Comunicat de presă

22.10.2009


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 22.10.2009, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis să sancţioneze, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale, următoarele posturi :

Prima TV – amendă în cuantum de 20.000 lei ; Antena 1 – amendă în cuantum de 10.000 lei ; Kanal D – amendă în cuantum de 5.000 lei ; B1 TV – amendă în cuantum de 5.000 lei.

Pe baza raportului de monitorizare, întocmit de direcţia de specialitate, privind durata publicităţii inserate în intervale de o oră, din perioada 08-14 octombrie a.c., membrii Consiliului au constatat că posturile menţionate mai-sus au depăşit în mod repetat timpul de 12 minute pe oră alocat publicităţii. Conform prevederilor art. 35, alin. 1 şi 2 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002 : « (1) Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute ; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date. (2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul anunţurilor radiodifuzorului în legătură cu propriile sale programe şi cu produsele auxiliare derivate direct din acestea, al anunţurilor de sponsorizare şi al plasărilor de produse ; ».

Naţional TV – somaţie de intrare în legalitate începând cu data de 26.10.2009. Radiodifuzorul a difuzat publicitate la o linie erotică încălcând astfel prevederile art. 25 (1), 23 (1) şi 18 (f) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual :

ART. 25

(1) Emisiunile erotice interactive, publicitatea pentru convorbirile telefonice erotice, precum şi pentru produse şi servicii cu destinaţie sexuală se difuzează în aceleaşi condiţii cu cele stabilite pentru producţiile audiovizuale precizate la art. 18 lit. f).

ART. 23

(1) Producţiile audiovizuale prevăzute la art. 18 lit. f) nu vor fi difuzate sau retransmise de radiodifuzori aflaţi sub jurisdicţia României.

ART. 18

Categoriile în care se încadrează producţiile audiovizuale în funcţie de criteriile precizate la art. 16 alin. (3) sunt următoarele : f) producţii audiovizuale interzise copiilor sub 18 ani : filme şi emisiuni pornografice al căror scop principal este prezentarea în detaliu a actului sexual, a modalităţilor de satisfacere a dorinţelor sexuale sau emisiuni audiovizuale în care se prezintă un act sexual real, indiferent de modalitatea de filmare.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Consiliul a aprobat protocolul de colaborare dintre C.N.A. şi autoritatea de reglementare similară din Serbia (Republic Broadcasting Agency of Serbia – RBA Serbia).

Serviciul Comunicare şi Relaţii cu Publicul