Comunicat de presă, 12 iunie 2008

12.06.2008


envoyer l'article par mail title=

Astăzi, 12 iunie 2008, orele 24:00, se încheie campania electorală în audiovizual, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Reamintim radiodifuzorilor, publici şi privaţi, că în conformitate cu prevederile art. 71 din Legea nr. 67 din 25 martie 2004 *** republicată, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, „cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise :

a) prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală ;

b) invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 73 alin. (4) din lege privind difuzarea dreptului la replică şi la rectificare

c) comentarii privind campania electorală.”

În această campanie electorală s-au angajat 195 de radiodifuzori (93 de televiziuni centrale şi locale, 36 de televiziuni prin cablu şi 66 de posturi de radio) care au realizat o bună acoperire media a campaniei, asigurând accesul candidaţilor la timpii de antenă necesari expunerii programelor politice şi reflectării activităţilor electorale.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat în dezbatere 297 de situaţii susceptibile de încălcare a legii dintre care 129 de reclamaţii la care se adaugă 168 de autosesizări ale Direcţiei de Monitorizare şi ale inspectorilor teritoriali. S-au primit 27 de reclamaţii de la PD-L, 26 de la PSD, 12 de la PNL, 4 de la PRM, 3 de la PNŢCD, 3 de la PC, 2 de la UDMR, 1 de la PIN, 3 de la PV, 5 de la BEC, 2 de la Agenţia pentru Monitorizarea Presei, 11 din partea candidaţilor independenţi, 44 din partea unor persoane fizice.

În ceea ce priveşte sancţiunile, CNA a aplicat 9 amenzi, 73 de somaţii şi a transmis 41 scrisori de atenţionare.

Volumul de muncă al instituţiei a fost mai mare ca în orice altă campanie electorală, CNA urmărind să asigure, prin măsurile luate, o campanie echitabilă şi echilibrată în audiovizual. Nu s-au înregistrat plângeri referitoare la modul în care CNA a gestionat această campanie electorală.

Trebuie menţionat faptul că au existat situaţii în care unele forţe politice sau candidaţi nu au solicitat timpi de antenă, difuzarea unor clipuri electorale sau au refuzat invitaţiile în emisiunile unor posturi de radio şi de televiziune, ceea ce putea să creeze impresia unor dezechilibre în reflectarea campaniei. Reamintim că, potrivit legislaţiei în vigoare, candidaţii aveau obligaţia să solicite conducerii posturilor de radio şi de televiziune timpi de antenă „cel mai târziu cu 40 de zile înainte de data alegerilor”(art. 65, alin. 6 din Legea nr. 67 din 25 martie 2004 *** republicată, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale).

CNA mulţumeşte posturilor de radio şi de televiziune, publice şi private, care au înţeles să servească interesul public organizând, în conformitate cu legislaţia în vigoare, reflectarea şi desfăşurarea campaniei electorale prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale.

CNA va monitoriza, în continuare, inclusiv în ziua alegerilor, modul în care posturile de radio şi de televiziune respectă legea şi va acţiona în consecinţă.

Preşedinte,

Răsvan POPESCU