Decizia nr. 1003 din 25.11.2009
25.11.2009
privind amendarea cu 7.500 lei a S.C. MEDIA TRUST S.R.L.,
BĂILE OLĂNEŞTI, Aleea Trandafirilor nr. 13, bl. Vila 9, parter
Jud. Vâlcea, C.U.I. 23989360
postul TELEVIZIUNEA VTV RM. VÂLCEA , Str. General Magheru nr. 6, bl. P1, mezanin Jud. Vîlcea, Tel/Fax : 0250/736.294
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 25 noiembrie 2009, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, în baza reclamaţiilor nr. 17011/24.11.2009 şi nr. 17012/24.11.2009, raportul întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la emisiunea „Criterii politice”, difuzată în ziua de 22 noiembrie 2009, de către postul VTV.
Postul TELEVIZIUNEA VTV aparţine radiodifuzorului S.C. MEDIA TRUST S.R.L. (titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 184.1/12.07.2007 şi al deciziei de autorizare nr. 1403.0-1/07.02.2008).
În urma analizării raportului de inspecţie, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. MEDIA TRUST S.R.L. a încălcat prevederile art. 41 şi art. 42 alin. (1) şi (2) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 1 şi 8 din Decizia nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.
Potrivit dispoziţiilor din Codul audiovizualului :
“Art. 41 - În cazul excepţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), art. 37 alin. (3), art. 38 şi 40, radiodifuzorii pot difuza materialele audiovizuale numai însoţite de punctul de vedere al persoanei în cauză ; în situaţia în care persoana refuză să prezinte un punct de vedere, radiodifuzorul trebuie să precizeze acest fapt.
Art. 42 - (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
- (2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.”
Conform prevederilor din Decizia nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României :
“Art. 1 - Campania electorală pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, începe în ziua de 23 octombrie 2009, ora 0,00, şi se încheie în ziua de 21 noiembrie 2009, ora 7,00.
Art. 8 - Cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la închiderea urnelor sunt interzise difuzarea oricăror mesaje şi comentarii cu conţinut electoral, a emisiunilor şi spoturilor electorale, precum şi invitarea sau prezentarea în programe a candidaţilor şi a reprezentanţilor acestora şi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 9.”
În fapt, în data de 22 noiembrie 2009, postul TELEVIZIUNEA VTV a difuzat, începând cu ora 18:00, emisiunea „Criterii politice”, moderată de dl. Gheorghe Smeoreanu.
În cadrul acesteia, a fost prezentată o înregistrare audio în care se aud vocile unor persoane, fără ca acestea să poată fi în mod clar distinse, dar despre care moderatorul a afirmat, fără dubii, că aparţin reprezentanţilor a două partide politice, respectiv domnilor : Marius Bătăgan, vicepreşedinte PRM, Ion Cilea, preşedinte PSD şi preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea şi Dumitru Persu, secretar executiv al PSD Vălcea.
Redăm din raportul de monitorizare :
„Moderator Gheorghe Smeoreanu : Cum v-am spus, vă vom prezenta un document pe care l-aş numi cutremurător. Daţi-mi voie să realizez o scurtă introducere. Nimeni n-are dreptul să fure nici măcar un vot, să deturneze nici măcar o singură opţiune electorală pentru ca un asemenea gest poate schimba destinul României pentru ani sau pentru decenii de acum incolo ...
Stimaţi telespectatori, în minutele următoare veţi asista la următoarea scenă : Un grup de domni importanti din judetul Vâlcea, importanţi în plan politic şi în plan administrativ, îi voi spune imediat cine sunt ei, s-au strâns, ca nişte tâlhari, într-un birou şi au pus la cale furtul alegerilor pentru ora 20.00 ...
(...) Există mai multe personaje in secvenţa audio care va dura 7 minute şi citeva secunde. Unul dintre personaje este Ion Cilea, preşedintele Consiliului Judetean şi preşedinte al PSD Valcea, a cărui voce o recunoasteţi şi dvs fără indoială. Are acea voce ţipătoare, needucată, stricată, ca să spun aşa, şi după cite se va vedea, virusată de relele care-i stau domniei sale in minte. Un alt domn este un domn pe care l-am avut intr-o emisiune in direct in urma cu citeva zile. Il cheamă Marius Bătăgan.
Domnia sa a recunoscut in direct şi vă vom prezenta in continuare materialul, ca-n anul 2004 a contribuit la fraudarea alegerilor in Romania. O spune cu foarte multă seninătate. O spunea pentru că ştia că s-a prescris, ca sa zic aşa. Nu mai poate păţi nimic. Numai că iată că omul recidivează. El este principala voce in documentul pe care il veti asculta. El se sfatuieste cu Ion Cilea şi cu Dumitru Persu cum să procedeze astăzi la ora 20.00.
Voce posibilă Bătăgan Marius : Şi preşedintele şi vicepreşedintele se uită aiurea, care sunt de obicei din altă...(Nota inspector : din alta localitate , probabil). Ei să ţină in mină toate 1000 de voturi, să nu stea voturile la fiecare in parte. Si aştia numai atîta, să bifeze dupa litera de la M la V. Cum vine la mine, il bifez , il bag, cinci priviri văd acolo. Deci să ia buletinul de la preşedinte. Deci preşedintele să aibă şi el, să n-aibe liste in faţă. Căci acuma vă spun de ce trebuie făcut aşa. Eu de exmplu am de la F la M şi am 200 de buletine in faţă. De dimineaţă pina la ora 8 seara din 200, vin 100 şi 100 nu vin. De la ora 8 la ora 9 eu mă uit pe CNP-uri şi văd 1191016. 19 inseamnă că e născut in 1919. Ala are 90 de ani. Pai dacă n-a venit el pină la ora 8 seara, credeţi că mai vine.
Voce posibila Ion Cilea : Nu mai vine.
Voce posibila Batagan Marius : Şi atuncea eu, care-i problema....
Voce posibila Ion Cilea :: Nu-ti trebuie buletinul ?
Voce posibila Batagan Marius : Nu, noi... Ce buletin, că n-are buletin. Incercuiesc pe ăsta şi trag o semnatură că nimeni nu se uită pe semnatură. Şi mi-am pus un buletin deoparte... Mă uit la zece inşi d’ăştia, ca zece, că nu-ţi trebuie decit numai 10... in toată România sunt 4000000. Ei, 10 d’aştia născuţi intre 1915 si 1930, care sigur nu mai vin dupa ora 8 seara. Si am 10 buletine ale mele, făcute ştampilate, puse deoparte.
Voce : Da cum le băgaţi dvs in urnă ?...
Voce posibila Batagan Marius : Imediat. N-am ajuns . Să vedeţi şi iarăşi cit de simplu le bag...(indescifrabil)... Deci retineţi .... Sunt 2 variante. Ori rămîn toate in urna şi cineva le scoate din urnă. Ori le lasam. Predescu se uită incolo şi le lăsa acolo jos... La Goranu m-a bătut cu voturile băgate in urnă. Zice , domne, ştii ceva, te-am bătut. Am avut pregătite 200 şi ceva de voturi, toţi care n-au venit. Şi le-am pus in grămadă.
Voce posibilă Ion Cilea : Vă daţi seama cit m-au furat pe mine, fiind singur pe judeţ.
Potrivit moderatorului emisiunii, în această înregistrare audio, dl. Marius Bătăgan prezintă o metodă de fraudare a alegerilor de către reprezentanţii PSD, metodă ce ar putea fi pusă în practică spre sfârşitul zilei votării, respectiv în 22 noiembrie 2009, începând cu ora 20:00.
În comentariul moderatorului referitor la conţinutul înregistrării audio sunt aduse acuzaţii de natură morală si penală la adresa acestor persoane, apreciindu-se că problema supusă atenţiei publicului prezintă un interes public justificat.
În timpul difuzării acestei înregistrări, au fost afişate pe ecran următoarele informaţii în format videotext :
„ÎN EXCLUSIVITATE - SEMNAL DE ALARMĂ CĂTRE TOATE INSTITUŢIILE AUTORIZATE ALE STATULUI.
Dovada clară de încercare de fraudare a alegerilor prezidenţiale. PERSONAJELE CARE, CA TÂLHARII, PUN LA CALE FURTUL ALEGERILOR PAR A FI LIDERII PSD ION CILEA SI DUMITRU PERSU, PRECUM ŞI NUMITUL MARIUS BĂTĂGAN, CAMUFLAT LA PRM.”
Membrii Consiliului au constatat că emisiunea a fost difuzată cu încălcarea normelor audiovizuale referitoare la dreptul la propria imagine şi demnitatea persoanei.
Afişarea pe ecran, pe toată durata difuzării înregistrării audio (aproximativ 7 minute), a acuzaţiilor de fraudă electorală la adresa persoanelor menţionate, al căror nume a fost în mod clar identificat, fără prezentarea unor dovezi certe în susţinerea acuzaţiilor, a fost de natură a afecta grav dreptul la propria imagine şi demnitate a acestora.
De asemenea, nu a fost respectat principiul „audiatur et altera pars”, obligaţie imperativă în sarcina radiodifuzorului, instituită de dispoziţiile art. 42 alin. (2) din Codul audiovizualului. Potrivit acestuia, dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars, lucru care în emisiune nu s-a întâmplat.
Consiliul apreciază că numai prin prezentarea opiniei persoanelor acuzate putea fi reflectată în mod corect problema dezbătută şi numai în acest mod ar fi fost asigurată şi respectarea principiului enunţat mai sus.
Printr-o astfel de abordare ar fi fost asigurată şi protecţia dreptului la imagine şi demnitatea celor cărora li s-au adus acuzaţii.
Moderatorul a încercat să-şi probeze afirmaţiile acuzatoare prin prezentarea unui fragment dintr-o emisiune cu caracter electoral la care participase dl. Marius Bătăgan în ziua de 16 noiembrie 2009, în calitate de reprezentant al PRM Vâlcea şi susţinător al candidatului Corneliu Vadim Tudor.
În acest sens, cităm din raportul de monitorizare :
Moderator :. Vă propun, de asemenea, să coroborăm documentul pe care-l avem cu înregistrarea video în care dl. Bătăgan recunoaşte că s-a antrenat în fraudarea alegerilor în 2004, acest argument fiind unul în plus, dacă mai era nevoie, la caracterizarea tîlhăriei pe care o veţi vedea în continuare.
(... ) Moderator : Haideţi să-l vedem pe dl. Bătăgan lăudându-se, în direct, că a mai făcut acest lucru în 2004, dar concluzia era că s-a prescris. Numai că acum a făcut parte din acest grup pe care eu îl consider infracţional.”
Consiliul apreciază că, simpla invocare şi redifuzare a unui fragment dintr-o emisiune electorală nu poate constitui o dovadă în susţinerea acuzaţiilor de fraudă electorală.
După difuzarea înregistrării audio, moderatorul a făcut comentarii pe marginea acestui document, fără a face cunoscut publicului telespectator dacă persoanelor care apar în înregistrarea audio li s-a solicitat sau nu un punct de vedere cu privire la aceasta. În situaţia în care postul TELEVIZIUNEA VTV ar fi făcut un astfel de demers, iar aceste persoane ar fi refuzat să-şi spună punctul de vedere cu privire la înregistrarea audio, atunci moderatorul era obligat să facă cunoscut, pe post, acest lucru, ceea ce nu s-a întâmplat.
În aceste condiţii, Consiliul a apreciat că difuzarea materialului audio, care prezenta un interes public, s-a făcut fără a fi respectate condiţiile impuse de prevederile art. 41 din Codul audiovizualului.
Mai mult, membrii Consiliului au constatat că exprimarea unor comentarii cu caracter electoral pe marginea unor înregistrări audio în ziua în care se desfăşura primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale a fost de natură a influenţa opţiunea de vot a electoratului, care, în acel moment, îşi exercita acest drept.
În condiţiile în care campania electorală pentru alegerea Preşedintelui României, pe posturile de radio şi de televiziune, se încheiase în data de 21 noiembrie 2009 la ora 07.00, postul TELEVIZIUNEA VTV a încălcat prevederile art. 1 şi art. 8 din Decizia nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.
Conform dispoziţiilor art. 8 din Decizia privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României, cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la închiderea urnelor sunt interzise difuzarea oricăror mesaje şi comentarii cu conţinut electoral, a emisiunilor şi spoturilor electorale, precum şi invitarea sau prezentarea în programe a candidaţilor şi a reprezentanţilor acestora şi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi.
Normele din legislaţia privind desfăşurarea campaniei electorale, invocate anterior, au rolul de a elimina astfel de situaţii, în scopul desfăşurării acesteia în mod imparţial, echilibrat si echitabil.
Faţă de toate aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. MEDIA TRUST S.R.L. cu suma de 7.500 lei pentru încălcarea prevederilor art. 41 şi art. 42 alin. (1) şi (2) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 1 şi 8 din Decizia nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.
Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului.
În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările ulterioare, şi ale art. 14 alin. (1) din Decizia CNA nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României,
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Articol unic : Radiodifuzorul S.C. MEDIA TRUST S.R.L., având licenţa audiovizuală nr. S-TV 184.1/12.07.2007 şi decizia de autorizare nr. 1403.0-1/07.02.2008 pentru postul TELEVIZIUNEA VTV din localitatea Râmnicu Vîlcea, judeţul Vîlcea, se sancţionează cu amendă în cuantum de 7.500 lei pentru încălcarea dispoziţiilor art. 41 şi art. 42 alin. (1) şi (2) din Decizia CNA nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 1 şi art. 8 din Decizia nr. 853/2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.
Către
S.C. MEDIA TRUST S.R.L.,
BĂILE OLĂNEŞTI, Aleea Trandafirilor nr. 13, bl. Vila 9, parter
Jud. Vâlcea, C.U.I. 23989360
postul TELEVIZIUNEA VTV
RM. VÂLCEA, Str. General Magheru nr. 6, bl. P1, mezanin
Jud. Vâlcea
Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 1003/25.11.2009 privind amendarea cu 7.500 lei a radiodifuzorului S.C. MEDIA TRUST S.R.L. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul TELEVIZIUNEA VTV cu amendă în cuantum de 7.500 lei, întrucât, în cadrul emisiunii „Criterii politice”, difuzate în ziua de 22 noiembrie 2009, de la ora 18.00, a fost difuzată o înregistrare audio, fără prezentarea unui punct de vedere al persoanelor a căror voce s-a presupus că se aude, înregistrare despre care moderatorul emisiunii a comentat că ar conţine dovada unei încercări de fraudare a alegerilor din partea reprezentanţilor PSD şi PRM, acuzaţii grave, nedovedite, de natură a afecta dreptul la imagine al acestor persoane.
Având în vedere că acest material a avut caracter electoral şi că el a fost difuzat în ziua alegerilor, în condiţiile în care campania electorală pentru alegerea Preşedintelui României, pe posturile de radio şi televiziune, se încheiase în data de 21 noiembrie 2009, la ora 07.00, Consiliul a constatat că au fost încălcate prevederile art. 8 din Decizia nr. 853/2009, potrivit cărora, cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la închiderea urnelor sunt interzise difuzarea oricăror mesaje şi comentarii cu conţinut electoral, a emisiunilor şi spoturilor electorale."
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.