25.01.2011

Întruniţi în şedinţă publică în data de 25.01.2011, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au hotărât aplicarea următoarelor sancţiuni :

amendă în cuantum de 15.000 de lei postului Antena 3 pentru emisiunea “La ordinea zilei”, ediţia din 12.01.2011, în care s-a dezbătut şi blocarea noului sistem informatic inaugurat în luna decembrie 2010 de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fiind menţionate şi costurile contractului. Pe parcursul discuţiilor din studio, invitatul permanent, dl. Radu Tudor, a făcut o serie de afirmaţii în legătură cu posibila implicare a Preşedintelui României în situaţia creată la CNAS. Radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 3 alin. 2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare cu privire la obligaţia asigurării informării obiective a publicului, prin prezentarea corectă a faptelor, evenimentelor şi favorizarea liberei formări a opiniilor. De asemenea, a fost încălcat şi art. 42 alin. 1 şi 2 din Codul audiovizualului care reglementează dreptul oricărei persoane la propria imagine şi prevede obligaţia radiodifuzorului de a prezenta dovezi atunci când se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale. Consiliul a decis şi acordarea unui drept la replică de către postul Antena 3, la solicitarea Guvernului României, pentru difuzarea, în cursul zilei de 13.01.2011, în emisiunile „100 de Minute” şi la “La ordinea zilei”, a unor informaţii preluate dintr-un articol publicat în Jurnalul Naţional şi intitulat “Cât ne costă Boc în 2011”. Dreptul la replică va fi acordat în condiţiile stipulate de Codul audiovizualului ;

amendă în cuantum de 12.000 de lei postului Realitatea TV. În data de 18.01.2011, în emisiunea “Prime Time News”, s-a titrat pe ecran un anunţ din care reieşea că Preşedintele Traian Băsescu va face dezvăluiri în emisiunea “Ora de Foc” (de la ora 21.00) în legătură cu “şpaga electorală în România”, publicul fiind astfel dezinformat în legătură cu participarea preşedintelui la acea emisiune (s-au încălcat prevederile art. 3 alin. 2 din Legea audiovizualului cu privire la obligaţia asigurării informării obiective a publicului). În emisiunea “Ora de foc”, ediţia din 19.01.2011, în care titlurile afişate pe ecran au fost “Ucişi de talonul de pensie”, “Cu Guvernul Boc la doctor”, s-au purtat discuţii cu invitaţii din studio, fără a exista un echilibru al punctelor de vedere exprimate, radiodifuzorul neţinând cont de art. 71 alin. 1 lit. a şi alin. 2 din Codul audiovizualului care prevede principiile ce trebuie respectate într-o emisiune de dezbatere pentru “a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie”.

Consiliul a aprobat prelungirea licenţei audiovizuale cu 9 ani pentru postul Radio Vocea Evangheliei (Bucureşti şi Cluj), precum şi pentru postul Radio Alt FM Arad.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul