Comunicat de presă

16.03.2010


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 16.03.2010, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate pentru emisiunile „Acces direct” şi „La ordinea zilei”, difuzate de Antena 1, respectiv de Antena 3, în data de 1.03.2010. În ediţiile celor două emisiuni mai sus-menţionate, invitatul, dl. Corneliu Vadim Tudor, a făcut afirmaţii grave cu privire la starea de sănătate a preşedintelui ţării, fără a fi susţinute de dovezi şi fără ca moderatorii să intervină prompt şi convingător în solicitarea acestora. Radiodifuzorii au încălcat principiul privind informarea corectă a publicului „cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului” prevăzut de art. 3 alin. 1 şi 2 din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederile art. 42 alin. 1 şi 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual [« (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine (...) 3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă »]. În consecinţă, membrii Consiliului au hotărât să sancţioneze postul Antena 1 cu amendă în cuantum de 15.000 lei şi postul Antena 3 cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, postul Pro Cinema a fost sancţionat cu somaţie publică pentru încadrarea greşită a thrillerului erotic „Dead Sexy”, difuzat în data de de 11.02.2010, la orele 22:00, încălcându-se, astfel, dispoziţiile art. 22 alin. 1, raportate la art. 18 lit. e şi art. 16 alin. 3 din Codul CNA, privind clasificarea producţiilor audiovizuale în funcţie de gen şi temă.

Pe baza Raportului Serviciului de Inspecţie pentru posturile de televiziune din teritoriu, Consiliul a sancţionat, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale privind protecţia copiilor, postul TV 1 Satu Mare cu somaţie publică. În data de 06.03.2010 radiodifuzorul a transmis, începând cu ora 15:38, înregistrarea unui spectacol de ”stand up comedy”, care a conţinut un limbaj vulgar nepotrivit în raport cu ora de difuzare. Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. 2 din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, „difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”, raportate la cele ale art. 16 alin. 3 şi ale art. 21 alin. 1 din Codul CNA, privind criteriile de difuzare ale programelor audiovizuale.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul