Comunicat de presă

10.09.2009


Trimiteteţi articolul prin email title=

Întruniţi în şedinţă publică în data de 10 septembrie 2009, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au hotărât aplicarea următoarelor sancţiuni:

• amendă în cuantum de 15.000 de lei postului de televiziune OTV. În timpul emisiunilor „Dan Diaconescu Direct” şi “Se întâmplă acum”, ediţiile din zilele de 18 şi 19 august a.c. au fost difuzate imagini cu o tânără din Cluj dispărută, fără acordul familiei acesteia, înregistrările fiind preluate de la postul Pro TV, fără precizarea sursei. De asemenea, s-au făcut afirmaţii fără prezentarea unor dovezi cu privire la presupusul criminal. Astfel, au fost încălcate o serie de prevederi ale Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, respectiv art. 34 referitor la prezumţia de nevinovăţie, art. 36 “(2) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale privind viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia”, art. 42 “Orice persoană are dreptul la propria imagine” şi art. 78 “lit d. în cazul prezentării de materiale audiovizuale provenind din surse externe redacţiei, radiodifuzorii trebuie să precizeze acest lucru”;

• amendă în cuantum de 10.000 de lei postului de televiziune B 1 TV. În emisiunea “Naşul” din zilele de 07 şi 08 septembrie a.c., realizatorul, Radu Moraru, i-a adus acuzaţii grave jurnalistului Victor Ciutacu, fără prezentarea unor dovezi, încălcându-se astfel prevederile art. 42, alin. 1 -3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi (…)”.

• amendă în cuantum de 10.000 de lei postului de televiziune Antena 3, pentru afirmaţiile jignitoare făcute de realizatorul emisiunii “În gura presei”, Mircea Badea, la adresa Preşedintelui Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici; a fost încălcat art. 42, alin. 1 - 4 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi (…)”.;

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate pentru emisiunile de radio difuzate în perioada 04.07 – 04.09.2009, de către posturile de radio centrale. Constantând încălcări ale legislaţiei audiovizuale privind protecţia minorilor (art. 39, alin. 2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002), CNA a aplicat următoarele sancţiuni:

• amendă în cuantum de 5.000 de lei postului Pro FM pentru emisiunea “Vara lu’Sara”, din ziua de 16.07.2009;

•amendă în cuantum de 5.000 de lei postului Radio Zu, pentru emisiunea “ Morning Zu”, ediţiile din zilele de 25 şi 26.08.2009 (au fost încălcate şi prevederi ale legislaţiei audiovizuale referitoare la publicitate).

Pe baza raportului Serviciului de Inspecţie pentru posturile de televiziune din teritoriu, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale în vigoare, Consiliul a aplicat următoarele sancţiuni: somaţie publică postului RTT/ Braşov pentru emisiunea “Jurnal RTT”, difuzată în perioada 03 – 07.08.2009 (art. 71, lit. a, Codul de reglementare a conţinutului audiovizual), somaţie publică postului TV Bistriţa pentru emisiunea “Cu trecutul la vedere” (art. 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual) şi somaţie publică cu intrare de îndată în legalitate societăţii EX Computer/jud Cluj.

Serviciul Comunicare şi Relaţii cu Publicul