22.01.2009

Întruniţi în şedinţa publică din data de 22.01.2009, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis următoarele :

somaţie publică S.C. RTS Telecom S.R.L. Slobozia. Postul de televiziune a retransmis 10 programe, fără să deţină aviz de retransmisie, încălcând prevederile Deciziei CNA privind procedura de eliberare, modificare şi de retragere a autorizatiei de retransmisie ;

somaţie publică S.C. Iacovimy TV Schela/ Galaţi. Radiodifuzorul, care are licenţă audiovizuală şi decizie de autorizare numai pentru videotext, a retransmis emisiuni şi reportaje, fără aviz de retransmisie, încălcând prevederile Deciziei CNA privind procedura de eliberare, modificare şi de retragere a autorizatiei de retransmisie.

După şedinţa publică a Consiliului, a avut loc prezentarea studiului Măsurarea gradului de violenţă prezent în programele audiovizualului românesc, realizat, la solicitarea CNA, de Centrul de Studii Media şi Noi Tehnologii de Comunicare (CSMNTC). Prof. Dr. Ioan Drăgan, director al CSMNTC, împreună cu doctoranzii-cercetători : Alexandra Povară şi Anca Velicu, au prezentat presei o sinteză a datelor despre violenţa reală de pe canalele de ştiri, despre violenţa ficţională în audiovizualul românesc, precum şi despre reprezentarea violenţei televizuale pe canalele de desene animate. Concluzia studiului este că există o uşoară scădere a fenomenului violenţei în programele audiovizuale, dar se constată o creştere semnificativă a violenţei de limbaj.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a precizat că, pe parcursul anului 2008, membrii Consiliului au sancţionat posturile de televiziune pentru diferite forme de violenţă prezente în programe cu 38 de somaţii publice, 19 amenzi, precum şi 3 sancţiuni cu întreruperea emisiei şi obligarea radiodifuzorului de a difuza numai textul sancţiunii.

Preşedintele CNA a apreciat că, pe fondul actualei crize economice şi, pe măsură ce publicitatea s-a redus în programele de televiziune : „vom asista la o creştere a violenţei prezente în emisiuni. CNA nu va tolera acest lucru.”

Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Documentare