Decizia nr. 101 din 10.02.2009

10.02.2009


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A.
cu sediul în Bucureşti, sector 1, Piaţa Presei Libere nr. 1, Corp A4, etaj 2, camera 28, C.U.I. 14080700

pentru postul REALITATEA TV
Bucureşti,Piaţa Presei Libere, corp A1 şi Nod A1-A2, corp C2, mezanin

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 10 februarie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, cu privire la emisiunile informative „Realitatea de la ora 10”, „Realitatea de la ora 12” şi „Realitatea de la ora 14”, difuzate în ziua de 25 ianuarie 2009, de postul REALITATEA TV.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.2/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0/20.07.2004).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 29 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, comunicările comerciale audiovizuale cu conţinut comercial mascat sunt interzise.

În fapt, în cadrul emisiunii informative „Realitatea de la 10« , ediţia din 25 ianuarie 2009, de la ora 10.44, postul de televiziune REALITATEA TV a difuzat ştirea cu titlul ,”Umor la cafenea », care a avut următorul conţinut :

Prezentatoare : Umorul de calitate din Bucureşti poate fi găsit de acum înainte pe strada Smârdan din centrul vechi. Acolo s-a mutat Cafeneaua Deko unde puteţi asista şi la show-uri de stand-up comedy. Cafeneaua va găzdui spectacole în fiecare seară de luni până sâmbătă.

Voce din off : La show-urile de stand-up comedy care se desfăşoară la Cafe Deko, publicul poate comunica cu actorii. Comedianţii povestesc fapte de zi cu zi într-un mod cât mai original.

Concomitent, pe ecran a fost titrat : Cafeneaua s-a mutat de la TNB pe strada Smârdan.

...
Dan Chişu (proprietar cafenea) : Noi vrem să oferim o alternativă. Pentru că lumea s-a săturat de ceea ce a primit până acuma, este un spectacol în care lucrurile se spun faţă-n faţă. E un spectacol dur.
...
Voce din off : Show-rile sunt susţinute de comedianţi, de două trupe. Biletul de intrare la un spectacol costă douăzeci de lei.”

În cadrul ştirii, timp de 4 secunde pe ecran a fost difuzat anunţul „Cafe Deko se redeschide”.

Pe parcursul zilei de 25 ianuarie, ştirea a mai fost difuzată în cadrul emisiunilor informative Realitatea de la ora 12.00 şi Realitatea de la ora 14.00.

Membrii Consiliului au apreciat că, prin modalitatea de prezentare a ştirii „Umor la cafenea”, radiodifuzorul a difuzat o comunicare comercială audiovizuală cu conţinut comercial mascat în favoarea cafenelei „Cafe Deko”.

Vizionând înregistrarea emisiunii menţionate, membrii Consiliului au constatat că ştirea prin care publicul era anunţat cu privire la locaţia unde poate viziona spectacole umoristice a depăşit cadrul unei informări generale, transformându-se în publicitate mascată, în condiţiile în care, datele furnizate pe parcursul ştirii, referitoare la denumire, noul sediu al cafenelei, numele proprietarului acesteia şi preţul unui bilet de intrare au condus la posibilitatea ca aceste date să fie folosite în scop comercial.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea oricărei informaţii către publicul telespectator trebuie să se facă în mod obiectiv şi corect, cu respectarea principiilor ce trebuie să guverneze o comunicare audiovizuală, fără transformarea acesteia într-una cu conţinut comercial mascat pentru o marcă, firmă sau un prestator de servicii.

În conformitate cu dispoziţiile art. 90 alin. (1) litera c) şi g) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul REALITATEA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate Potrivit Deciziei C.N.A. nr. 52/2003, S.C. REALITATEA MEDIA S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune REALITATEA TV cu somaţie publică, întrucât, în cadrul ediţiilor emisiunii informative „Realitatea”, difuzate în ziua de 25 ianuarie 2009, în intervalul orar 10:00-14:00, a făcut publicitate mascată în favoarea unui prestator de servicii, fapt ce contravine prevederilor art. 29 din Legea audiovizualului.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.