Comunicat de presă

24.09.2009


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 24.09.2009, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis să sancţioneze, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale, următoarele posturi :

Antena 3 – amendă în cuantum de 7.500 lei. După analiza raportului de monitorizare întocmit pentru emisiunile de ştiri şi de dezbatere difuzate în perioada 21 – 27.08.2009, care au avut ca subiect tranzacţiile de armament atribuite domnului Mircea Băsescu, s-a constatat că, prin afişarea unor titluri tendenţioase, fără concordanţă cu conţinutul dezbaterilor, precum şi prin atitudinea moderatorilor faţă de acuzaţiile grave făcute de unii dintre invitaţi, fără prezentarea unor dovezi, au fost încălcate prevederile art. 3, alin. 1 şi 2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, referitoare la informarea obiectivă a publicului şi favorizarea formării libere a opiniilor, ale art. 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual care reglementează principiile informării corecte şi ale art. 42, alin. 1 şi 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, referitoare la respectarea dreptului oricărei persoane la propria imagine şi a principiului “audiatur et altera pars” ;

Prima TV – somaţie publică, pentru că, spoturile de autopromovare au fost inserate pe parcursul derulării unor filme artistice (exemple : în data de 15.09.2009, în timpul filmului “Brakedown”, în data de 16.09.2009, în timpul filmului “Naşul”’), încălcându-se astfel prevederile art. 28, alin 1, lit. a din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002 referitoare la modul de inserare a spoturilor publicitare, astel încât “integritatea şi valoarea programului respectiv să nu fie prejudiciate (...)”.

De asemenea, pe baza raportului Serviciului de Inspecţie pentru posturile de televiziune din teritoriu, Consiliul a sancţionat cu somaţii publice, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale, următoarele posturi : Tele 2 din Drobeta Turnu Severin, pentru ştirea “Un prefect obosit”, difuzată în data de 07.09.2009 (au fost încălcate prevederile art. 42, 71 şi 78, lit. a şi b “între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentarilul să existe o conexiune reală” din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi Ten Tv din Lugoj, pentru ştirea “Campanie de succes”, difuzată în data de 15.09.2009 (au fost încălcate prevederile art. 29, alin. 3 din Legea audiovizualului - “Comunicările comerciale audiovizuale comerciale cu conţinut comercial mascat sunt interzise”).

În aceeaşi şedinţă publică, Consiliul a acordat licenţă audiovizuală prin satelit societăţii Tematic Cable SRL Oradea pentru Darido TV.

Direcţia Comunicare şi Relaţii Europene