b) imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei ;

c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane.”

  • art. 44 alin. (1) – “Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire ;”
  • alin. (2) – “În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, radiodifuzorii au obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată.”

În fapt, postul de televiziune ANTENA 1 a difuzat în ziua de 16 noiembrie 2008, începând cu ora 19.00, o ediţie a emisiunii informative “Observator”, prezentată de Gabriela Vrânceanu Firea.

În cadrul acestei emisiuni, postul ANTENA 1 a difuzat un material referitor la tragedia petrecută la mina Petrila, unde a avut loc o explozie în subteran, în urma căreia au murit 12 mineri. Nu a fost precizată avertizarea în legătură cu imaginile ce urmau să se difuzeze.

Redăm din raportul de monitorizare :

Gabriela Vrânceanu Firea : Vedeţi acum, imagini de la Petrila, un infern în care 12 mineri şi-au pierdut viaţa, în 2 explozii care au cutremurat lumea. Patru dintre ei au murit, în timp ce încercau să ajungă la colegii lor, îngropaţi la 1 km în adâncuri.

Au fost difuzate imagini cu minerii care transportau trupurile colegilor pe tărgi, spre salvări.

Voce din off : Silviu a intrat ieri de dimineaţă în mină. A intrat în locul celui mai bun prieten al său, care i-a urat „noroc bun”. În urmă cu 10 ani, fratele geamăn a lui Silviu, a murit în mină, în urma unei explozii.(poză cu faţa victimei-00:49)

A fost difuzat un interviu cu mama unui miner decedat, precum şi poza de la nunta acestuia.

Ştirea a continuat cu un reportaj de la Spitalul din Petroşani, în care unul dintre supravieţuitori a dat un interviu în legătură cu tragedia petrecută în mină, la momentul exploziei.

Pe ecran au fost derulate imagini cu minerii care transportau supravieţuitorii spre salvări.

Au fost difuzate şi imagini de la Spitalul de Arşi din Bucureşti, imagini cu transportul unui rănit pe targă.

Vizionând înregistrarea emisiunii “Observator”, ediţia din 16 noiembrie 2008, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat dispoziţiile din Codul audiovizualului, întrucât în cadrul emisiunii “Observator” transmisă în ziua de 16 noiembrie 2008, ştirile referitoare la tragedia de la mina Petrila, ilustrate permanent cu imagini ale victimelor şi ale rudelor acestora, aflate în momente de grea suferinţă, au fost difuzate, fără ca publicul să fie avertizat verbal cu privire la impactul emoţional negativ al acestor imagini.

Potrivit normelor din Codul audiovizualului, avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că postul Antena 1 a difuzat ştirile menţionate fără a respecta dreptul la intimitate în momente dificile al rudelor victimelor accidentului minier, încălcând totodată şi obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată, fapte ce contravin prevederilor art. 43 şi 44 din Codul audiovizualului.

Conform acestor dispoziţii, radiodifuzorii nu pot difuza imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă şi nici imagini care scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane, iar în cazul situaţiilor de suferinţă umană, radidofuzorii au obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din acelaşi act normativ, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit Deciziei CNA nr. 52/2003 radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 1 cu somaţie publică, întrucât în cadrul emisiunii informative “Observator”, transmisă în ziua 16 noiembrie 2008, ştirile referitoare la tragedia de la mina Petrila, ilustrate permanent cu imagini ale victimelor şi ale rudelor acestora, aflate în momente de grea suferinţă, au fost difuzate fără ca publicul să fie avertizat verbal cu privire la impactul emoţional negativ al acestor imagini, fapt ce contravine prevederilor art. 27 din Codul audiovizualului.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că postul Antena 1 a difuzat ştirile menţionate fără a respecta dreptul la intimitate în momente dificile al rudelor victimelor accidentului minier, încălcând totodată şi obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată, fapte ce contravin prevederilor art. 43 şi 44 din Codul audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.