Decizia nr. 1020 din 17.11.2008

17.11.2008


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 2.500 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.
cu sediul în Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 17 noiembrie 2008, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia monitorizare cu privire la emisiunea „Sinteza zilei”, ediţia difuzată de postul de televiziune ANTENA 3, în data de 11 noiembrie 2008.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la prevederile art. 30 alin. (6) din Constituţia României, art. 42 alin. (1) şi (4) şi art. 71 alin. (1) lit. a) şi b) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) Legii audiovizualului, prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Constituţia României prevede la articolul 30 alineatul (6), că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, prevede :

Art. 42

(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

(4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.

Art.71

(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :

a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ;

b) asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate ;

În fapt, emisiunea „Sinteza Zilei”, difuzată în data de 11 noiembrie 2008, de postul de televiziune Antena 3, a avut ca subiect de dezbatere şi analiză unele declaraţii făcute de Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, în cadrul emisiunii „Naşul”, difuzată de postul B1 TV, în data de 10 noiembrie 2008.

Analizând conţinutul emisiunii „Sinteza zilei”, membrii Consiliului au constatat că invitaţii acesteia, cu permisiunea şi susţinerea moderatorului, au făcut o serie de comentarii şi afirmaţii tendenţioase, de natură a prejudicia dreptul la propria imagine, şi demnitatea unor persoane.

Membrii Consiliului au reţinut că moderatorul emisiunii nu a avut nicio reacţie şi a fost total lipsit de atitudine atunci când invitaţii au făcut o serie de afirmaţii cu caracter injurios la adresa unor persoane de natură să aducă atingere onoarei sau reputaţiei acestora.

Redăm spre exemplificare :

Ion Cristoiu (vorbind despre şeful statului) : Nu-i nicio deosebire între dânsul şi fetele de la Indigo....
Valentin Stan : . Le spui aceste aberaţii anticonstituţionale care n-au nicio noimă.
Valentin Stan : Nu contează. Scoateţi-vă din cap că preşedintele dumneavoastră dă o ceapă degerată pe ce puneţi în urna de vot. Vă spune clar. Ce votaţi dumneavoastră acolo n-are nicio legătură cu cine va fi premier.
Valentin Stan : Aici şeful statului le-o trage polonez. Că el aşa ştie, că şeful statului român îi bagă pe-ăia prin tufişuri şi le cară la măciuci în spate.
Mircea Badea : Eu cred că dacă se trezeşte nasol în dimineaţa aia şi zice ce-a făcut mă ? Cine-I ăsta. Nu vreau. Eu o pun pe fata de la pagina 5 din Libertatea, că aşa vreau eu. Poate se trezeşte nasol în dimineaţa aia….
Ion Cristoiu : Se scoală din somn. Şi pleacă la Cotroceni. Pe drum, se schimbă de 10 ori viziunea politică asupra planetei în funcţie de stopuri, de cum…
Mihai Gîdea : Nu stă la stopuri coloana.
Ion Cristoiu : N-are importanţă, Îl enervează. Şi pleacă de acasă pro American şi ajunge pro rus. La Cotroceni.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că moderatorul emisiunii nu şi-a respectat obligaţia de a păstra discuţiile într-un cadru decent, reverenţios, având în vedere expresiile folosite în cadrul emisiunii, uneori de el însuşi, ca în exemplele următoare :

Mihai Gâdea : Putem continua discuţia cu ziaristul acela jegos ?
(…)
Mihai Gâdea : Dar de ziaristul jegos tot n-aţi dat.
Ion Cristoiu : Întrebările erau de genul ăsta. Domnule preşedinte, nu-i aşa că Tăriceanu e un bou ?
Mircea Badea : Mai rău. Nu-i aşa că e un bou ? Şi el repede, muu !...
(…)
Mircea Badea : …Am zis atunci când Vadim a zis despre Gîdea că-i un beţiv,eu am zis că Vadim are puţa mică. Şi s-a supărat. Domnul Vadim rectific. Aveţi puţa mare. E în regulă ?

Unele comentarii ori interpretări (jurnalişti plătiţi - jurnaliştii sunt târfe de bordel) făcute în emisiune au avut un caracter denigrator şi au fost de natură a influenţa libera formare a opiniilor publicului, căruia, printre alte speculaţii, i s-a indus ideea că preşedintele nu va respecta legea, ori nu va ţine cont de părerea electoratului, în sensul că va desemna premier pe cine va dori, după nişte criterii personale.

Redăm spre exemplificare :

Mircea Badea : Preşedintele însă, domnul Traian Băsescu, eu n-am nicio îndoială că nu va avea nici un scrupul… să zicem că iese – am mai luat exemplul ăsta aseară - UDMR iese cu 95%. Democratic. Şi 5% PD-L ca să treacă pârleazul electoral. Deci eu n-am nicio îndoială că preşedintele nu va avea nicio greaţă să zică nu pun prim-ministru de la UDMR. Că nu vreau eu. Eu îl vreau pe... Stolojan. (…) Populaţia nu-şi alege premierul. El alege premierul. El, preşedintele. Populaţia îl alege pe el preşedinte şi el alege premierul. Îl doare-n cot şi de ce zice populaţia şi de ce zice majoritatea, pentru că-i prerogativa lui.
Ion Cristoiu : Şi nu ar mai trebui să facem alegeri. Ce rost are ?
Mircea Badea (rep.30.55) : Eu sunt convins că vom avea distracţie totală. Domnia sa nu va pune pe nimeni. Nici nu contează cine câştigă alegerile. Domnia sa va pune pe cine vrea el.
Valentin Stan : Dumneavoastră vi se pare domnul preşedinte foarte coerent în ceea ce-şi propune ?
Mircea Badea : Nu. Dar e hotărât.
Ion Cristoiu : Cât timp durează frecţia asta, bulibăşeala asta ? 60 de zile. Deci cam prin… până la dizolvarea Parlamentului trebuie să treacă… probabil că-l dizolvă pe 30 ianuarie, trece şi Sf. Ion, toate şi ne trezim că avem anticipate.
(…)
Valentin Stan : Da. Chestia cu Dăbuleniul e puţin mai interesantă. Ştiţi de ce ? Pentru că în cazul Dăbuleni, preşedintele jigneşte grav alegătorul român. Pentru că spune atenţie, Geoană nu candidează pentru premier, în sensul că el nu va ajunge premier. Toată lumea ştie că nu se alege pentru premier. Şi explică de ce, pentru că el candidează la Dăbuleni.
Mircea Badea : Iar Tăriceanu la Ciofliceni.
Valentin Stan : Exact. Este extrem de interesant. Voce Traian Băsescu : „Domnul Geoană candidează la Dăbuleni, nu la funcţia de premier în România”. Deci domnul Mircea Geoană candidează la Dăbuleni nu la funcţia de premier. Dragi alegători din Dăbuleni sau din Popreaca sau din nu ştiu…
Mircea Badea : Dar la Băicoi cine candidează ? Premier de Băicoi nu-i bun ?
Valentin Stan : Nu contează. Scoateţi-vă din cap că preşedintele dumneavoastră dă o ceapă degerată pe ce puneţi în urna de vot. Vă spune clar. Ce votaţi dumneavoastră acolo n-are nicio legătură cu cine va fi premier. Dar de ce ? Nu pentru că nu s-ar vota pentru premier, ci pentru simplul motiv că acel personaj care ar vrea să fie, mă rog, în virtutea voturilor şi a faptului că este şeful unui partid important din România, cel care ar dori să ajungă premier, candidează într-un colegiu de trei parale, la Dăbuleni sau mai ştiu eu unde…

Astfel, membrii Consiliului au apreciat că, sub aparenţa unei dezbateri, emisiunea a încălcat sistematic principiile referitoare la imparţialitate şi favorizarea liberei formări a opiniilor, deoarece, în fapt, punctele de vedere exprimate în cadrul acesteia converg către concluzii comune, şi că, deşi sunt mai multe „voci”, toate susţin aceleaşi idei.

Emisiunea nu a reprezentat o dezbatere, al cărei scop ar fi trebuit să fie exprimarea diferitelor opinii, ci un punct de vedere unitar, o opinie comună a participanţilor în emisiune. Nu a fost favorizată astfel libera formare a opiniilor, aşa cum prevăd normele audiovizuale şi nu a fost asigurată pluralitatea punctelor de vedere şi, totodată, imparţialitatea şi echilibrul, condiţii obligatorii ale comunicării audiovizuale.

Or, potrivit legii, radiodifuzorii au obligaţia de a reflecta în mod obiectiv, echilibrat şi nepărtinitor, printr-o pluralitate a punctelor de vedere situaţiile, faptele sau evenimentele, astfel încât publicul, având la dispoziţie argumente „pro” şi „contra” care susţin o dezbatere, să-şi poată forma liber opinia.

De asemenea, în nenumărate cauze, Curtea Europeană a precizat obligaţia ce revine jurnaliştilor de a relata cu bună credinţă, pe baza faptelor exacte, furnizând informaţii corecte şi precise şi respectând etica jurnalistică, statuând că garanţiile oferite jurnaliştilor de articolul 10 din Convenţie sunt supuse condiţiei ca aceştia să acţioneze cu bună credinţă, astfel încât să furnizeze informaţii exacte şi credibile, cu respectarea deontologiei jurnalistice.

Curtea a mai statuat, de asemenea, că este unanim acceptat că opiniile nu pot fi supuse criteriului adevărului, întrucât ele reprezintă păreri subiective, exprimate sub formă de comentarii sau de idei generale ori observaţii privind evenimente concrete, dar ele trebuie să fie oneste şi etice, să nu urmărească manipularea opiniei publice.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul consideră că libertatea de opinie ori de exprimare în cadrul oricărui program audiovizual trebuie exercitată ţinând seama şi de obligaţiile referitoare la obiectivitate şi imparţialitate, specifice comunicării audiovizuale, prin a căror respectare radiodifuzorii să asigure dreptul corelativ al publicului la informare corectă şi libera formare a opiniilor, precum şi demnitatea persoanei şi dreptul la propria imagine.

În aceste condiţii, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 2 500 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, modificată.

În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, coroborat cu cele ale art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005) pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS, se sancţionează cu amendă în cuantum de 2.500 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 42 alin. (1) şi (4) şi ale art. 71 alin. (1) lit. a) şi b) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,
S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1

pentru postul de televiziune ANTENA 3- NEWS & CURRENT AFFAIRS

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 1020/17.11.2008 privind amendarea cu 2 500 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu amendă în cuantum de 2500 lei întrucât, emisiunea „Sinteza zilei”, din data de 11 noiembrie 2008, care a avut ca subiect de dezbatere şi analiză unele declaraţii făcute de Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, în cadrul emisiunii „Naşul”, difuzată de postul B1 TV, în data de 10 noiembrie 2008, s-a desfăşurat cu încălcarea normelor audiovizuale referitoare la protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine.

Membrii Consiliului au constatat că moderatorul emisiunii a permis invitaţilor să utilizeze un limbaj injurios, fapt de natură a afecta reputaţia, onoarea şi integritatea unor persoane. De altfel, Constituţia României prevede la articolul 30 alineatul (6), că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

De asemenea, Consiliul a constatat că subiectul pus în dezbatere nu a beneficiat de un pluralism al punctelor de vedere care să permită telespectatorilor să-şi formeze o opinie corectă cu privire la problema pusă în discuţie.

Potrivit legii, radiodifuzorii au obligaţia de a reflecta în mod obiectiv, echilibrat şi nepărtinitor, printr-o pluralitate a punctelor de vedere situaţiile, faptele sau evenimentele, astfel încât publicul să-şi poată forma liber opinia.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.