Comunicat de presă

29.01.2009


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 29.01.2009, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis următoarele :

• somaţie publică pentru Antena 3. În emisiunea Sinteza zilei, din data de 15.01.2009 postul de televiziune a încălcat prevederile art. 3 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, în care se precizează obligaţiile radiodifuzorului de a asigura informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor în aşa fel încât să se favorizeze libera formare a opiniilor, precum şi pe cele ale art. 71, alin. 1 (a) şi 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului.

• somaţie publică posturilor Acasă TV, Pro TV Internaţional. Consiliul a sacţionat prestaţia moderatoarei din ediţiile difuzate în 12 şi 15.01.2009 ale emisiunii Poveştiri adevărate, care nu a respectat principiul imparţialităţii şi nici nu a asigurat, în cadrul aceleiaşi emisiuni, prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie (art. 71, alin.1 şi 3 din Codul audiovizualului) ;

Consiliul a constatat că, în ultima perioadă, unele posturi de televiziune au prezentat situaţii statistice incomplete, conţinând date insuficient verificate, de natură să conducă la dezinformarea publicului şi, drept urmare, CNA a hotărât să trimită radiodifuzorilor o recomandare generală în vederea respectării principiului informării corecte.

În aceeaşi şedinţă publică, Consiliul a acordat licenţă audiovizuală prin satelit S.C. Trend Development S.R.L. pentru Atelier TV.

Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Documentare