Comunicat de presă

09.07.2009


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 9.07.2009, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au analizat raportul de monitorizare al emisiunilor matinale, difuzate în perioada 8.06-3.07.2009, de la următoarele posturi centrale de radio : Radio Guerrilla, Radio KISS FM, Radio ZU, Radio 21, Radio România Actualităţi şi Europa FM şi au decis să sancţioneze următoarele posturi :

Radio 21 - amendă în cuantum de 15.000 lei ;

Radio Kiss FM - amendă în cuantum de 5.000 lei ;

Radio ZU - amendă în cuantum de 5.000 lei.

pentru că în mai multe ediţii ale emisiunilor difuzate la o oră accesibilă tuturor categoriilor de public, inclusiv minorilor, s-au făcut comentarii pe teme sexuale sau cu evidente conotaţii sexuale, încălcându-se, astfel, legislaţia audiovizuală privind protecţia minorilor, respectiv prevederile art. 39, alin. 2 privind protecţia copiilor din Legea Audiovizualului nr. 504/ 2002, prin difuzarea de programe cu conotaţii sexuale la ore de audienţă generală (« (2) Difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare ori datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective. »), precum şi cele ale art. 21, alin. 1, lit. b din Codul CNA, care stipulează că pot fi difuzate numai în intervalul orar 23,00 - 6,00 producţiile audiovizuale care prezintă, în mod repetat : b) scene de sex sau cu conotaţie sexuală, limbaj obscen.

În aceeaşi şedinţă publică, Consiliul a sancţionat postul Pro TV cu amendă în cuantum de 5.000 lei. Filmul artistic „Masca neagră 2” (din data 8.06.2009, cu începere de la orele 20:35), care conţinea scene violente, a fost difuzat cu semnul de avertizare 12, încălcând prevederile art. 21, alin. 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual (“Producţiile audiovizuale prevăzute la art. 18 lit. d) se difuzează numai în intervalul orar 22,00 - 6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă.”) ;

Pe baza raportului de monitorizare întocmit de Serviciul de Inspecţie, CNA a sancţionat următoarele posturi :

Mix 2 Braşov - amendă în cuantum de 10.000 lei, pentru încălcarea dispoziţiilor art. 25, alin. 1 şi 3 din Codul CNA ;

RTT Braşov – somaţie publică, pentru încălcarea dispoziţiilor art. 71 din Codul CNA.

În aceeaşi şedinţă publică, Consiliul a analizat Raportul Serviciului de Inspecţie, referitor la sesizarea Pro TV privind unele reţelele CATV din teritoriu şi a sancţionat pentru încălcarea prevederilor art. 74, alin. 3 din Legea Audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, următoarele societăţi :

BOTU SERVICE S.R.L. - amendă în cuantum de 10.000 lei ;

DONA IMPEX S.R.L. - amendă în cuantum de 5.000 lei ;

LIDAS PROD S.R.L. - amendă în cuantum de 5.000 lei ;

NOVA GRUP S.R.L.- amendă în cuantum de 5.000 lei ;

OTI-MEX S.R.L. – somaţie publică.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Consiliul a acordat licenţă audiovizuală prin reţele de telecomunicaţii SC Deyvid Com SRL Panceşti Bacău pentru videotext Canal TV.

Serviciul Comunicare şi Relaţii cu Publicul