Comunicat de presă

29.10.2009


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 29.10.2009, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis să sancţioneze, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale, următoarele posturi :

OTV – amendă în cuantum de 10.000 lei. În ediţia emisiunii matinale „Zori de zi”, la rubrica Telefleanca, difuzată în data 27.10.2009, la orele 07:30, într-un interval orar de audienţă generală, moderatorii au dezbătut într-un limbaj cu aluzii vulgare un subiect cu teme sexuale, care avea ca titlu „Elevul porno şi-a mărit ştiuletele de la 22 la 27 cm”. Radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 39. alin. 2 din Legea Audiovizualului nr. 504/ 2002, privind protecţia copiilor („Difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.”) raportate la art. 16 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care reglementează criteriile de clasificare a producţiilor audiovizuale ;

Tele ‘M NEAMŢ – amendă în cuantum de 2.500 lei. În emisiunea „Prim Plan” din data de 08.09.2009, moderatorul nu a respectat dispoziţiile art. 42 alin. 1 şi 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, [„Art. 42 (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.”].

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Consiliul a analizat raportul de monitorizare, întocmit de direcţia de specialitate, cu privire la modul de reflectare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale în emisiuni de ştiri şi dezbateri, în perioada 23 – 27 octombrie 2009. Membrii C.N.A au decis să sancţioneze cu somaţie publică postul Antena 3 (pentru dezechilibrele constatate în emisiunile de ştiri şi dezbateri) şi postul Realitatea TV (pentru dezechilibrele constatate în emisiuni de ştiri). Conform art. 3, alin 1 din Decizia nr. 853 din 29.09.2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României – „Radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii : a) echitate – toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului ; b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale candidaţilor ; c) imparţialitate - tratarea tuturor candidaţilor în mod obiectiv şi echidistant.”

Serviciul Comunicare şi Relaţii cu Publicul