27.01.2009

Întruniţi în şedinţă publică în data de 27 ianuarie 2009, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au hotărât aplicarea următoarelor sancţiuni :

amendă în cuantum de 5.000 lei postului de televiziune Antena 1. În emisiunea “Test de fidelitate”, ediţiile difuzate în zilele de 05 şi 26.01.2009, s-au înregistrat o serie de abateri de la prevederile legislaţiei audiovizuale în vigoare. Membrii Consiliului au constatat că au fost încălcate prevederile art. 39, alin. 2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 (cu modificările şi completările ulterioare), ale art. 16 şi ale art. 21 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. În ediţiile respective, au fost difuzate imagini destinate audienţei generale, radiodifuzorul neţinând cont de criteriile de clasificare a producţiilor audiovizuale care prevăd obligaţia asigurării protecţiei minorilor. CNA a primit din partea telespectatorilor opt reclamaţii ;

amendă în cuantum de 5.000 de lei postului de televiziune Realitatea TV. În emisiunea “Ediţie specială” difuzată în 21.01.2009, invitat Corneliu Vadim Tudor, moderatoarea nu a solicitat în mod convingător dovezi care să probeze acuzaţiile aduse unor oameni politici şi nu a respectat principiile privind asigurarea informării corecte şi nu a asigurat prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie (au fost încălcate prevederile art. 42 , alin. 3 şi ale art. 71, alin. 1, lit. a şi alin. 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual) ;

somaţie publică posturilor de televiziune Realitatea TV, Antena 1, Pro TV şi Antena 3, pentru că, în emisiunile informative din zilele de 24 şi 25.01.2009, au fost difuzate în reluare, de mai multe ori, imagini, preluate de pe Internet, care prezentau cazul elevului bătut de profesor la o şcoală din judeţul Olt. Consiliul a ţinut cont în aplicarea sancţiunii de prevederile art. 27, alin 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual care precizează că “radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă” ;

somaţie publică postului de radio Kiss FM pentru încălcarea prevederilor art. 29, alin. 3 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 în emisiunea “Cronica cârcotaşilor” din data de 20.01.2009. Articolul stipulează : “comunicarea audiovizuală cu conţinut comercial mascat este interzisă”.

În aceeaşi sedinţă publică, pe baza raportului Serviciului de Inspecţie pentru posturile de televiziune din teritoriu, pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale în vigoare, Consiliul a aplicat următoarele sancţiuni : somaţie publică posturilor/societăţilor Antena 1 Deva, Focus TV Buzău şi Volio Communications SRL Voluntari şi retragerea licenţei audiovizuale de tip TVC societăţii Buftea TV SRL.

Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Documentare