Comunicat privind semnarea la Belgrad a Protocolului de cooperare în domeniul serviciilor audiovizuale cu Agenţia de Radiodifuziune a Republicii Serbia

08.03.2010


envoyer l'article par mail title=
JPG - 29.9 ko

În data de 1 martie a.c., Consiliul Naţional al Audiovizualului din România, reprezentat de dl. Preşedinte Răsvan Popescu, a semnat la Belgrad Protocolul de Cooperare în domeniul serviciilor audiovizuale alături de Agenţia de Radiodifuziune a Republicii Serbia, reprezentată de Episcopul de Jegar, Porfirije (Perić), preşedinte al Consiliului.

După cum se ştie, CNA a încheiat protocoale similare cu Consiliul Audiovizual din Macedonia, cu Comisia Naţională pentru Radio şi Televiziune din Ungaria. La nivel regional autorităţile de reglementare au aderat la o politica de colaborare multilaterală şi prin semnarea Memorandumului de Cooperare şi Schimb de Informaţii la Praga, în decembrie anul trecut – alături de alte cinci autorităţi de reglementare omoloage din Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Serbia, Slovacia. Unele dintre autorităţile de reglementare din aceste tari coopereaza si in cadrul Forumului Autorităţilor de Reglementare în Audiovizual ale ţărilor cu ieşire la Marea Neagră – BRAF şi al Platformei Europene a Autorităţilor de Reglementare (EPRA).

Obiectivele Protocolului, ce reflectă priorităţile comune, sunt pe scurt următoarele :

1. Autorităţile din ţările noastre vor discuta modalităţile de cooperare informală în scopul oferirii de asistenţă de specialitate în vederea armonizării legislaţiei în domeniul audiovizual a Republicii Serbia cu prevederile Directivei Serviciilor Media Audiovizuale.

2. Cele două părţi vor colabora în soluţionarea eventualelor plângeri referitoare la programele furnizate de radiodifuzorii aflaţi în fiecare dintre cele două ţări.

3. S-a convenit să se ofere consultanţă în legătură cu interpretările acordate legilor, reglementărilor sau recomandărilor fiecărui stat, conform specificului naţional cultural şi patrimoniului specific.

4. Părţile s-au angajat ca fiecare să vegheze la protecţia limbii şi culturii minorităţilor naţionale aparţinând celuilalt stat, în domeniul audiovizual, în conformitate cu legislaţia naţională şi cu convenţiile şi standardele internaţionale.