Decizia nr. 1014 din 30.11.2009

30.11.2009


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 5.000 lei a S.C. REALITATEA MEDIA S.A.,
cu sediul în BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1 Corp A4, etaj 2, camera 28, sector 1 C.U.I. 14080700

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, corp A1 şi Nod A1-A2, corp C2, mezanin BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 30 noiembrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizareîn baza reclamaţiilor înregistrate sub nr. 17153, 17155, 17162, 17163 şi 17165 din 27.11.2009, cu privire la modul în care postul REALITATEA TV a respectat normele privind protecţia drepturilor copilului, conţinute de legislaţia din domeniul audiovizualului.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.2/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004).

Analizând raportul de monitorizare membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale art. 2, 3, 11 şi 27 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului, prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Conform codului Audiovizualului :

Art. 2- Ori de câte ori copilul este subiect al emisiunilor audiovizuale, radiodifuzorii au obligaţia să respecte principiul interesului superior al acestuia.

Art. 3- Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale.

Art. 11- Radiodifuzorii au obligaţia de a lua toate măsurile astfel încât copilul implicat, în orice mod, în emisiuni de radio sau de televiziune să nu fie expus nici unui risc fizic, psihic ori moral care ar putea decurge din realizarea respectivelor emisiuni.

Art. 27- (2) Avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie ; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.

În fapt, postul de televiziune Realitatea TV a difuzat în data de 26 noiembrie 2009, de la ora 21:13, emisiunea Ora de foc, moderată de Adrian Ursu şi Oana Stancu. Invitaţi în studio au fost : Roberta Anastase - PD-L, preşedintele Camerei Deputaţilor, Victor Ponta - PSD, jurnaliştii Doru Buşcu şi Robert Turcescu, doamna Zoe Petre, domnul Ovidiu Lipan Ţăndărică, domnul Soby Cseh, domnul Răzvan Theodorescu şi votanţi din turul 1 al alegerilor prezidenţiale, care îşi vor prezenta opţiunile pentru turul 2. Pe parcursul desfăşurării emisiunii, pe ecran au fost afişate următoarele titluri : Campanie murdară, Băsescu a uitat anticorupţia, Alegeri, ultimul asalt.

Emisiunea a început cu un comentariu al moderatorului Adrian Ursu, comentariu suprapus peste imagini în direct în care domnul Traian Băsescu este arătat părăsind sediul Realitatea TV, unde participase la o emisiune, fiind asaltat de jurnalişti. Subiectul discuţiilor, anunţat de moderator : declaraţiile domnului Traian Băsescu şi imaginile în care acesta pare că loveşte un copil.

Redăm din raportul de monitorizare :

Adrian Ursu : Suntem în direct la Ora de foc. L-aţi urmărit pe preşedintele Traian Băsescu părăsind sediul Realitatea TV după ce a participat la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu, Realitatea Zilei. Declaraţii interesante ale şefului statului făcute în această seară pe care le vom comenta împreună cu invitaţii de aici din studio şi incidentul de la Ploieşti din 2004, incidentul de la un miting înaintea alegerilor locale, se pare, în care preşedintele, pare, potrivit imaginilor difuzate de ziarul Gardianul că loveşte un copil aflat în asistenţă, care sunt, cred, aceste imagini parte a campaniei cu lovituri sub centură ce va urma în zilele rămase până la turul 2, fiindcă informaţiile arată că se pregătesc şi alte casete murdare de acelaşi tip.

Potrivit raportului de monitorizare, pe tot parcursul emisiunii, cu câteva mici excepţii, fie pe întreg ecranul, fie pe ecran splitat, a fost difuzat un film de aproximativ 18 secunde, film ce cuprindea imagini de la un miting electoral desfăşurat la Ploieşti în anul 2004, în care, un copil pare a fi lovit de domnul Traian Băsescu. Imaginea minorului care apare în film nu a fost blurată. Emisiunea a cuprins, în totalitate, opinii pro şi contra veridicităţii materialului filmat şi a gestului domnului Traian Băsescu. În cadrul acestor comentarii cu privire la veridicitatea imaginilor, unii invitaţi au afirmat că imaginile, reale sau nu, sunt şocante, printre altele, despre minor afirmându-se că „nu era un aurolac”.

În finalul emisiunii, moderatorii oferă date de identificare ale copilului :

Oana Stancu : Suntem în acest moment informaţi în legătură cu copilul din imagini. Se numeşte Bogdan Istrăţoiu. Veţi intra în curând în legătură cu un ziarist din Prahova care a şi contactat acest copil şi veţi primi veşti în curând.
Adrian Ursu : Rămâneţi în continuare în jurnalele şi ediţiile speciale ale realităţii TV, veţi obţine informaţii noi. Mulţumim tuturor invitaţilor din studio. O seară bună !

Analizând emisiunea, membrii Consiliului au constatat că difuzarea continuă a acestui material a fost făcută cu încălcarea drepturilor fundamentale ale omului şi a avut un impact emoţional negativ asupra publicului telespectator, fapt ce contravine reglementărilor din domeniul audiovizualului.

Astfel, Consiliul a apreciat că reluarea permanentă a imaginilor, care au fost caracterizate de mulţi participanţi la discuţii ca fiind şocante, nu a avut nicio justificare în planul dreptului la informare a publicului, ci dimpotrivă, a constituit o încălcare flagrantă a normelor privind protecţia drepturilor minorului, în special a principiului respectării interesului superior al copilului şi dreptului acestuia la imagine.

Membrii Consiliului au considerat că difuzarea excesivă a imaginilor în care copilul era identificabil, imaginile fiind difuzate în clar, fără blurare, la care s-a adăugat aducerea la cunoştinţa publicului a numelui copilului, au afectat emoţional minorul şi i-au prejudiciat dreptul la imagine şi viaţă privată.

În data de 27.11.2009 postul de televiziune Realitatea TV a difuzat, în intervalul orar 16:00-18:00, emisiunea Deschide lumea. Principalul subiect dezbătut a fost legat de filmul publicat de ziarul Gardianul în care domnul Traian Băsescu apare la un miting lovind un copil. În cadrul emisiunii a fost identificat din nou minorul, şi a fost difuzat un interviu realizat telefonic cu acesta.

Redăm din raportul de monitorizare :

16:34 Laura Chiriac : Copilul care apare în imagini se numeşte Bogdan Constantin Istrăţoiu, mătuşa sa, doamna Cecilia Gheorghe, este în platou, alături de noi.
17:33 Laura Chiriac : Bogdan Istrăţoiu la telefon. Bună ziua, Bogdan Istrăţoiu !
Bogdan Istrăţoiu : Bună seara !
Laura Chiriac : Bună seara ! Vă veţi retrage plângerea ? Bogdan Istrăţoiu : Îmi cer scuze pentru deranj. Vreau să se termine cu această chestie cât mai repede posibil !
Cosmin Prelipceanu : N-am auzit. Încă o dată, vă rugăm !
Bogdan Istrăţoiu : Vreau să se încheie acest scandal şi punct !
Cosmin Prelipceanu : Cum vreţi să se încheie acest scandal ?
Bogdan Istrăţoiu : Vreau să ia sfârşit, vreau să-l daţi uitării, e bine ?
Cosmin Prelipceanu : Din ce cauză ?
Bogdan Istrăţoiu : Din ce cauză ? Pentru că e o prostie, credeţi-mă ! Nu e nimic adevărat din ceea ce se susţine la televizor.
Laura Chiriac : La ce te referi, Bogdan ?
Bogdan Istrăţoiu : La imaginile de la televizor la care mi-a spus prietena mea că se uită momentan şi chiar vă rog frumos să încheiaţi cu acest subiect. Nu este absolut nimic adevărat şi cu asta basta !
Laura Chiriac : Dar mătuşa ta este aici, Cecilia Gheorghe ... Bogdan Istrăţoiu : Dar, sincer nu mă interesează cine e, domnule, în studio la dumneavoastră acum !
Cosmin Prelipceanu. E mătuşa dumneavoastră care susţine că ce s-a întâmplat acolo e adevărat şi că acum 5 ani aţi povestit în familie ce vi s-a întâmplat.
Bogdan Istrăţoiu : Domnule, e problema dânsei ceea ce susţine ! Pe mine nu mă interesează ceea ce susţine dânsa !
Cosmin Prelipceanu : Bogdan Istrăţoiu, pentru ca lucrurile să fie foarte clare, spuneţi-ne dacă aveţi o problemă în familie, aveţi o păroblemă cu relaţia cu mătuşa ? E irelevant ce spune mătuşa ? E relevant ce ziceţi dumneavoastră ?
Bogdan Istrăţoiu : Nu domnule, nu am absolut nimic cu mătuşa mea, dar atâta timp cât ea vine în acel studio şi comentează la adresa mea, chiar vă rog frumos, nu mai are niciun sens. Poate că dânsa spune adevărul, eu nu pot afirma, nu pot spune absolut nimic !
Laura Chiriac : Bogdan, eu nu te-am auzit, dar colegii mei îmi amintesc că aseară la o altă televiziune, ai declarat exact invers, că te deranjează aceste imagini. Ce s-a schimbat între timp ?
Bogdan Istrăţoiu : Nu s-a schimbat absolut nimic, mi s-a schimbat mie părerea, pentru că maică-mea este bolnavă, eu astăzi am avut un atac de panică, sunt traumatizat, ce mai doriţi ?
Laura Chiriac : Nu mai dorim nimic !
Cosmin Prelipceanu : Noi vrem să ştim ...
Laura Chiriac : Vă vom elibera ... Aseară susţineaţi că Traian Băsescu te-a lovit. Astăzi spui că nimic din ce e e difuzat în aceste imagini ...
Bogdan Istrăţoiu : Vreau să-mi retrag tot ceea ce am spus, nu mă interesează ! Poa’ să fie, poa’ să nu fie, eu nu mai vreau să fiu implicat în ....
Cosmin Prelipceanu : Am înţeles ! Reţinem că retragi tot ce ai declarat şi îţi mulţumim, Bogdan Istrăţoiu, te lăsăm ... Doamnă, avem nevoie de o explicaţie. Ne-aţi spus mai devreme că aţi fost ameninţată, nu ştiu ce i s-a întâmplat lui Bogdan...
Cecilia Gheorghe : Acelaşi lucru ! Deci, din moment ce acest copil iese pe post, acum, la această oră, deci mie nu mi-a răspuns la telefon de la ora 11 ... În momentul când am vorbit ultima dată cu el la telefon, mi-a spus : Sunt ameninţat şi mi-e frică ! El astăzi n-a mers la şcoală deşi avea trei examene, din cauza acestui incident, i-a fost frică să iasă din casă, acum iese pe post şi spune că retrage ... ...... Atât el cât şi mama lui sunt foarte panicaţi, locuiesc într-o ţară străină. Sunt în Italia. Dacă erau în România, altfel era situaţia. Se tem pentru viaţa lor, se tem pentru siguranţa lor.

Difuzarea filmului în cauză şi discuţiile despre imaginile redate în acesta au continuat, şi după intervenţia lui Bogdan Istrăţoiu, atât în emisiunea Deschide lumea, cât şi în emisiunile ce au urmat în data de 27.11.2009 : Realitatea de la 18.00 (ştiri), Realitatea zilei - de la ora 18.50 (dezbateri), Realitatea de la 21.00 (ştiri) şi Ediţie specială - de la ora 23.00 (dezbateri).

Analizând emisiunea, membrii Consiliului au constatat că, deşi minorul fusese expus anterior, în mod nejustificat, prin difuzarea repetată a imaginilor, în emisiunea « Deschide lumea », din data de 27 noiembrie, radiodifuzorul a înţeles să realizeze şi să difuzeze, în direct, un interviu telefonic cu acesta, interviu în care minorul este chestionat în legătură cu o situaţie în care a fost pus fără voia sa şi care îi depăşeşte capacitatea de înţelegere.

Consiliul a apreciat că, prin difuzarea acestor imagini şi a interviului, radiodifuzorul a expus copilul unor riscuri fizice, psihice ori morale, încălcând prin aceasta obligaţiile stabilite în sarcina sa de dispoziţiile Codului Audiovizualului, dar şi de legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Astfel, membrii Consiliului au reţinut faptul că minorul însuşi a solicitat încetarea difuzării acestor imagini motivând că nu mai vrea să fie implicat şi că este traumatizat de situaţia creată de difuzarea acestor imagini, radiodifuzorul continuând totuşi, în ciuda acestei solicitări, difuzarea imaginilor, accentuând astfel trauma psihică, emoţională a copilului.

Potrivit legislaţiei în domeniul drepturilor copilului, în speţă, Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, este interzisă orice acţiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viaţă intimă, privată şi familială.

Conform alin. (5) al articolului 22 din acest act normativ, Consiliul Naţional al Audiovizualului monitorizează modul de derulare a programelor audiovizuale, astfel încât să se asigure protecţia şi garantarea dreptului la imagine, viaţă privată şi de familie.

Faţă de aceste aspecte Consiliul a constatat că difuzarea acestui material, precum şi aducerea la cunoştinţa publicului a numelui copilului s-au făcut cu încălcarea normelor privind protecţia drepturilor minorului, în special a principiului respectării interesului superior al copilului şi dreptului acestuia la imagine şi viaţă privată.

Având în vedere cele arătate mai sus, membrii Consiliului au propus şi votat sancţionarea radiodifuzorului cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea dispoziţiilor referitoare la protecţia drepturilor copilului şi a celor privind drepturile fundamentale ale persoanei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi dispoziţiilor art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. TV 263.2/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004, pentru postul de televiziune REALITATEA TV, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a prevederilor art. 2, 3, 11 şi art. 27 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către

S.C. REALITATEA MEDIA S.A.,
cu sediul în BUCUREŞTI, Piaţa Presei Libere nr. 1 Corp A4, etaj 2, camera 28, sector 1 C.U.I. 14080700

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, corp A1 şi Nod A1-A2, corp C2, mezanin, BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 1014/30.11.2009 privind amendarea cu 5.000 lei a radiodifuzorului REALITATEA MEDIA S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul Realitatea TV cu amendă în cuantum de 5.000 lei, întrucât, în cadrul emisiunilor de ştiri şi dezbateri din 26 şi 27 noiembrie 2009, radiodifuzorul a difuzat, cu o insistenţă nejustificată, filmul în care era prezentat presupusul incident din timpul campaniei prezidenţiale din 2004 a d-lui Traian Băsescu, incident în care era implicat un copil.

Difuzarea repetată a imaginilor, precum şi prezentarea altor elemente de identificare a minorului presupus agresat au fost de natură să încalce dreptul copilului la protejarea vieţii sale private şi a imaginii şi să aibă un impact emoţional negativ asupra publicului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.