Comunicat de presă

10.03.2011


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţă publică în data de 10.03.2011, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au hotărât aplicarea următoarelor sancţiuni :

amendă în cuantum de 20.000 de lei postului Antena 3 pentru emisiunile “Q&A” din data de 19.02.2011 şi “Subiectiv”, ediţia din 25.02.2011, în care a fost invitat dl. Corneliu Vadim Tudor. Pe parcursul dezbaterilor din cele două emisiuni, invitatul a făcut o serie de afirmaţii acuzatoare la adresa mai multor persoane, fără a fi susţinute de dovezi. Radiodifuzorul nu a ţinut cont de prevederile art. 42 din Codul audiovizualului care reglementează dreptul oricărei persoane la propria imagine şi nici de dispoziţiile art. 71 alin. 1 lit. a) şi b) din Codul audiovizualului care stabileşte principiile ce trebuie respectate într-o emisiune de dezbatere, printre care asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate. De asemenea, pentru emisiunea “Subiectiv” a fost reţinută şi nerespectarea art. 71 alin. 1 lit. c) din Cod care precizează obligaţia de a se evita orice formă de discriminare pe considerente de rasă, etnie, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau vârstă ;

somaţie publică postului Antena 1. În şase ediţii ale emisiunii “Acces direct”, difuzate în perioada 17 – 24.02.2011, s-au purtat discuţii în legătură cu dispariţia avocatei Elodia Ghinescu (un caz neelucidat încă), fiind prezentate şi opiniile unei clarvăzătoare din Spania, precum şi ale invitaţilor prezenţi în studio (titluri afişate pe ecran : “La Dama Blanca : Elodia - Localizată !”, „La Dama Blanca : Elodia e aici !”). La realizarea acestor emisiuni, radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 71 alin. 1 lit. b) din Codul audiovizualului referitoare la obligaţia informării corecte a publicului, prin “asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate”. De asemenea, pentru ediţiile în care nu a fost difuzat şi un punct de vedere al domnului Cristian Cioacă, Consiliul a reţinut şi încălcarea art. 34 alin. 1 din Codul audiovizualului, care precizează că “Orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvârşirea unei infracţiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât nu a fost condamnată printr-o hotărâre penală definitivă şi irevocabilă”.

Consiliul a aprobat solicitarea de licenţă audiovizuală prin reţele de comunicaţii electronice pentru postul City One Galaţi.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul