Comunicat de presă

29.05.2008


envoyer l'article par mail title=

Consiliul Naţional al Audiovizualului mulţumeşte posturilor de radio şi de televiziune, publice şi private, care au înţeles să servească interesul public organizând, în conformitate cu legislaţia în vigoare, reflectarea şi desfăşurarea campaniei electorale prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale.

Un număr de 195 de radiodifuzori (93 de televiziuni centrale şi locale, 36 de televiziuni prin cablu şi 66 de posturi de radio) au realizat o bună acoperire media a campaniei, asigurând accesul candidaţilor la timpii de antenă necesari expunerii programelor politice şi reflectării activităţilor electorale.

CNA a monitorizat modul în care radiodifuzorii au respectat legea, a luat în dezbatere 284 situaţii susceptibile de încălcare a legii, (131 reclamaţii şi 153 autosesizări) şi a aplicat, până astăzi, următoarele sancţiuni :

• 6 amenzi şi 15 somaţii publice unor televiziuni centrale ;

• 48 somaţii publice unor televiziuni şi radiouri locale.

Aceste sancţiuni au limitat, în mare măsură, derapajele de la prevederile legale constatate iniţial şi au contribuit la desfăşurarea unei campanii electorale echitabile şi echilibrate pentru toţi competitorii.

CNA reaminţeşte posturilor de radio şi de televiziune că începând de astăzi, 29 mai 2008, orele : 24:00, adică cu 48 de ore înainte de ziua votării, sunt interzise, conform prevederilor art. 71 din Legea nr. 67 din 25 martie 2004 *** republicată, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale :

a) prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală ;

b) invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 73 alin. (4) din lege privind difuzarea dreptului la replică şi la rectificare (“În preziua votării, radiodifuzorii trebuie să prevadă în program, imediat după emisiunea informativă de seară, un spaţiu de emisie pentru difuzarea rectificărilor şi a replicilor ca urmare a sesizărilor care se referă la emisiunile difuzate în ultima zi de campanie.”)

c) comentarii privind campania electorală.

De asemenea, conform prevederilor art. 72 al legii “În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de închiderea votării.“ Totodată, CNA reaminteşte radiodifuzorilor obligaţiile pe care le au cu privire la acordarea dreptului la replică şi la rectificare. Conform prevederilor art. 73 (3), lit. a, „în situaţia în care solicitarea se referă la o emisiune difuzată în ultima zi de campanie electorală, decizia trebuie luată în cel mult 12 ore de la primirea solicitării ;“

„în situaţia în care emisiunea care face obiectul sesizării a fost difuzată în ultima zi de campanie electorală, rectificarea sau replica se difuzează în preziua votării ;“[art. 73, (3), lit. c]

CNA va monitoriza, în continuare, inclusiv în ziua alegerilor, modul în care posturile de radio şi de televiziune respectă legea şi va acţiona în consecinţă.

Preşedinte,

Răsvan POPESCU