Comunicat de presă

02.06.2009


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţă publică în data de 2 iunie 2009, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au hotărât aplicarea următoarelor sancţiuni :

  • amendă în cuantum de 10.000 de lei postului de televiziune Antena 1 pentru că în cadrul emisiunii „Acces direct”, difuzată în data de 20.05.2009, au fost încălcate prevederile art. 39 (alin. 2) din Legea Audiovizualului nr. 504/2002 referitoare la protecţia minorilor coroborate cu prevederile art. 42 (alin. 4) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual conform cărora „realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.” şi ale art. 16 din acelaşi Cod.
  • somaţie publică postului de televiziune OTV. În cadrul emisiunii „Zori de zi” din data de 29.05.2009 nu s-au respectat prevederile art. 10 din Decizia CNA nr. 391 din 26 martie 2009 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România ai Parlamentului European conform cărora „radiodifuzorii privaţi pot difuza contra cost numai acele producţii audiovizuale de promovare electorală care sunt realizate de către competitorii electorali şi la care radiodifuzorii nu au niciun fel de contribuţie editorială.”
  • somaţie publică postului de televiziune ONE TV Cluj deoarece în cadrul emisiunii „Nopţi albe cu Ştefi”, transmisă în data de 15 mai 2009, au fost încălcate prevederile art. 21 (alin. 3) şi 42 (alin. 4) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
  • somaţie publică postului de radio Radio Infinit – Novaci pentru încălcarea prevederilor art. 42 şi 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Postul de radio a difuzat în data de 21 mai 2009, în cadrul buletinului de ştiri locale, o ştire în cadrul căreia realizatorul a permis folosirea unui limbaj licenţios. Materialul difuzat a fost realizat fără să existe punctul de vedere al persoanei acuzate, fără ca reporterul să solicite documente doveditoare care să probeze acuzaţiile făcute în emisiune.

Serviciul Comunicare şi Relaţii cu Publicul